کی‌یف: روسیه آتش‌بس داوطلبانه خود را نقض کرد

نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد هواپیماهای روسیه تنها سه ساعت پس از آغاز آتش‌بس اعلام‌شده از سوی ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری این کشور، به منطقه «سومی» در شمال اوکراین، بمب‌های هدایت‌شونده پرتاب کرده‌اند.

این حمله در حالی صورت گرفت که قرار بود آتش‌بس سه‌روزه در آستانه سالروز پیروزی شوروی سابق برابر آلمان نازی در ۹ ماه میلادی می، برابر جمعه ۱۹ اردیبهشت، از نیمه‌شب چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت آغاز شود.

کرملین هشتم اردیبهشت اعلام کرده بود فقط در صورت حمله پاسخ می‌دهد اما اکنون اوکراین می‌گوید آتش‌بس نقض شده است.

خبرگزاری ریانووستی روسیه پنج‌شنبه ۱۸ اردیبهشت به نقل از دمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست‌جمهوری روسیه، تاکید کرد آتش‌ به شرطی که «رژیم کی‌یف» اقدامی متقابل انجام ندهد، متوقف خواهد شد و اگر تلاش‌ها برای حمله به مواضع روسیه از سوی اوکراین ادامه یابد، فورا پاسخ مناسبی داده خواهد شد.

پوتین پنج‌شنبه میزبان شماری از رهبران جهان از جمله شی جین‌پینگ، رییس‌جمهوری چین است که برای جشن‌های بزرگداشت پیروزی شوروی سابق و متحدانش بر آلمان نازی به مسکو می‌روند.

در بیانیه کرملین که هشتم اردیبهشت منتشر شد، آمده است: «در این مدت، کلیه اقدامات نظامی متوقف می‌شود. روسیه معتقد است که طرف اوکراینی نیز باید از این الگو پیروی کند.»

نیروی هوایی اوکراین پیش‌تر اعلام کرده بود تا ساعت هشت صبح روز پنج‌شنبه هیچ حمله هوایی‌ای از سوی روسیه به اوکراین نشده است.

اوکراین پیش‌تر آتش‌بس داوطلبانه سه روزه از سوی پوتین را «مضحک » توصیف کرد و آن را «مانور سیاسی» خواند.

پیش از این نیز روسیه اقدامات مشابهی داشته؛ از جمله هم‌زمان با عید پاک در ۳۱ فروردین ماه که در آن زمان نیز اوکراین، روسیه را به نقض آتش‌بس متهم کرد.

۱۴ اردیبهشت، پوتین در بخشی از یک مصاحبه با تلویزیون دولتی روسیه، گفت مسکو توان و امکانات لازم را برای رساندن جنگ اوکراین به یک «نتیجه منطقی» در اختیار دارد.

رییس‌جمهوری روسیه در پاسخ به پرسش یک خبرنگار درباره حملات اوکراین به خاک این کشور گفت: «تاکنون نیازی به استفاده از سلاح‌های [هسته‌ای] نبوده ... و امیدوارم که مورد نیاز هم نباشد.»

۱۵ اردیبهشت، دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، بدون ارائه جزییات گفت که گفت‌وگوهایی بسیار خوبی با روسیه در جریان است.

پوتین در هفته‌های اخیر آمادگی خود را برای مذاکره بر سر توافق صلح با اوکراین اعلام کرده است. ترامپ هم گفته خواهان پایان دادن به این درگیری از طریق راه‌حل دیپلماتیک است.

ترامپ چهارم اردیبهشت از حمله روسیه به کی‌یف، پایتخت اوکراین، ابراز ناراحتی کرد و در شبکه اجتماعی خود، تروث‌سوشال، نوشت: «من از حملات روسیه به کی‌یف راضی نیستم. غیرضروری بود و در زمانی بسیار بد اتفاق افتاد. ولادیمیر، بس کن! هر هفته پنج هزار سرباز کشته می‌شوند. بیایید توافق صلح را نهایی کنیم!»

از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در اوایل سال میلادی ۲۰۲۲، نگرانی از تشدید تنش‌های هسته‌ای بخشی از ملاحظات همیشگی مقامات آمریکایی بوده است.

ویلیام برنز، رییس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا)، پیش‌تر هشدار داده بود در اواخر سال میلادی ۲۰۲۲، خطر واقعی استفاده روسیه از سلاح‌های هسته‌ای علیه اوکراین وجود داشت.