دیدار پوتین و شی در کرملین؛ رییسجمهوری روسیه: همراه چین در برابر نئونازیسم ایستادهایم
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در کاخ کرملین از شی جینپینگ، رییسجمهوری چین، استقبال کرد. دیداری که روسیه امیدوار است در برههای حساس از جنگ با اوکراین، پشتیبانی دیپلماتیک مهمی برای مسکو به همراه داشته باشد.
پوتین، پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت از شی بابت حضورش در مراسم بزرگداشت هشتادمین سالگرد «پیروزی مقدس» بر آدولف هیتلر در جنگ جهانی دوم قدردانی کرد و گفت: «روسیه و چین امروز نیز در کنار یکدیگر در برابر نئونازیسم ایستادهاند.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، حضور شی در این مراسم سالگرد، یک پشتوانه دیپلماتیک قابل توجه برای پوتین محسوب میشود. رهبری که از آغاز تهاجم به اوکراین، این جنگ را «مبارزه با نازیهای مدرن» توصیف کرده است.
اوکراین و متحدان غربیاش این روایت را «تحریفی زننده و بیپایه» میدانند و روسیه را به «تهاجمی امپریالیستی» متهم میکنند.
پوتین پنجشنبه به شی گفت: «پیروزی بر فاشیسم که با فداکاریهای عظیمی بهدست آمد، اهمیتی پایدار دارد. ما همراه با دوستان چینی خود، قاطعانه از حقیقت تاریخی دفاع میکنیم، یاد و خاطره سالهای جنگ را گرامی میداریم و با جلوههای امروزی نئونازیسم و نظامیگری مقابله میکنیم.»
شی نیز گفت که دو کشور بهعنوان قدرتهای جهانی و اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، با یکدیگر برای مقابله با «یکجانبهگرایی و زورگویی» همکاری خواهند کرد - عباراتی که بهطور تلویحی اشاره به ایالات متحده دارد.
او افزود: «ما مشترکا روایت صحیحی را از تاریخ جنگ جهانی دوم ترویج میکنیم، از اقتدار و جایگاه سازمان ملل دفاع میکنیم، قاطعانه از حقوق و منافع چین، روسیه و اکثریت کشورهای در حال توسعه دفاع خواهیم کرد و برای جهانیسازی اقتصادی برابر، منظم، چندقطبی و فراگیر تلاش میکنیم.»
پوتین و شی برای این دیدار از دو سوی یکی از مجللترین تالارهای کاخ کرملین بهسوی هم قدم برداشتند و روی فرش قرمز با هم دست دادند و یکدیگر را «دوست عزیز» خطاب کردند.
آنها سپس در مقابل دوربینها ایستادند تا سرود ملی چین و روسیه پخش شود.
شی، یکی از قدرتمندترین رهبران جهان است که این هفته به مناسبت هشتادمین سالگرد پایان جنگ جهانی دوم به مسکو آمدهاند. این مراسم در حالی برگزار میشود که جنگ در اوکراین وارد مرحله حساسی شده و مسکو و کییف، هر دو تحت فشار آمریکا برای دستیابی به توافق صلح هستند.
انتظار میرود شی که کشورش درگیر جنگ تعرفهای با ایالات متحده است، توافقنامههای متعددی را برای تقویت شراکت استراتژیک «نامحدود» با روسیه امضا کند. شراکتی که در بهمن ۱۴۰۰ و تنها کمتر از سه هفته پیش از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین شکل گرفت.
چین بزرگترین شریک تجاری روسیه است و طی دو سال گذشته با ایجاد یک خط حیاتی اقتصادی، به مسکو برای عبور از تحریمهای غرب کمک کرده است.
چین بیشتر از هر کشور دیگری از روسیه نفت و گاز میخرد.
کرملین پیش از این اعلام کرده بود رییسجمهوری چین از تاریخ ۱۷ تا ۲۰ اردیبهشت به روسیه سفر خواهد کرد.
این سفر رسمی بهمنظور شرکت در مراسم هشتادمین سالگرد شکست آلمان نازی در جنگ جهانی دوم است.
در این مراسم که یکی از مهمترین مناسبتهای تقویم رسمی روسیه به شمار میرود، رهبران کشورهای دیگری از جمله روسایجمهوری برزیل و صربستان و نخستوزیر اسلواکی نیز حضور خواهند داشت.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا جمعه در شبکه اجتماعی تروثسوشال اعلام کرد آمریکا «بیش از هر کشور دیگری» برای پیروزی در جنگ جهانی دوم نقش ایفا کرده و قصد دارد روز ۱۸ اردیبهشت را بهعنوان تعطیلی رسمی اعلام کند.
دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه و رییسجمهوری پیشین این کشور، به شدت از اظهارات اخیر ترامپ درباره جنگ جهانی دوم انتقاد کرد و در واکنش نوشت: «این ادعای ترامپ فقط یک مزخرف متکبرانه است. ملت ما ۲۷ میلیون قربانی برای نابودی فاشیسم داد. روز پیروزی برای ماست و این روز ۱۹ اردیبهشت است؛ بوده، هست و خواهد بود!»