روایت وضعیت علیرضا دورودی، دانشجوی ایرانی بازداشت‌شده در آمریکا

علیرضا دورودی، دانشجوی ایرانی مقطع دکترا در دانشگاه آلاباما، بیش از شش هفته است در بازداشتگاه مهاجرتی لوئیزیانا نگهداری می‌شود، اقدامی که جامعه دانشگاهی ایرانیان را در وحشت فرو برده‌ است. نامزد او شرایط این دانشجوی ایرانی را در بازداشتگاه شرح داده است.

بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، دورودی پس از برپایی جشن نوروز همراه نامزدش سما ابراهیمی باجگانی، سحرگاه با ورود ناگهانی هفت مامور مسلح اداره مهاجرت به آپارتمانشان دستگیر شد؛ رویدادی که زندگی این زوج جوان دانشجو را دگرگون کرده‌است.

انتشار خبر دستگیری دورودی ۳۲ ساله در ساعت سه بامداد سه‌شنبه پنج فروردین (به وقت آمریکا)، در جامعه کوچک دانشجویان ایرانی تاسکالوسا، نگرانی‌های زیادی ایجاد کرده‌است. استادان دانشگاه به شکل غیررسمی به دانشجویان ایرانی توصیه کرده‌اند «زیاد در چشم نباشند» و «احتیاط کنند».

چرایی بازداشت دورودی

دورودی اهل شیراز است و در ژانویه ۲۰۲۳ با ویزای دانشجویی به صورت قانونی وارد آمریکا شد. او دانشجویی پر تلاش بود که هفته‌ای ۶۰ ساعت کار می‌کرد، اما همچنان برای رسیدگی به کارهای دوستان و نزدیکانش وقت می‌گذاشت.

نامزد دورودی با تاکید بر شایستگی‌های او گفت: «اگر کسی مثل علیرضا نتواند به جایگاه شایسته‌اش برسد، رویای آمریکایی معنایی ندارد.»

ویزای این دانشجوی ایرانی در ماه جون ۲۰۲۳ بدون هیچ توضیحی از سوی سفارت باطل شد و پیگیری‌های دورودی در این زمینه بی‌نتیجه ماند. مسئولان دانشگاه به او اطمینان دادند تا زمانی که به تحصیل ادامه دهد می‌تواند در آمریکا بماند، اما نباید کشور را ترک کند.

دیوید روزاس، وکیل دورودی، در فروردین ماه گفت که دلیل لغو ویزای موکلش را نمی‌داند، اما او تا زمانی که دانشجو باشد، می‌تواند در آمریکا بماند.

روزاس افزود: «او به دلیل انجام هیچ جرمی بازداشت نشده و در هیچ اعتراض ضد دولتی‌ای شرکت نکرده است. او به‌طور قانونی در ایالات متحده حضور دارد و با تحصیل در مقطع دکتری مهندسی مکانیک در حال تحقق رویای آمریکایی خود است.»

شرایط دشوار بازداشت

به گفته باجگانی، دورودی سه روز نخست را در زندان شهرستان گذرانده و مجبور شده روی زمین بخوابد. او هم‌اکنون در بازداشتگاه مهاجرتی در لوئیزیانا، حدود ۴۸۰ کیلومتر دور از دانشگاهش نگهداری می‌شود و هفته آینده، دادگاه رسیدگی به اخراجش برگزار خواهد‌ شد.

دورودی در گفت‌وگویی تلفنی به نامزدش گفته‌ است: «من شایسته چنین رفتاری نبودم. اگر فقط نامه‌ای می‌فرستادند، حتما در دادگاه حاضر می‌شدم. من هیچ کار غیرقانونی انجام نداده‌ام و با اجازه خودشان اینجا مانده‌ام. چرا مرا زندانی کردند؟»

تخصص دورودی در مهندسی متالورژی بوده و پیش‌تر در دانشگاه امیرکبیر تهران در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کرده است. او از بهمن ۱۴۰۱ تحصیل خود در دانشگاه آلاباما را شروع کرده است و بیش از دو سال از اقامتش در آمریکا می‌گذرد.

موج برخورد با دانشجویان خارجی

بررسی آسوشیتدپرس نشان می‌دهد از اواخر مارس، بیش از هزار دانشجوی خارجی در آمریکا با لغو ویزا یا از دست دادن وضعیت قانونی روبرو شده‌اند. اداره مهاجرت آمریکا پس از موج انتقادها، برخی از این لغوها را باطل کرده که چهار دانشجوی دانشگاه آلاباما هم در میان آن‌ها بوده‌اند.

قاضی لوئیزیانا در اواسط آوریل، آزادی دورودی به قید وثیقه را با این استدلال رد کرد که او نتوانسته ثابت کند تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا نیست.

وکیل دورودی با ابراز شگفتی از حکم دادگاه گفت: «دولت هیچ مدرکی دال بر تهدید امنیتی بودن موکلم ارائه نکرده‌است.»

جامعه دانشجویی ایرانی در هراس

به گزارش آسوشیتدپرس، روحیه دانشجویان ایرانی دانشگاه آلاباما پس از بازداشت درودی به شدت آسیب دیده‌ است.

یکی از دوستان نزدیک دورودی که نخواست نامش فاش شود، گفت: «انگار همگی منتظر نوبت خودمان هستیم. هر صدای در یا ایمیلی می‌تواند خبر اخراج باشد.»

این دانشجو از ترس شناسایی، کمتر از خانه خارج می‌شود و در ماجرای تصادف اخیرش، از راننده دیگر خواست با پلیس تماس نگیرد تا توجهی به او جلب نشود.

سیزده بدر در سایه اندوه

انجمن دانشجویان ایرانی دانشگاه آلاباما تخمین می‌زند حدود ۱۰۰ دانشجوی ایرانی در این دانشگاه حضور دارند.

سنت هر ساله برگزاری جشن سیزده بدر امسال رنگ و بویی متفاوت داشت. به گفته یکی از دانشجویان دکترا که نخواست نامش فاش شود، سیزده بدر امسال بیشتر شبیه عزاداری بود تا جشن.

این دانشجو که پنج سال پیش به آمریکا آمده و از منتقدان حکومت ایران است، افزود: «ناگهان حس کردم به ایران بازگشته‌ام.» او که در وطن خود احساس امنیت نمی‌کرد، حالا می‌گوید همان ناامنی را در آلاباما تجربه می‌کند.

واکنش دانشگاه آلاباما

مسئولان دانشگاه آلاباما از اظهارنظر مستقیم درباره پرونده دورودی خودداری کرده‌اند. با این حال، این دانشگاه اعلام کرده که منابعی برای کمک به دانشجویان خارجی در زمینه رعایت قوانین فدرال مهاجرتی فراهم آورده‌ است.

این دانشگاه همچنین به دانشجویانی که با مشکل لغو ویزا روبرو شده‌اند، خدمات مشاوره‌ای ارائه می‌دهد.

مونیکا وات، سخنگوی دانشگاه آلاباما در بیانیه‌ای کوتاه گفت: «دانشجویان بین‌المللی ما اعضای ارزشمند جامعه دانشگاهی به شمار می‌روند.»

او افزود که کارکنان دانشگاه تحولات مربوط به وضعیت دانشجویان خارجی را پیگیری می‌کنند و تغییرات در دستورالعمل‌ها و رویه‌های جدید را به اطلاع آنان می‌رسانند.