اسرائیل: نیروهای ما پس از پایان جنگ نیز در مناطق حائل غزه باقی می‌مانند

یسرائیل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، اعلام کرد که نیروهای اسرائیلی حتی پس از دستیابی به هرگونه توافق برای پایان دادن به جنگ، در مناطق حائل ایجادشده در نوار غزه باقی خواهند ماند؛ این در حالی است که تلاش‌ها برای احیای توافق آتش‌بس با شکست مواجه شده است.

از زمان آغاز دوباره عملیات نظامی در ماه گذشته، ارتش اسرائیل یک «منطقه امنیتی» گسترده در داخل نوار غزه ایجاد کرده و حضور بیش از دو میلیون فلسطینی را به مناطق کوچکی در جنوب و امتداد ساحل دریای مدیترانه محدود کرده است.

کاتس، چهارشنبه ۲۷ فروردین، پس از دیدار با فرماندهان ارتش گفت: «برخلاف گذشته، ارتش اسرائیل مناطق پاک‌سازی‌شده و تحت کنترل را تخلیه نمی‌کند.»

وزیر دفاع اسرائیل گفت: «ارتش اسرائیل در این مناطق امنیتی باقی خواهد ماند تا در هر وضعیت موقتی یا دائمی، میان دشمن و اسرائیل نقش سپر حفاظتی ایفا کند؛ همانند آنچه در لبنان و سوریه انجام می‌دهیم.»

در جنوب غزه، نیروهای اسرائیلی اکنون حدود ۲۰ درصد از خاک این منطقه را تحت کنترل دارند که از جمله شهر مرزی رفح و امتداد گذرگاه موراگ از شرق غزه تا ساحل بین رفح و خان‌یونس را در برمی‌گیرد. اسرائیل پیش‌تر نیز راهرو وسیعی در منطقه مرکزی نتساریم ایجاد کرده و منطقه حائلی به شعاع صدها متر در امتداد مرز، از جمله در شجاعیه در شرق شهر غزه، گسترش داده بود.

اسرائیل مدعی است که در این عملیات، صدها نیروی حماس، از جمله شماری از فرماندهان ارشد این گروه را کشته است. با این حال، سازمان ملل متحد و کشورهای اروپایی نسبت به این عملیات ابراز نگرانی کرده‌اند.

بر اساس گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل (OCHA)، از زمان آغاز مجدد درگیری‌ها در ۱۸ مارس، بیش از ۴۰۰ هزار فلسطینی آواره شده‌اند. در همین مدت، حملات هوایی و توپخانه‌ای اسرائیل باعث کشته شدن دست‌کم هزار و ۶۳۰ نفر شده است.

سازمان پزشکان بدون مرز وضعیت غزه را به «قبرستانی جمعی» تشبیه کرده و هشدار داده است که گروه‌های امدادی قادر به رساندن کمک‌های حیاتی نیستند.

آماند بزرول، هماهنگ‌کننده اضطراری این سازمان در غزه، گفت: «ما در حال مشاهده تخریب و کوچ اجباری کل جمعیت غزه به‌صورت زنده هستیم.»

وزیر دفاع اسرائیل همچنین گفت اسرائیل قصد دارد طرحی را برای خروج ساکنان غزه که خواهان ترک منطقه هستند پیش ببرد؛ هرچند هنوز مشخص نیست چه کشورهایی حاضر به پذیرش تعداد زیادی از فلسطینیان خواهند بود.

خطوط قرمز دو طرف

اظهارات کاتس که شامل تاکید دوباره بر خلع سلاح حماس بود، نشان می‌دهد که با وجود تلاش‌های میانجی‌گران مصری برای احیای مذاکرات، فاصله میان دو طرف برای دستیابی به توافق آتش‌بس همچنان زیاد است.

حماس بارها تاکید کرده که خلع سلاح «خط قرمز» این گروه است و هرگونه توافق آتش‌بس دائمی باید شامل خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه باشد.

این گروه چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «هرگونه آتش‌بس که فاقد تضمین‌های واقعی برای توقف جنگ، عقب‌نشینی کامل، لغو محاصره و آغاز بازسازی باشد، تله‌ای سیاسی خواهد بود.»

دو مقام اسرائیلی در همین هفته اعلام کردند که علی‌رغم گزارش‌هایی درباره احتمال برقراری آتش‌بس برای مبادله بخشی از ۵۹ گروگان باقی‌مانده در غزه با زندانیان فلسطینی، پیشرفتی در مذاکرات حاصل نشده است.

در حالی‌ که مقامات اسرائیلی می‌گویند فشار نظامی بیشتر می‌تواند حماس را به آزادی گروگان‌ها وادار کند، تظاهرات گسترده‌ای در داخل اسرائیل در جریان است و معترضان خواستار پایان جنگ و بازگشت گروگان‌ها هستند.