کشته شدن ۳ مامور مرزبانی در جریان تیراندازی در میرجاوه

مهدی شمس‌آبادی، دادستان مرکز سیستان و بلوچستان، اعلام کرد شامگاه پنجشنبه در نتیجه تیراندازی افراد ناشناس مسلح به یک خوردوی نیروهای مرزبانی در میرجاوه، سه تن از این نیروها کشته شدند و یک عابر پیاده غیرنظامی هم مجروح شد.

شمس‌آبادی گفته این تیراندازی در حالی اتفاق افتاده که این خودروی تویوتای مرزبانی در حال بنزین زدن در یک پمپ‌بنزین در میرجاوه بود.

به گزارش ایرنا، سه مامور کشته شده در این حمله، «ستوان‌دوم محمدامین نارویی، سرباز پارسا سوزنی و سرباز امیر ابراهیم‌زاده» نام دارند.

حال‌وش که خبرهای سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد ابتدا گزارش داده بود که در این تیراندازی دو نیروی نظامی کشته و یک نفر به شدت زخمی شده است.

دادستان زاهدان این حمله را «‌تروریستی» خوانده و از تشکیل پرونده قضایی و عملیات اطلاعاتی برای شناسایی و بازداشت عاملان حمله خبر داده است.

به گزارش حال‌وش، گروه جیش‌العدل با انتشار اطلاعیه‌ای مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته است و نوشته این واحد گشتی در «تعقیب و کشتار سوخبتران» نقش داشته است.

گروه جیش‌العدل در بیانیه خود ضمن اشاره به نام ماموران کشته‌شده، نوشته در روزهای اخیر حمله‌های مرگبار نیروی انتظامی به سوختبران به شکل چشمگیری افزایش یافته است.

بحران سوختبری و کشتار سوختبران از سوی حکومت

روزنامه اعتماد پیشتر گزارشی درباره کشته‌شدن سوختبران منتشر کرده و با اشاره به این‌که در سال ۱۴۰۱، دست‌کم ۱۶۸ سوخت‌بر بر اثر انفجار خودرو در جاده‌های اطراف ایرانشهر و سرباز كشته شدند، نوشته اگر این سوختبران جانشان را در اثر تیراندازی ماموران مرزی از دست ندهند، در خودروهای آتش‌گرفته می‌سوزند یا عضوی از بدنشان را از دست می‌دهند.

۳ شهریور هم حال‌وش گزارش داد در پی تعقیب و گریز یک خودرو سوخت‌بر از سوی نیروی انتظامی شهرستان دلگان در شامگاه پنج‌شنبه، دو خودرو با هم برخورد کردند که این تصادف باعث واژگونی خودرو سوخت‌بر و مجروح شدن راننده آن شد. این سوخت‌بر که هویتش اعلام نشده، توانست پیش از آتش‌گرفتن خودرو از آن خارج شود.

وبسایت حال‌وش، دوشنبه ۸ مرداد هم از کشته شدن یک شهروند بلوچ و مجروح شدن سه نفر دیگر در جریان تیراندازی نیروهای نظامی به روستای قادرآباد در خاش خبر داد.

بر اساس این گزارش، پس از حمله ماموران امنیتی و نظامی به روستای قادرآباد و قصد آنها برای تفتیش منازل شهروندان، اهالی به ماموران بابت دلیل نداشتن حکم قضایی اعتراض کردند اما آنها در واکنش دست به تیراندازی زدند.

حملات جیش العدل در سیستان و بلوچستان

گروه جیش‌العدل در سال‌های اخیر مسئولیت حملات متعددی را در استان سیستان و بلوچستان بر عهده گرفته است.

پیشتر هم در دوم شهریور سال جاری، حسین پیری، جانشین پلیس اطلاعات شهرستان خاش هدف حمله‌ قرار گرفت و کشته شد. جیش العدل مسئولیت این حمله را هم به عهده گرفت.

دادستان سیستان‌وبلوچستان هم ۲ شهریور با اشاره به این‌که ضاربان اطراف خانه او کمین کرده بودند، گفت در رابطه با این حادثه پرونده قضایی تشکیل شده است.
جیش‌العدل که یک گروه شبه‌نظامی و مخالف حکومت ایران است از سوی جمهوری اسلامی و چندین دولت غربی از جمله آمریکا به عنوان «سازمان تروریستی» شناخته می‌شود.

۲۶ مرداد سال جاری هم مرکز اطلاع رسانی پلیس سیستان و بلوچستان خبر داد که در درگیری عوامل انتظامی پاسگاه قلعه‌بید زاهدان با افراد مسلح یک سرباز وظیفه کشته شد.

۲۹ تیرماه هم نیروی انتظامی سیستان و بلوچستان با انتشار اطلاعیه‌ای از کشته شدن یک مامور دیگر به نام محمود مطهری، در جریان حمله‌ای مسلحانه در سراوان خبر داد و نوشت «سرنشینان یک دستگاه پژو پارس مسلح به سلاح گرم به دو مامور گشتی پلیس حمله کردند که به غیر از یک کشته، یک مامور نیز مجروح شد.»

در یکی از شدیدترین نمونه این حملات ۲۴ آذر ۱۴۰۲، جیش العدل به مقر فرماندهی انتظامی در شهرستان راسک در استان سیستان و بلوچستان حمله کردند.

بر اساس گزارش‌ها، این درگیری که «جیش العدل» مسئولیت آن را به عهده گرفت و به کشته شدن چند نفر از مهاجمان و نیروهای پلیس منجر شد، چند ساعت طول کشید.

بر اساس آخرین گزارش‌های منتشر شده در منابع رسمی و حکومتی، ۱۲ نیروی پلیس در این حملات کشته و دست‌کم هفت تن دیگر زخمی شده‌اند.

جیش‌العدل با تکذیب آمار رسانه‌های حکومتی، مدعی شد در این حمله ۵۰ نفر از نیروهای انتظامی کشته و زخمی شده‌اند.

مقام‌های حکومتی خبر دادند دو نفر از مهاجمان کشته، یک نفر زخمی و دستگیر شده و مابقی گریخته‌اند.

وضعیت بحرانی اقتصادی در سیستان و بلوچستان

توسعه‌نیافتگی اقتصادی و در پی‌آمد آن فقر شدید و بیکاری گسترده از جمله عواملی است که شماری از شهروندان بلوچ را ناچار کرده به سوختبری روی بیاورند.

با این حال، حال‌وش ۱۰ شهریور گزارش داد شرکت «آرشین کوه» وابسته سازمان هوا فضای سپاه پاسداران، که در زمینه تولید دیوارهای بتنی پیش ساخته و ایجاد جاده در بریس واقع در چابهار فعالیت می‌کند، به جای به‌کارگیری بلوچ‌خهای محلی متقاضی کار، شبه نظامیان افغانستانی گروه فاطمیون و همچنین دیگر نظامیان پیشین افغانستان را به عنوان کارگر در این شرکت استخدام کرده است.

یک بعد دیگر از وضعیت بحرانی این استان که ناشی از عدم سرمایه‌گذاری برای بهبود زیرساخت‌هاست، مساله کمبود آب آشامیدنی است.

۱۶ تیرماه وب‌سایت رکنا گزارش داد در ۱۰ سال گذشته دست‌کم ۴۸ کودک به دنبال افتادن در هوتک‌‌های شهرستان دشتیاری در استان سیستان و بلوچستان جان خود را از دست داده‌اند. هوتک برای ذخیره آب به منظور استفاده احشام است اما با بحران کمبود آب، مردم منطقه از این آب برای شرب استفاده می‌کنند.

نویسنده این گزارش، «عقب‌ماندگی شدید در حصارکشی هوتک‌ها» را نشانه‌ای از کم‌توجهی حکومت به مطالبه رسانه‌ها، فعالان اجتماعی و مردم منطقه دانست و از عدم آب‌رسانی به چهار هزار و ۷۴۰ روستا در این استان خبر داد.