کاهش ۱۰ درصدی حجم مخازن سدهای ایران در سال آبی جاری

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۰۲

بررسی وضعیت منابع آبی ایران از ابتدای مهر تا ۲۶ اسفند سال گذشته نشان می‌دهد ۳۳ سد مهم کشور کمتر از سال ۱۴۰۱ آب دارند. حجم مخازن سدها نسبت به مدت مشابه همان سال، بیش از ۱۰ درصد کاهش یافته است.

در ماه‌های گذشته کارشناسان بارها درباره خشکسالی در ایران و تبعات آن هشدار داده‌اند.

خبرگزاری ایسنا روز دوم فروردین در گزارشی با اشاره به آخرین آمارهای اعلام شده نوشت که حجم آب موجود در سدهای ایران از ابتدای سال آبی جاری یعنی مهر ۱۴۰۲ تا آخرین روزهای اسفند به ۲۳ میلیارد و ۱۸۰ میلیون متر مکعب رسید که کاهشی ۱۰ درصدی را در مقایسه با سال گذشته نشان می‌دهد.

میزان ورودی آب به سدهای کشور نیز در این بازه زمانی ۱۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب بوده که کاهشی ۲۵ درصدی را در مقایسه با سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد.

در کنار این آمارهای کاهشی، بررسی میزان خروجی از مخازن سدهای کشور در این دوره زمانی حاکی از «افزایشی هفت درصدی» است.

بررسی برخی دیگر از شاخص‌ها در این زمینه نشان می‌دهد میزان پر شدگی مخازن سدهای ایران به عدد ۴۷ درصد رسیده و موجودی مخزن ۳۳ سد نسبت به سال قبل کمتر است.

سد اصفهان ۱۱ درصد، سدهای پنج‌گانه تهران ۱۲ درصد، سد دوستی و طرق خراسان رضوی به ترتیب ۶۵ و ۳۹ درصد، سد زنجیره کارون و سد دز، جره و مارون استان خوزستان به ترتیب ۱۵ درصد، ۲۶ درصد، ۳۱ درصد و ۵۶ درصد، سد رئیسعلی دلواری استان بوشهر ۳۳ درصد، سد رودبال دارات استان فارس ۹۱ درصد و سد ساوه در استان مرکزی ۵۳ درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ حجم آب کمتری دارند.

پیش‌تر رسانه‌ها درباره کاهش شدید حجم آب ۱۳ سد و وضعیت نگران‌کننده ۴۰ سد دیگر هشدار داده بودند.

اواخر بهمن سال ۱۴۰۲ خبرگزاری تسنیم با اشاره به خودداری شرکت آب منطقه‌ای از ارائه آمار سدهای تهران به دلیل کاهش بارندگی، گزارش داده بود در روز ۲۱ بهمن، ۸۷ درصد ظرفیت مخازن سدهای پنج‌گانه تهران خالی بوده است.

این رسانه همچنین از کاهش ۳۱ درصدی بارندگی در تهران خبر داده بود.

تهران در حالی چهارمین سال خشکسالی را سپری می‌کند که در ۵۰ سال اخیر همواره پس از دو سال خشکسالی، با ترسالی مواجه بوده است.

اواخر دی خبرگزاری ایرنا از کاهش ۴۰ درصدی بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری نسبت به دوره بلندمدت ۵۵ ساله و افزایش ۲۱ درصدی خروجی آب از سدها خبر داده بود.

بررسی‌های جدید خبرگزاری ایسنا از ابتدای مهر تا تاریخ ۲۶ اسفند نشان می‌دهد ارتفاع کل بارش‌ها نسبت به میانگین دوره مشابه درازمدت ۲۷ درصد کاهش نشان می‌دهد.

احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و سرپرست بحران خشکسالی سازمان هواشناسی ایران اواخر بهمن ۱۴۰۲ با هشدار درباره تجربه چهارمین سال خشکسالی در ایران گفته بود ۳۰ درصد منابع آبی نسبت به سال قبل از آن کمتر و از میزان بارش‌ها هم کاسته شده است.

او با اشاره به بارندگی‌ها در پاییز و زمستان گفته بود این بارش‌ها برای جبران کم‌آبی ایران کافی نیستند: «هر بارشی که می‌آید بخشی از نیازهای سال را تامین می‌کند و کمبودها به طور کامل جبران نمی‌شوند چرا که اثرات خشکسالی از بین نمی‌رود و طبیعت، آن را در حافظه‌اش نگه می‌دارد.»

روز ۱۲ بهمن، فیروز قاسم‌زاده، سخنگوی صنعت آب با اشاره به گذشت ۱۳۲ روز از سال آبی از محقق نشدن پیش‌بینی‌های بارشی خبر داده و گفته بود سال ۱۴۰۲ به‌عنوان چهارمین سال خشک متوالی، با کاهش جدی بارش روبه‌روست.

از افزایش تقاضا برای آب و فقیرتر شدن منابع آبی به‌عنوان دلایل اصلی کمبود آب و خشکسالی‌ سال‌های اخیر ایران یاد می‌شود.

ایران در حالی سال چهارم خشکسالی را سپری می‌کند که اثرات سه سال گذشته همچنان پابرجاست و بر اساس پیش‌بینی‌ها، در سال جاری تابستان سخت و پرتنشی از نظر تامین آب پیش‌ روی شهروندان خواهد بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

دنیای چین - فصل دوم
خبرها
خبر ورزشی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.