منع انتشار تصاویر فاطمه معتمد‌آریا و باران کوثری در تبلیغات یک فیلم سینمایی

وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استفاده از تصاویر فاطمه معتمدآریا و باران کوثری را در هیچ یک از تبلیغات فیلم سینمایی «عامه‌پسند»، حتی روی سر در سینماهای نمایش‌دهنده مجاز ندانست. اکران این فیلم از روز چهارشنبه ۱۷ آبان آغاز شد.

این دو بازیگر به تازگی همراه با ۱۸ زن سینماگر دیگر به دلیل مخالفت با حجاب اجباری ممنوع‌الفعالیت اعلام شده‌اند.

تصاویری از سر در شماری از سینماهای اکران‌کننده فیلم عامه‌پسند در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که در آن‌ها عکس هیچ بازیگری وجود ندارد و تنها نام فیلم و سه بازیگر اصلی‌اش دیده می‌شود.

سهیل بیرقی، کارگردان فیلم عامه‌پسند در اینستاگرام خود اعلام کرد هر نوع انتشار تصویر این دو بازیگر به هر شکلی در «پوستر، آنونس تیزر، کلیه اقلام تبلیغاتی و حتی حقه‌های گرافیکی» ممنوع اعلام شده است.

او گفت در واکنش، تصمیم گرفته است از تصویر بازیگر نقش اول مرد فیلم یعنی هوتن شکیبا هم در پوستر یا دیگر اقلام تبلیغات محیطی استفاده نکند.

از اوایل آبان امسال با انتشار فهرستی از ۲۰ بازیگر زن که به دلیل تن ندادن به حجاب اجباری اجازه فعالیت ندارند، بحث ممنوع‌ از کار شدن هنرمندان دوباره داغ شد.

در این فهرست نام بازیگرانی مانند کتایون ریاحی، هنگامه قاضیانی، ترانه علیدوستی، باران کوثری، سهیلا گلستانی، گلاب آدینه، شقایق دهقان، ویشکا آسایش، پانته‌آ بهرام، پگاه آهنگرانی، مریم بوبانی، فاطمه معتمدآریا، افسانه بایگان و ... به چشم می‌خورد.

محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد، سوم آبان اعلام کرد امکان فعالیت برای بازیگران زنی که در انظار عمومی حجاب اجباری را کنار گذاشتند و به قول او «کشف حجاب» کردند، فراهم نیست.

مدتی بعد محمد خزاعی، رییس سازمان سینمایی رفع شدن ممنوعیت کار بازیگران زن مخالف حجاب اجباری را به ابراز پشیمانی و عذرخواهی مشروط کرد.

شماری از بازیگرانی که نامشان در این فهرست آمده اعلام کردند خودشان پیش‌ از این با دنیای بازیگری زیر سایه قوانین جمهوری اسلامی خداحافظی کرده‌اند.

تصمیم این بازیگران در نپذیرفتن حجاب اجباری و کار نکردن در سینمای جمهوری اسلامی از سوی کارگردانان سینمای ایران و شورای‌ عالی تهیه‌کنندگان سینما مورد حمایت قرار گرفت.

این دو نهاد صنفی در بیانیه‌ای مشترک تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را تنش‌زا، ناقض استقلال قوا و خلاف قانون دانستند.

انجمن فیلم کوتاه ایران نیز در بیانیه‌ای این تصمیمات «غیر فرهنگی»‌ را موجب تخریب مفهوم ملی سینما دانست.

در واکنش به این بیانیه‌های حمایتی، خزاعی تشکل‌های صنفی سینما را «اقلیت، کارخانه بیانیه‌نویسی و ماجراجوی سیاسی» خواند.

در جریان خیزش انقلابی ایرانیان، شماری از هنرمندان در همراهی با اعتراضات مردم تصاویری بدون حجاب اجباری از خود منتشر کردند.

تعدادی از آنان به دلیل این مخالفت تحت تعقیب قرار گرفته، بازداشت، احضار یا زندانی شدند.

حرکت اعتراضی سینماگران بخشی از نافرمانی مدنی گسترده زنان ایرانی بوده است که با آغاز جنبش «زن زندگی آزادی» و در مخالفت با حجاب اجباری شکل گرفت.