مجمع عمومی ملل متحد؛ تاکید بایدن بر حمایت از اوکراین و ممانعت از دسترسی ایران به سلاح اتمی

سه‌شنبه ۱۴۰۲/۰۶/۲۸

نخستین روز هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه ۲۸ شهریور در نیویورک زیر سایه جنگ اوکراین برگزار شد. ابراهیم رئیسی قرار است بعدازظهر امروز (به وقت محلی) در این مجمع سخنرانی کند. گروه‌هایی از ایرانیان تاکید کرده‌اند در اعتراض، مقابل سازمان ملل تجمع خواهند کرد.

جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در این نشست با اشاره به جنگ اوکراین گفت که این مناقشه نمی‌تواند ادامه یابد و خصومت نمی‌تواند طولانی باشد.

او در عین‌ حال با تاکید بر اینکه هیچ کشوری به تنهایی نمی‌تواند با چالش‌های امروز روبه‌رو شود، یادآور شد: «باید اطمینان پیدا کنیم که برای همه مردم جهان تصمیمی درست بگیریم نه فقط قسمتی از جهان.»

به نظر می‌رسد این سخنان بایدن پاسخی به انتقادهای اخیر برخی جمهوری‌خواهان باشد که از او خواسته‌اند تا ایالات متحده پول کمتری برای جنگ اوکراین هزینه کند.

خبرگزاری رویترز در گزارشی با اشاره به جنگ اوکراین که برای آمریکا نیز به یک بحران تبدیل شده، نوشت که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری سابق ایالات متحده و گزینه پیشتاز جمهوری‌خواهان برای نامزدی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴، وعده داده است در صورت بازگشت به قدرت، به دنبال پایان سریع جنگ باشد.

بر اساس این گزارش، ترامپ نسبت به تعامل واشینگتن با متحدان سنتی‌اش از جمله ناتو ابراز تردید و از ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه تعریف کرده است.

کوین مک کارتی، نماینده جمهوری‌خواه و رییس مجلس نمایندگان آمریکا نیز این سوال را مطرح کرده است که آیا ایالات متحده باید به ارسال میلیاردها دلار تسلیحات به اوکراین ادامه دهد یا خیر؟

بر همین اساس بسیاری پیش‌بینی کرده بودند که بایدن محور عمده سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل را بر اهمیت دفاع از اوکراین و سپس موضوعاتی مانند توسعه پایدار و مبارزه با تغییرات آب و هوایی قرار خواهد داد.

رییس‌جمهوری آمریکا با محقق کردن این پیش‌بینی‌ها در سخنرانی خود تاکید کرد که جنگ روسیه با اوکراین «غیرقانونی» و پایان دادن به آن در خدمت «امنیت جهانی» است.

بایدن با تاکید بر اینکه آمریکا به حمایتش از اوکراین در برابر حمله روسیه ادامه می‌دهد، خطاب به رهبران دیگر کشورها گفت: «اگر اجازه دهیم اوکراین تجزیه شود، دیگر کشور امنی وجود نخواهد داشت.»

این سخنان بایدن در شرایطی است که انتظار می‌رود ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، روز پنج‌شنبه ۳۰ شهریور در کاخ سفید به دیدار بایدن رفته و با برخی از رهبران کنگره نیز دیدار کند.

ایالات متحده در حال آماده‌سازی یک بسته کمک نظامی جدید برای اوکراین هم‌زمان با سفر زلنسکی به نیویورک است و از کنگره خواسته شده تا میلیاردها دلار کمک امنیتی بیشتر را برای بقیه سال جاری میلادی تصویب کند.

بایدن: متعهدیم که ایران هرگز به سلاح اتمی دست نیابد

رییس‌جمهوری آمریکا در بخشی دیگر از سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل گفت که کشورش به دنبال جهانی امن‌تر، مرفه‌‌تر و برابرتر «برای همه مردم» است و در عین‌حال یادآور شد که سازمان ملل باید بتواند حافظ صلح در جهان باشد.

بایدن به برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی نیز اشاره کرد و گفت که آمریکا با شرکای خود برای پاسخگو کردن ایران در قبال تهدیداتش در منطقه همکاری می‌کند: «متعهدیم که ایران هرگز به سلاح اتمی دست پیدا نکند.»

اما بر اساس برنامه‌ریزی‌ها قرار است بایدن روز چهارشنبه ۲۹ شهریور نخستین دیدار حضوری خود را با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل از زمان به دست گرفتن قدرت از سوی نتانیاهو در دسامبر گذشته داشته باشد.

کاخ سفید درباره این دیدار گفته است جلوگیری از تهدیدهای جمهوری اسلامی در منطقه از محورهای اصلی این دیدار و گفت‌وگو خواهد بود.

از سوی دیگر اما جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه ۲۶ شهریور مجوز فعالیت هشت بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ملیت‌های «فرانسوی و آلمانی» را در ایران لغو کرد.

به گفته مقام‌های حکومت، این اقدام واکنشی به بیانیه مشترک آمریکا و بریتانیا، فرانسه و آلمان به‌عنوان سه کشور اروپایی عضو برجام است که ۲۳ شهریور ایران را تهدید کردند در صورت عدم همکاری فوری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اقدام به صدور قطعنامه در شورای حکام خواهند کرد.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال، اقدام تهران را در ممنوع کردن ورود حدود یک‌سوم از «مجرب‌ترین بازرسان آژانس»، «غیرسازنده» خواند و گفت روند مذاکره با جمهوری‌اسلامی با سرعتی که باید پیش نمی‌رود.

اشاره دبیرکل سازمان ملل به سرکوب زنان به دلیل حجاب اجباری

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هم که نخستین سخنران نشست مجمع عمومی این نهاد بود، به مساله جنگ اوکراین و بحران جهانی ناشی از آن اشاره کرد.

او تاکید کرد که جهان به شدت به مواد غذایی و کودهای اوکراین و روسیه برای تثبیت بازارها و تضمین امنیت غذایی نیاز دارد و افزود: «من از تلاش‌هایم برای تحقق این مساله دست نخواهم کشید.»

گوترش یادآور شد: «جنگ در اوکراین پیامدهای جدی برای همه ما دارد و تهدیدهای اتمی نیز همه ما را در معرض خطر قرار می‌دهد.»

بخش دیگری از سخنان دبیر‌کل سازمان ملل به اهمیت برابری جنسیتی و نژادی در جهان اختصاص یافت.

گوترش گفت که زن‌ها هنوز برای حقوق برابر تلاش می‌کنند اما با این‌ حال در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی عقب مانده‌اند.

او همچنین بدون نام بردن از ایران به سرکوب زنان از سوی حکومت اشاره کرد و یادآور شد در برخی از کشورهای جهان «زن‌ها را به خاطر پوشش اجباری تحت فشار قرار می‌دهند».

در سخنانی مشابه، لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، رییس‌جمهوری برزیل، در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «ما با کشتار زنان و هر گونه تبعیض علیه آن‌ها مبارزه می‌کنیم.»

هماهنگی برای تجمع در زمان سخنرانی رئیسی

بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده، قرار است ابراهیم رئیسی نیز بعدازظهر امروز (به وقت محلی) در مجمع عمومی سازمان ملل در مقر این سازمان در نیویورک سخنرانی کند.

گروه‌های مختلف مخالف جمهوری اسلامی برای تجمع اعتراضی هم‌زمان با سخنرانی رئیسی در نیویورک، مقابل مقر سازمان ملل، آلمان و برخی دیگر از کشورهای جهان برنامه‌ریزی کرده‌اند.

تصاویری که خبرنگاران ایران‌اینترنشنال از محل اقامت رئیسی و هیات همراه او در نیویورک ضبط کرده‌اند نشان می‌دهند، او و همراهانش از در گاراژ و در پشتی هتل تردد می‌‌کنند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبر
مستند کوتاه - چگونه حجاب اجباری شد
جهان‌نما
سیاست با مراد ویسی

شنیداری

پادکست‌ها