

سازمان عفو بینالملل در بیانیهای از ناپدیدسازی قهری چهار شهروند کُرد مخالف جمهوری اسلامی خبر داد و گفت مقامات حکومت بیش از هفت ماه است پژمان فاتحی، وفا آذربر، محمد (هژیر) فرامرزی و محسن مظلوم را دستگیر کردهاند و خانواده و وکیلانشان از سرنوشت و محل نگهداری آنان بیاطلاعاند.
عفو بینالملل در این بیانیه از شهروندان خواست تا با ارسال نامه به غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه و دیگر مقامات جمهوری اسلامی، اعتراض خود را به شکنجه، بدرفتاری، محاکمههای ناعادلانه و اتهاماتی که مجازات اعدام برای این معترضان در پی دارند، نشان دهند.
به گفته این سازمان حقوق بشری، این چهار معترض کُرد در تاریخ ۳۰ تیر امسال به دست ماموران وزارت اطلاعات در حوالی ارومیه در استان آذربایجان غربی دستگیر و «ناپدید» شدند.
آبان ماه امسال رسانههای وابسته به دولت به نقل از قوه قضاییه جمهوری اسلامی از دستگیری چهار فرد ناشناس متهم به «جاسوسی» برای اسرائیل و طراحی اقدامات «تروریستی» در داخل ایران خبر دادند.
خانوادههای فاتحی، آذربر، فرامرزی و مظلوم بر این باورند که اطلاعیه نهادهای امنیتی درباره جاسوسی، مربوط به این چهار شهروند کُرد است که به اتهام ارتباط با سازمان «کومله» بازداشت شدهاند.
در ماههای پس از بازداشت این چهار نفر، صداوسیما اعترافاتی تلویزیونی و اجباری از آنان منتشر کرد که در آنها به برنامهریزی برای بمبگذاری در شهرکی صنعتی حوالی اصفهان و با دستور اسرائیل «اعتراف» میکنند.
به گفته عفو بینالملل، جمهوری اسلامی با پخش این «اعترافات اجباری»، این چهار نفر را از حق دسترسی به محاکمه عادلانه، فرض بر بیگناهی و حق سکوت و دفاع از خود محروم کرده است.
بر اساس این گزارش، خانواده و وکیلان مستقل این چهار شهروند از زمان ناپدیدسازی قهری آنان که طبق قوانین بینالمللی یک جرم محسوب میشود، تلاش کردهاند با تحقیق از بازداشتگاهها و دادگاههای ارومیه، مهاباد، سنندج، اصفهان و تهران از محل نگهداری آنها مطلع شوند.
مقامات جمهوری اسلامی تاکنون از ارائه هر گونه اطلاعات به خانوادهها خودداری کردهاند و در مواردی ماموران وزارت اطلاعات هشدار دادهاند دیگر در مورد این چهار مرد تحقیق نکنند «زیرا بیمعنی است و اعدام میشوند».
در گزارش سازمان عفو بینالملل آمده است: «با توجه به ناپدیدسازی اجباری این چهار شهروند و امتناع مقامات حکومتی از افشای هر گونه اطلاعات، نه خانواده و نه وکیل آنها هیچ اطلاعی در مورد وضعیت حقوقی پژمان فاتحی، وفا آذربر، هژیر فرامرزی و محسن مظلوم از جمله این که آیا آنها متهم یا به دادگاه ارجاع شدهاند، ندارند، اما اتهاماتی که در رسانههای دولتی علیه آنها مطرح میشود مجازات اعدام دارند.»
عفو بینالملل در گزارش خود تاکید کرده که با توجه به استفاده گسترده و سیستماتیک جمهوری اسلامی از شکنجه و سایر بدرفتاریها علیه بازداشتشدگان، بهویژه در مرحله تحقیقات برای گرفتن «اعتراف»، نگران امنیت و سلامت این چهار نفر است.
این نگرانیها با صدور احکام اعدام از سوی دادگاههای جمهوری اسلامی و پس از محاکمههای ناعادلانهای که در آنها از «اعترافات اجباری» به عنوان مدرک استفاده میشود، افزایش یافته است.