خواسته سینماگران برای عذرخواهی و تعطیلی «هفت»؛ جبلی توهین به زنان را «واکنشی طبیعی» خواند

سه‌شنبه ۱۴۰۱/۱۱/۱۸

کانون کارگردانان و هیات مدیره خانه سینما با انتشار بیانیه‌هایی جداگانه درباره اظهارات توهین‌آمیز ابوالقاسم طالبی در برنامه «هفت»، خواهان عذرخواهی صداوسیما و تعطیلی «این مضحکه» شدند. پیمان جبلی، رییس صداوسیما اما مدعی شد این صحبت‌ها «واکنشی طبیعی» نسبت به اعتراضات هنرمندان است.

پیمان جبلی،‌ رییس سازمان صداوسیما درباره اظهارات طالبی و بیانیه اعتراضی اصناف نسبت به آن گفت: «در ماه‌های اخیر شاهد موضع‌گیری‌های غلطی از سمت برخی چهره‌ها و هنرمندان بودیم که تصورات و تحلیل‌ها و روایت‌های غلط آن‌ها باعث شد این‌ها به عرصه‌ای وارد شوند و سخنانی بیان کردند که احساسات بخش عمده‌ای از جامعه را جریحه‌دار کرد.»

جبلی اضافه کرد: «در فضایی که به مقدس‌ترین مقدسات ما در طول ماه‌های گذشته توهین شده و فتنه‌ای که پشت سر گذاشته‌ایم، طبیعی است که واکنش‌ها و عکس‌العمل‌هایی صورت بگیرد که البته بعضی از این نظرات با ادبیات بهتری می‌توانست بیان شود. شاید با ادبیات مناسبی بیان نشد اما واکنشی به آن رفتارها و اظهارنظرهایی است که در طول این چند ماه بیان شده بود.»

ابوالقاسم طالبی، کارگردان فیلم «قلاده‌های طلا»، در برنامه زنده هفت و در گفت‌وگو با بهروز افخمی، سینماگر حکومتی، درباره زنان سینماگری که از اعتراضات سراسری ایران حمایت کرده‌اند، گفت: «بعضی از زنان سلبریتی، یائسه شدنشان را هم تقصیر جمهوری اسلامی می‌دانند و تا سنشان از ۵۰ سال می‌رود بالا، روسریشان را بر می‌داند و فحش به جمهوری اسلامی می‌دهند.»

بهروز افخمی نیز در واکنش به صحبت‌های طالبی، نه تنها با او مخالفت نکرد بلکه با خنده و تمسخر، با این اظهارات همراه شد.

کانون کارگردانان سینمای ایران با انتشار بیانیه‌ای هم به صحبت‌های طالبی واکنش نشان داد و هم به «سکوت و خندیدن» بهروز افخمی.

در بیانیه کانون کارگردانان آمده است: «پخش سخنان مشمئز کننده احدی از شاغلین در سینمای ایران، آقای ابوالقاسم طالبی، در صداوسیمایی که قرار بود دانشگاه باشد باعث تاسف و حیرت شد؛ اگرچه سبب تعجب نبود چرا که پیش از این نیز چنین سخنان نابه‌هنجار و نابخردانه‌ای را در صداوسیمای از دست رفته دیده و‌ شنیده بودیم.»

کانون کارگردانان سینما در ادامه آن‌چه «ناهنجارتر و نابخردانه‌تر» از به‌کارگیری این الفاظ از سوی مهمان برنامه بود را «سکوت همراه با خنده مجری برنامه، آقای بهروز افخمی» دانست.

این تشکل صنفی همچنین پخش «جملات سخیف و به دور از ادب و اخلاق» طالبی را در برنامه هفت «به شدت» محکوم کرد و گفت «استوار در کنار آنان با هر عقیده و تفکری» ایستاده است.

کانون کارگردانان خواهان عذرخواهی «شایسته و مقتضی» صداوسیما بابت «توهین و هتک حرمت از بانوان سینمای ایران» شد و نوشت: «باید به جهت جلوگیری از تکرار این‌گونه موارد که در برنامه ضد سینمایی "هفت" مسبوق به سابقه بوده و از زبان مهمان‌ها و گاه مجریان این برنامه درباره اهالی سینما اظهار شده و می‌شود، نسبت به تعطیلی این مضحکه تصمیم عاجل اتخاذ شود.»

این اولین بار نیست که صحبت‌های مجریان یا مهمانان برنامه سینمایی هفت جنجال‌آفرین و بیانیه‌هایی علیه این برنامه منتشر می‌شود.

مسعود فراستی نیز حدود ۱۱سال قبل روی آنتن زنده این برنامه فیلم «جرم» مسعود کیمیایی را «استمنا» (خودارضایی) توصیف کرد.

سال گذشته نیز گروهی از هنرمندان هنرهای تجسمی، در اعتراض به سخنان فراستی و دو کارشناس دیگر برنامه سینمایی هفت درباره حراج تهران، در نامه‌ای به رییس صداوسیما، آن‌چه را که روی آنتن تلویزیون رفت، اهانت‌ به ساحت هنر و هنرمندان کشور دانستند.

تازه‌ترین جنجال این برنامه اما واکنش‌های گسترده‌تری را در پی داشته است.

علاوه بر کانون کارگردانان، هیات مدیره خانه سینما هم در حمایت از سینماگران زن، از صداوسیما خواست تا عذرخواهی کند.

در بیانیه‌ای که هیات مدیره خانه سینما منتشر کرده، آمده است: «اظهارنظر بی‌شرمانه و خارج از عرف و اخلاق عمومی در یک برنامه تلویزیونی نسبت به زنان فرهیخته سینمای ایران، در کنار تهدید یکی از مدیران سازمان سینمایی به محرومیت از فعالیت سینماگرانی که در جشنواره فیلم فجر شرکت نکرده‌اند، رویه‌ای‌ست که پاسخ انتقاد را در توهین و تهدید جست‌وجو می‌کند.»

این بیانیه با اشاره به گسترده‌تر شدن ابعاد بحران سینمای ایران، خواستار عذرخواهی صداوسیما از زنان سینماگر به دلیل انتشار این برنامه شد و تاکید کرد: «سازمان سینمایی نیز به جای تهدید سینماگران به راه‌حل‌های واقعی برای عبور از رکود سینمای ایران بیندیشد.»

اشاره این بیانیه به یادداشت روح‌الله سهرابی، مدیرکل نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی است که روز ۱۶ بهمن تحریم‌کنندگان چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر را تهدید کرد و گفت این هنرمندان «مادامی که جمهوری اسلامی برقرار است» نه باید فیلمی بسازند یا بازی کنند و نه در جشنواره‌ای شرکت داشته باشند.

محمدمهدی عسگرپور، رییس هیات مدیره خانه سینما نیز به شبکه شرق گفت نهادهای بالادستی معتقدند بازیگران تاکنون سر سفره نظام فربه شدند و حالا فکر می‌کنند قرار است انقلاب شود و می‌خواهند از الان بار بعدی خود را ببندند.

او افزود: «به نظرم این تحلیل‌ها خیلی آبکی است.»

مریم بوبانی، بازیگر سینما و تلویزیون نیز خطاب به ابوالقاسم طالبی نوشت:

«یائسگی یک اتفاق فیزیولوژیک است؛ نه نقص و عیب. نقص، بوی تعفن مغزهای پوسیده و پر بلاهت شماست.»

پانته‌آ بهرام، بازیگر سینما و تئاتر هم از جمله هنرمندانی بود که به سخنان ابوالقاسم طالبی واکنش نشان داد و با انتشار ویدیویی بدون حجاب اجباری از خود، خطاب به این سینماگر حامی حکومت گفت «مادران و همسران شما هم یائسه می‌شوند و این «امر فیزیولوژیک نمی‌تواند جنبه تحقیر داشته باشد».

برنامه سینمایی «هفت» در شرایطی در روزهای برگزاری چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر هر شب پخش می‌شود که بسیاری از سینماگران سرشناس این رویداد حکومتی را تحریم کرده‌اند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

چشم‌انداز
خبرها
صفحه یک
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.