پارلمان اروپا به قرار گرفتن سپاه در فهرست گروه‌های تروریستی اروپا رای داد؛ جزییات قطعنامه

پنجشنبه ۱۴۰۱/۱۰/۲۹

نمایندگان پارلمان اروپا قطعنامه ۳۲ بندی محکومیت سرکوب اعتراضات در ایران و قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی را تصویب کردند. این قطعنامه همچنین خواستار توقف اعدام‌ها در ایران و تحریم علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی و خانواده‌های آنان شده است.

نشست نمایندگان پارلمان اروپا برای بررسی و رای‌گیری درباره پیش‌نویس قطعنامه‌ای که اعدام و سرکوب معترضان از سوی جمهوری اسلامی را محکوم می‌کند و از شورای اتحادیه اروپا می‌خواهد سپاه پاسداران را در فهرست گرو‌های تروریستی قرار ‌دهد، روز پنج‌شنبه ۲۹ دی برگزار شد.

رای‌گیری نمایندگان پارلمان اروپا درباره قطعنامه تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران به صورت بالا بردن دست انجام شد و اکثریت شرکت‌کنندگان به آن رای مثبت دادند.

جزییاتی از قطعنامه تصویب شده در پارلمان اروپا

قطعنامه پارلمان اروپا پس از برشمردن دلایل صدور چنین قطعنامه‌ای که در آن به طیف گسترده‌ای از اقدامات در نقض حقوق بشر در ایران اشاره شده، ۳۲ خواسته را مطرح می‌کند.

از آن جمله، پارلمان اروپا در قطعنامه‌اش با استقبال از ایجاد کمیته حقیقت‌یاب در مورد بررسی نقض حقوق بشر در ایران، از شورای حقوق بشر سازمان ملل می‌خواهد در صورت همکاری نکردن تهران، پرونده ایران را فورا به شورای امنیت ارجاع دهد.

همچنین این قطعنامه خواستار توقف اعدام‌ها در ایران شده است. پارلمان اروپا از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است با هدف لغو کامل مجازات اعدام، تعلیق رسمی اعدام‌ها را اعلام کند.

پارلمان اروپا خواسته که معترضان بازداشت شده محکوم به اعدام فورا آزاد شوند. در این قطعنامه نام این معترضان ذکر شده است.

قطعنامه تصویب‌شده پارلمان اروپا همچنین خواستار تحریم علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی و خانواده‌های آنان شده است. همچنین موضوع تحریم دادستان کل کشور و برخی بنیادهای زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی مطرح شده است.

در بند ۱۲ این قطعنامه نیز آمده است که این اتحادیه وضعیت وخیم نقض حقوق بشر در ایران را شدیدا محکوم می‌کند: «جمهوری اسلامی، سطوح بالای رهبری و نیروهای امنیتی آن از جمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مسوول نقض شدید حقوق بشر هستند که به شدت محکوم می‌شود. این اتحادیه از مقام‌های ایرانی می‌خواهد به اقلیت‌های قومی و مذهبی و حقوق و آزادی‌های اساسی افراد ال‌جی‌بی‌تی‌آی‌کیو پلاس (LGBTIQ+) احترام بگذارند و همه اشکال تبعیض را از بین ببرند.»

در این قطعنامه آمده که پارلمان اروپا همبستگی خود را با جوانان، زنان و مردان ایرانی از جمله اقلیت‌ها و شرکت‌کنندگان در تظاهرات ابراز می‌کند و از اعتراضات سراسری مسالمت‌آمیز در ایران حمایت می‌کند.

همچنین پارلمان اروپا تسلیت و همدردی خود را به خانواده‌های قربانیان سرکوب در ایران ابراز داشته است.

پارلمان اروپا از جامعه بین‌المللی، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو خواسته تا از تعاملات خود با جمهوری اسلامی برای پایان دادن فوری اعدام معترضان و سرکوب خشونت‌آمیز اعتراض‌ها و همچنین آزادی بی‌قید و شرط همه کسانی که بازداشت شده‌اند، استفاده کنند.

اما مهم‌ترین بند این قطعنامه بند یازدهم آن است که از شورای اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این اتحادیه خواسته است سپاه پاسداران و نیروهای تابعه آن از جمله شبه‌نظامیان بسیج و نیروی قدس را به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا اضافه کنند و هر گونه فعالیت اقتصادی و مالی مربوط به تجارت و فعالیت‌های تجاری مرتبط با آن را ممنوع کنند.

واکنش جمهوری اسلامی

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز پنج‌شنبه ۲۹ دی گفت:‌ «ما بارها گفته‌ایم سپاه پاسداران یک سازمان رسمی و مستقل است که نقش اصلی آن برای تضمین امنیت ایران است. اقدامات پارلمان اروپا برای قرار دادن این سازمان در فهرست تروریستی به نوعی تیری به پای خود اروپا است.»

پیش از آن، در آستانه تصویب قطعنامه پارلمان اروپا که در آن از اتحادیه اروپا خواسته شده است سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شود، جمهوری اسلامی ابراز نگرانی شدید کرد که تصویب چنین قطعنامه‌ای «تبعات منفی» دارد.

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، شامگاه چهارشنبه ۲۸ دی در یک تماس تلفنی با جوزف بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گنجانده شدن موضوع درخواست تروریستی اعلام شدن سپاه در قطعنامه پارلمان اروپا را که روز چهارشنبه رای مثبت آورد، «رویکرد احساسی و رفتار نسنجیده و نادرست» خواند.

اکثریت نمایندگان پارلمان اروپا روز چهارشنبه ۲۸ دی به گنجاندن موضوع تروریستی شناخته شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در قطعنامه‌ای که قرار است در پارلمان اروپا به رای گذاشته شود، رای مثبت دادند.

بر اساس رای‌گیری صورت گرفته در پارلمان اروپا، از ۶۳۸ نماینده حاضر، ۵۹۸ نماینده به گنجانده شدن موضوع تروریستی اعلام شدن سپاه در قطعنامه رای مثبت دادند. فقط ۹ نماینده رای منفی دادند و رای ۳۱ نماینده پارلمان اروپا نیز ممتنع بود.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
چند چند
۲۴
جهان‌نما

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.