یکی از موضوعاتی که در شبکههای اجتماعی بازتاب داشته، گزارشها درباره ارسال میلیونها بطری آب به عراق همزمان با بحران بیآبی در برخی از استانهای ایران است.
حسن پلارک، مشاور ستاد مرکزی اربعین از انبار کردن بیش از ۱۵۰ میلیون بطری آب معدنی برای زائران در ایام اربعین خبر داده است.
جبار کوچکینژاد، نماینده رشت در مجلس نیز اعلام کرد که تاکنون بیش از ۱۴ میلیون بطری آب معدنی تحویل مرزهای خروجی کشور شده است.
در حالی که مردم ایران با مشکلات متعدد اقتصادی مواجهاند، مقامهای جمهوری اسلامی در آستانه مراسم مذهبی «اربعین» از ارائه خدمات دولتی به کسانی خبر دادهاند که قصد دارند در این مراسم شرکت کنند.
این موضوع در شبکههای اجتماعی بازتاب داشته و کاربران ضمن بازنشر سخنان مقامات به این اقدام اعتراض کردهاند.
از جمله این موارد، سخنان حمید بدوی، مدیر کل پشتیبانی امور دام خوزستان است که از توزیع دو هزار تن مرغ و گوشت قرمز بین موکبهای اربعین در این استان خبر داده.
شورای شهر تهران هم در خرداد ماه به شهرداری اجازه داده بود ۳۰ میلیارد تومان برای مراسم اربعین هزینه کند.
همزمان با سفر گروهی از ایرانیان برای شرکت در مراسم اربعین در عراق، ویدیویی در شبکههای اجتماعی منتشر شده که از سفر شهروندان عراقی به مناطق شمالی ایران خبر میدهد.
در این تصاویر، کاروانی طولانی از اتوبوسهای گردشگری با پلاک عراق مشاهده میشوند که در حال حرکت به استان گیلان هستند.
مراسم اربعین امسال اما با درگیریها بین حامیان مقتدی صدر و گروههای حامی جمهوری اسلامی همزمان شده است.
مقتدی صدر، روحانی پرنفوذ شیعه که در حال حاضر با جمهوری اسلامی زاویه پیدا کرده است، در پیامی به زبان فارسی از «برادران ایرانی» که برای زیارت به عراق میروند، خواسته تا به قوانین این کشور پایبند باشند.
صدر از مقامات عراق نیز خواسته است امنیت تجمعهای مذهبی را صرفا به نیروهای امنیتی بسپارند نه به گروههایی همچون حشد الشعبی، وابسته به جمهوری اسلامی یا سرایا السلام، وابسته به جریان صدر.
در همین حال روزنامه کیهان از زائران خواست که «اصلاً وارد فاز سیاسی نشده» و اختلافات را مطرح نکنند.
این روزنامه نوشت: «برای جلوگیری از درگیری به هیچ وجه به تصاویر، بنرها و موکبهای خاص و جریانهای انحرافی واکنش نشان ندهید. البته تصاویری از شهید سلیمانی و ابومهدی المهندس به همراه داشته باشید و به لزوم اتحاد دو کشور به برکت خون این دو شهید تاکید کنید.»
جمهوری اسلامی از مراسم اربعین برای قدرتنمایی در منطقه استفاده میکند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در این باره در اینستاگرام خود نوشت: «در تماس مستمر با طرفهای مختلف عراقی تمام تلاش خود را برای برگزاری پرشور اربعین حسینی و حفظ سلامت زائران ایرانی به کار بستهایم.»
در سالهای گذشته نیز برخی تحلیل گران از اربعین با عنوان «مانور قدرت» جمهوری اسلامی نام بردهاند و مقامهای رسمی نیز بارها بر حضور چند میلیون نفر در این مراسم تاکید کردهاند.