بیماری که نخستین قلب اصلاحشده خوک به او پیوند زده شده بود، درگذشت

دانشگاه مریلند در آمریکا اعلام کرد دیوید بنت، مرد ۵۷ سالهای که حدود دو ماه پیش برای نخستین بار در جهان قلب خوک به او پیوند زده شد، روز سهشنبه درگذشت.
پزشکان علت اصلی مرگ بنت را ذکر نکردند اما گفتند وضعیت سلامتی او از روزها پیش از درگذشتش رو به وخامت رفته بود. برخی عوامل مرگ پس از پیوند، میتواند پس زده شدن عضو پیوندی، عفونت و یا به وجود آمدن سایر عوارض پس از عمل پیوند باشد.
قلب خوکی که به بنت پیوند زده شد، مورد دستکاری ژنتیکی قرار گرفته و سه ژن آن که ممکن بود موجب شود بدن انسان عضو پیوندی را بهسرعت پس بزند، حذف شده بود و ژنهایی اضافه شده بود که کمک کند بدن عضو پیوندی را بپذیرد. یکی از ژنهای حذفشده ژنی بود که ممکن بود به رشد زیادی قلب بینجامد. شش ژن انسان نیز که موجب پذیرش عضو پیوندی میشد در ژنوم جاسازی شده بود.
پسر دیوید بنت با تشکر از بیمارستان مریلند برای چنین عملی گفت خانواده او امیدوارند عمل پیوند پدرش، تلاشها برای رفع کمبود عضو پیوندی را بهبود بخشد. او افزود: «امیدواریم که این داستان آغاز امید باشد و نه پایان آن.»
پسر بنت پیشتر به آسوشیتدپرس گفته بود پدرش میداند که ضمانتی برای عملکرد قلب پیوندی وجود ندارد.
بنت یک روز پیش از جراحی، این عمل را تیری در تاریکی خوانده بود و گفته بود میخواهد زنده بماند و تحت این عمل قرار گرفتن آخرین شانس او برای زنده ماندن است.
دکتر بارتلی گریفیث، جراحی که طی یک عمل ۷ ساعته قلب خوک را به بنت پیوند زده بود به سیبیاس نیوز گفت بنت به او گفته بود نمیخواهد بمیرد ولی اگر هم بمیرد، بهتر است پزشکان چیزی بیاموزند تا بتوانند به دیگران کمک کنند. دکتر گریفیث با اظهار تاسف از درگذشت بنت، او را بیماری شجاع و شریف خواند که تا زمان مرگ، مبارزه کرده بود.
گریفیث پس از انجام عمل گفته بود این جراحی، جهان را یک قدم به حل مشکل کمبود عضو پیوندی نزدیکتر میکند و اظهار امیدواری کرده بود این عمل در آینده «گزینه جدیدی» در اختیار بیماران نیازمند پیوند عضو قرار دهد.
سازمان غذا و داروی آمریکا مجوز انجام این عمل جراحی را بهصورت اضطراری در شب سال نو میلادی صادر کرد چرا که بنت دچار نارسایی قلبی و ضربان قلب او نامنظم بود. او برای عمل پیوند قلب از انسان، که به استفاده از داروهایی که سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکند نیاز داشت و همچنین «ایمپلنت پمپ قلب» واجدشرایط تشخیص داده نشده بود.
در ابتدا به نظر میآمد که قلب پیوندی بهخوبی کار میکند و دیوید بنت بهآرامی رو به بهبود است. محمد محیالدین، مدیر علمی طرح پیوند از حیوان به انسان در بیمارستان مریلند، عمل بنت را تجربهای خواند که نشان میدهد قلب دستکاریژنتیکیشده خوک میتواند با سرکوب بهاندازه سیستم ایمنی، در بدن انسان بهخوبی کار کند.
محققان و پزشکان درباره پیوند کلیه از حیوان به انسان نیز طرحهایی در دست داشته و دارند چرا که کلیه اگر از کار بایستد بیمار بلافاصله جانش را از دست نمیدهد.
بهگفته متخصصان، اعضای بدن خوک از جهت اندازه و رشد سریع و دیگر دلایل، گزینه خوبی برای اهدای عضو محسوب میشود.
در سال ۱۹۸۴، قلب یک میمون بابون به «فی» یک نوزاد دختر پیوند زده شد اما این نوزاد تنها ۲۱ روز پس از عمل پیوند قلب زنده ماند. با در نظر گرفتن این پیشینه، تجربه عمل پیوند دیوید بنت، پیشرفت در زنده نگه داشتن بیمار پس از پیوند عضو از حیوان را نشان میدهد.
بسیاری افراد در سراسر جهان در صف دریافت پیوند عضو به سر میبرند و هر ساله شماری از آنان پیش از آنکه نوبت پیوند عضو به آنان برسد یا حتی در لیست انتظار برای دریافت عضو قرار بگیرند، جانشان را از دست میدهند.