آخرین مناظره نامزدهای مورد تایید نظام برای جانشینی رئیسی
خلاصه
پنجمین و آخرین مناظره شش نامزد مورد تایید نظام برای جانشینی ابراهیم رئیسی به موضوع «کارآمدسازی دولت» اختصاص دارد
راستیآزمایی؛ رفتار و گفتار متناقض قالیباف درباره افشاگران فساد
محمدباقر قالیباف در بخشی از آخرین مناظره گفت: «در مجلس برای سوتزنها قانون تصویب کردند. آنها دیگر به زندان نمیروند و از آنان حمایت میشود.»
در آذر سال ۱۴۰۲ قانون «حمایت از گزارشگران فساد» تصویب شد.
پس از نامزد شدن قالیباف برای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری ۱۴۰۳، صبا آذرپیک و یاشار سلطانی، دو خبرنگار اصلاحطلبی که در زمینه املاک نجومی و عروسی لاکچری دختر قالیباف فعالیت کردند، روانه زندان شدند.
دختر قالیباف در یک برنامه انتخاباتی تلویزیونی حاضر شد و در آن گفت که در سفر به ترکیه خریدی نداشته است.
پس از این برنامه وحید اشتری، فعال اصولگرای افشا کننده «سیسمونی گیت»، مدارکی درباره وزن بار همراه خانواده قالیباف منتشر کرد.
اشتری تاکید کرد سفر دختر، داماد و همسر قالیباف به ترکیه برای خرید سیسمونی بوده است.
بعد از این اقدام، اشتری هم بازداشت و روانه زندان شد.
رابطه مقامهای دولت روحانی با واکسن کرونا، در قدرت و پس از قدرت
برخی مقامهای دولت حسن روحانی این روزها در جریان رقابتهای انتخاباتی ادعاهایی درباره واردات واکسن کرونا مطرح میکنند اما آنها در زمان مسئولیت، همان خطی را دنبال میکردند که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ترسیم کرده بود.
علی ربیعی، چهره امنیتی و سخنگوی دولت در زمان ریاستجمهوری روحانی، نامزدهای اصولگرای فعلی را به مخالفت با واردات واکسن خارجی متهم کرد.
با وجود این، دلیل اصلی ممنوعیت واردات واکسن کرونا، سخنرانی ۱۹ دی ماه سال ۱۳۹۹ خامنهای بود که گفت: «ورود واکسن آمریکایی و انگلیسی به کشور ممنوع است.»
مقامهای دولتی دیروز که حالا نامزد ریاستجمهوری هستند، درباره واردات دارو و واکسن کرونا در زمان مسئولیت چه گفتند؟
راستیآزمایی؛ اظهارات نادرست قاضیزاده هاشمی درباره قرارداد اوراسیا
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در مناظره نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری گفت: «ما در قرارداد با اوراسیا به یک بازار ۸۰۰ میلیارد دلاری وصل شدیم.»
بررسیهای ایراناینترنشنال نشان میدهد تولید ناخالص داخلی (جیدیپی) اتحادیه اوراسیا در سال ۱۴۰۲ بیش از دو هزار و ۴۰۰ میلیارد دلار و میزان واردات این اتحادیه حدود ۳۴۸ میلیارد دلار بوده است.
به گفته وزیر تجارت اتحادیه اوراسیا، پس از امضای قرارداد میان ایران و این اتحادیه میزان تجارت دو طرف در یک بازه زمانی پنج تا هفت ساله به ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار در سال خواهد رسید.
بنابراین اظهارات امیرحسین قاضیزاده هاشمی نادرست است.
دفاع مسعود پزشکیان از آذریجهرمی در زمان قطع اینترنت در آبان ۹۸
امیرحسین قاضیزاده هاشمی به قطع اینترنت در جریان آبان خونین ۹۸ اشاره کرد و محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات دولت حسن روحانی را مسئول آن خواند.
مسعود پزشکیان در بخشی از مناظره گفت جهرمی به او زنگ زده و گفته است همان زمانی که وزیر بوده، قالیباف و جلیلی هم در شورای عالی امنیت ملی بودهاند و دستور قطع اینترنت از آنجا آمده است.
او بدون اشاره به جزییات بیشتر، ادامه داد: «ایشان (جهرمی) را هم دادگاهی کردند.»
اشاره به کشتههای جمعه خونین زاهدان در بحث میان پزشکیان و قاضیزاده هاشمی
مسعود پزشکیان در بخشی از سخنانش در مناظره به کشتههای جمعه خونین زاهدان اشاره کرد و خطاب به امیرحسین قاضیزاده هاشمی که ریاست بنیاد شهید را بر عهده دارد گفت که چرا کشتهشدگان در فهرست «شهدا» قرار نگرفتهاند.
قاضیزاده هاشمی در پاسخ به او گفت در رابطه با این ماجرا بین ۱۴ تا ۱۷ نفر از «شهدای زاهدان احراز شدند و تحت پوشش بنیاد شهید قرار گرفتند».
هشتم مهر ۱۴۰۱ که به جمعه خونین زاهدان مشهور است، تجمعی از سوی نمازگزاران در اعتراض به تجاوز فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ در چابهار شکل گرفت.
در واکنش، ماموران نظامی و عوامل جمهوری اسلامی از جمله با تکتیراندازهای مستقر بر پشتبامها با گلولههای جنگی تجمعکنندگان و البته شهروندان دیگر را در مصلای زاهدان هدف قرار دادند.
در این حمله، بیش از ۱۰۰ نفر شامل ١٧ کودک و نوجوان کشته و دستکم ۳۰۰ تن دیگر قطع نخاع، نابینا، مجروح و نقص عضو شدند.
اواخ اردیبهشت امسال علیرضا کمیلی، چهره نزدیک به حکومت، در سخنانی درباره کشتار زاهدان گفت گزارشی که مقامات درباره حمله مردم به کلانتری منتشر کردند، دروغ بود و ابراهیم کوچکزایی، فرمانده انتظامی چابهار و متهم به تجاوز به دختری نوجوان، آزاد است.
کنایههای قاضیزاده هاشمی به پزشکیان درباره قتل میترا استاد و تقلب در انتخابات ۸۸
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در بخشی از مناظره آخر، مسعود پزشکیان و جریان اصلاحطلب حامی او را خطاب قرار داد و گفت آنها ادعای حمایت از حقوق زنان دارند اما وقتی سرپرست وزارت علوم دولت روحانی «با آن وضعیت فجیع زنش را کشت» رفتند برایش رضایت گرفتند و حکم دادگاه را برگرداندند.
او در ادامه افزود: «همینها حالا طرفدار حقوق زن شدهاند. آیا او (مقتول) زن نبود؟»
اشاره قاضیزاده به پرونده قتل میترا استاد، همسر محمدعلی نجفی در خرداد سال ۱۳۹۸ با شلیک گلوله است.
نجفی که به قتل همسر دومش به دلیل «مشکلات خانوادگی و فشار روانی» اعتراف کرد، در دادگاه بدوی به قصاص محکوم شد.
حکم او با رضایت خانواده مقتول شکست و «اواخر سال ۱۴۰۱» بعد از نزدیک به چهار سال حبس با عفو علی خامنهای از زندان آزاد شد.
قاضیزاده هاشمی در بخشی دیگر از سخنانش گفت: «یکی از آقایان حامی دکتر پزشکیان از او پرسید چرا به رییسجمهوری وقت، نهم و دهم، ور میروید؟ گفت چون سفره را جمع کرد.»
او در ادامه به سخنان پزشکیان که قاضیزاده را به راه انداختن دعوا متهم کرده بود پرداخت و گفت: «چه کسی بساط دعوا را در کشور شروع کرد؟ وقتی به قدرت نمیرسید مردم را به کف خیابان دعوت میکنید.»
این نامزد انتخابات ریاستجمهوری گفت: «نگرانم اگر پزشکیان رای نیاورد حامیانش دوباره ادعای تقلب کنند و مردم را به خیابان بخوانند.»
اشاره او به انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ با حضور نامزدهایی چون میرحسین موسوی، مهدی کروبی و محمود احمدینژاد است که شواهدی مبنی بر تقلب و دستکاری آرای گسترده در آن وجود دارد.
میرحسین موسوی و همسرش زهرا رهنورد و مهدی کروبی به دلیل تاکید بر تقلب در انتخابات و شکلگیری اعتراضهای مردمی پس از آن، از اوایل اسفند ۱۳۸۹ در حصر خانگی قرار گرفتند.
قاضیزاده هاشمی در ادامه سخنانش، خطاب به پزشکیان گفت: «دولت وقت دستش را در بورس در جیب مردم کرد. بعضی بزرگان پول مردم را برداشتند اما صدای شما درنیامد و اعتراضی نکردید.»
تحلیلتوجه به «کوییرستیزی» در ایران همگام با انتخابات نظام برای جانشینی رئیسی
جامعه الجیبیتیپلاس ایرانی که طی چند دهه، شگردهای بد و بدتر جمهوری اسلامی را تجربه کرده، زیر سایه رعب و سرکوب، شاهد برگزاری انتخاباتی دیگر است.
در فضایی که اکنون دغدغه جامعه تحریم انتخابات و پرهیز از بازی اصلاحطلب و اصولگراست، جامعه الجیبیتیپلاس ایرانی از دریچه زیست مخفی خود به یک نگرانی مشترک میاندیشد: «حقوق انسانی شهروندان کوییر در این جامعه کجاست؟»
کوییرهای ایرانی که طی سالهای اخیر از کشور گریختهاند، این روزها در حال جشن گرفتن ماه افتخار خود هستند.
آنها در تلاشاند از فرصت این جشنوارههای بزرگ خیابانی برای اطلاعرسانی درباره سرکوب جامعه کوییر در ایران استفاده کنند.
محمد عمرانی: رانندهای رانندگی بلد نباشد، شاگرد شوفر را عوض میکنید؟
محمد عمرانی، بازیگر تئاتر و سینما با انتشار ویدیویی در استوری اینستاگرام خود اشارهای طنزآمیز به انتخابات ریاستجمهوری کرد و از بیتاثیر بودن این فرآیند در تغییرات اساسی کشور گفت.
او گفت: «وقتی رانندهای رانندگی بلد نیست چهکار میکنید؟ ماشین را متوقف کرده و شاگرد شوفر را عوض میکنید؟»
اشاره تعدادی از نامزدها به اینترنت و فیلترینگ
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در این مناظره به صراحت گفت: «اساسا چیزی به اسم فیلترینگ در کشور نداریم.»
او در عین حال وعده داد «توسعه اینترنت و تغییر مبنای فیلترینگ» را در دولت خود دنبال کند.
قاضیزاده هاشمی، محمدجواد آذری جهرمی، قائممقام ستاد پزشکیان و وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات دولت حسن روحانی را «عامل اصلی فیلترینگ» و «فرمانده شاتداون اینترنت» نامید.
این نامزد انتخابات گفت: «بزرگترین سلاخی اینترنت به اسم دولت روحانی ثبت شده است.»
علیرضا زاکانی هم در بخشی از سخنانش، «صیانت از آزادی، امنیت و حریم خصوصی» شهروندان را در کنار ایجاد زمینه فراوان برای «دسترسی به اینترنت و اشتغال» از اهداف دولت مدنظرش برشمرد.
روز یکم تیر و در جریان مناظره فرهنگی نیز نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری به دفاع از قطع اینترنت، فیلترینگ و راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و پیامرسانهای داخلی پرداخت.
سعید جلیلی در آن مناظره از «شبکه ملی اطلاعات» یا همان اینترنت ملی که دسترسی به وبسایتهای خارجی را محدود میکند و همچنین از پیامرسانهای داخلی حمایت کرد.
مسعود پزشکیان، نامزد مورد حمایت اصلاحطلبان در انتخابات نیز با استفاده از عبارت «مداخله» حکومت در دسترسی مردم به اینترنت، از قطع آن در زمان بحران در کشور دفاع کرد.
راستیآزمایی؛ اظهارات قاضیزاده هاشمی در انکار «فیلترینگ»
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در جریان مناظره گفت: «اساسا چیزی به نام فیلترینگ وجود ندارد.»
در جمهوری اسلامی، شورای عالی فضای مجازی و کمیته تشخیص مصادیق مجرمانه به طور تخصصی در زمینه فیلترینگ و سانسور اینترنت فعالیت میکنند.
بر پایه گزارش سازمانها و نهادهای داخلی و بینالمللی، جمهوری اسلامی یکی از بدترین فضاها را برای کاربران اینترنت در کشور فراهم کرده است.
انجمن تجارت الکترونیک تهران در گزارش سال ۱۴۰۲ خود اعلام کرد ایران در رتبه ۴۹ از ۵۰ کشور از نظر محدودیتهای اینترنتی قرار داد.
این مرکز همچنین اعلام کرد بیشترین خاموشی مطلق اینترنت دنیا برای ایران است.
بر این اساس، سخنان قاضیزاده هاشمی «به طرز واضحی نادرست است».