سومین مناظره نامزدهای انتخابات با دفاع از حجاب اجباری و قطع اینترنت
خلاصه
سومین مناظره چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور شش نامزد شامگاه جمعه اول تیر ماه برگزار شد
پیام یک مخاطب: رای دادن به منزله پایمال کردن خون کسانی است که برای دفاع از کشور کشته شدند
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال که خود را مجروح جنگی معرفی کرده، در پیامی صوتی گفت شرکت در انتخابات به منزله پایمال کردن خون کسانی است که در جنگ برای دفاع از کشور کشته شدند.
این مخاطب با اشاره به اینکه از دیدگاه جمهوری اسلامی، ایران «یکی از غنایم اسلام» است، گفت: «به این بهانه، مملکت را به تاراج میبرند و به مفت به تمام دنیا میدهند چون خود را صاحب این غنیمت میدانند.»
نازنین بنیادی: ظریف وزیر خارجه دولتی بود که در زمانش ۱۵۰۰ معترض در ایران کشته شدند
نازنین بنیادی در ایکس نوشت در حالی که محمدجواد ظریف، تلاش میکند توجه ایرانیانی که خواهان تغییرات سیاسی بنیادی هستند را به روند انتخابات جلب کند، از یاد نبریم که ۱۵۰۰ معترض در آبان ۹۸ در زمانی کشته شدند که او و یک رییسجمهوری «اصلاحطلب» در قدرت بودند.
یک مخاطب ایراناینترنشنال: سناریوی انتخابات را در بیت خامنهای مینویسند
یکی از مخاطبان ایراناینترنشنال با ارسال پیامی صوتی گفت: «سیرک انتخابات در رژیم اشغالگر اسلامی مثل تئاتری است که سناریوی آن در بیت رهبری نوشته شده و کارگردان و تهیهکننده و صحنهگردانان آن شورای نگهبان، سپاه پاسداران و سایر نهادهای امنیتی و نظامی و بازیگران منتخب آن افرادی بیلیاقت و وطنفروش هستند.»
او افزود: کسانی که در انتخابات دخیل هستند، برای منافع مالی خود به هموطنانشان خیانت میکنند تا جمهوری اسلامی را سرپا نگه دارند.
محمدعلی ابطحی: هیچ نامزدی جرات نکرد از برخورد با زنان و فیلترینگ اینترنت دفاع کند
محمدعلی ابطحی، معاون خاتمی در دولت اصلاحات، در ایکس نوشت موج مخالفت با «رفتار ناشایست با زنان» و فیلترینگ اینترنت در حدی بالا است که هیچیک از نامزدهای ریاستجمهوری در مناظره خود جرات نکردند از این روند دفاع کنند.
او گفت همه نامزدها در ارتباط با این دو موضوع «از کمربندی رد شدند.»
خانوادههای قربانیان پرواز اوکراینی: حضور ظریف بر مزار کشتهشدگان این پرواز وقیحانه بود
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی حضور جواد ظریف بر مزار کشتهشدگان این پرواز را «وقیحانه» خواند و او را «یکی از عوامل لاپوشانی» این «جنایت» دانست.
این انجمن خاطرنشان کرد جواد ظریف و سایر عوامل سرنگون کردن پرواز اوکراینی از جمله ظریف، فرماندهان سپاه و خامنهای باید در دادگاهی عادلانه محاکمه شوند.
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی تاکید کرد: «ما آمرین و عاملین این جنایت را نه فراموش میکنیم و نه میبخشیم.»
راستیآزمایی اظهارات قالیباف درباره پیشرفت در اینترنت ملی
محمدباقر قالیباف در مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری گفت که پروژه اینترنت ملی بالای ۷۵ درصد پیشرفت داشته است.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی در اردیبهشتماه گفته بود که شبکه ملی اطلاعات تا آغاز دولت سیزدهم ۲۰ درصد پیشرفت داشته و «در طول فعالیت این دولت اقدامات در این زمینه به حدود ۶۰ درصد رسیده است».
بنابراین، این ادعای قالیباف نادرست است.
راستیآزمایی اظهارات قاضیزاده هاشمی درباره تعداد کشتهشدگان انقلاب۱۳۵۷
امیرحسین قاضیزاده هاشمی ربیس «بنیاد شهید» در مناظره سوم نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری گفت در جریان انقلاب ۱۳۵۷ که باعث از بین رفتن حکومت پهلوی شد، ۲۳۰ هزار نفر «شهید» شدند.
قانون اساسی جمهوری اسلامی اشاره کرده مجموع کشتهشدگان انقلاب ۱۳۵۷ برابر ۶۰ هزار نفر بوده است.
این آمار از سوی بسیاری از کارشناسان به کلی غیرواقعی دانسته شده است.
درباره واقعه ۱۷ شهریور میدان لاله، میشل فوکو که پس از واقعه ۱۷ شهریور به تهران سفر کرده بود، اشاره کرد چهار هزار نفر در جریان آن کشته شدند.
اما در سالگرد ۱۷ شهریور در سال ۱۴۰۱، وبسایت عصر ایران بر اساس اسناد بنیاد شهید و خاطرات مسئولان وقت نوشت این اعداد با واقعیت فاصله بسیار دارد و حداکثر کل کشتهشدگان ۱۰۰ نفر بودند. هر چند این ارقام هم تایید نشده است.
از سوی دیگر انقلابیون سال ۱۳۵۷، کشتهشدگان وقایعی مثل واقعه سینما رکس آبادان که بعدها محسن صفایی فراهانی، فعال اصلاحطلب، فاش کرد به دست انقلابیون انجام شده را جزو «شهدای انقلاب» محاسبه کردند.
در مجموع عدد اعلامی از سوی قاضیزاده هاشمی حتی از رقم درجشده در قانون اساسی جمهوری اسلامی هم بیشتر و حدود چهار برابر رقم ذکر شده در اسناد رسمی است.
تحلیلیک اقتصاددان: نباید انتظار داشت که انتخابات پیش رو با دورههای قبل متفاوت باشد
احمد علوی، اقتصاددان و استاد دانشگاه، به ایران اینترنشنال گفت که نباید انتظار داشت که انتخابات کنونی در ایران با دورههای قبل متفاوت باشد.
علوی افزود که تجربه جهانی نشان میدهد که دگرگونی انتخاباتی مستلزم دگرگونی ساختاری است ولی ساختار جمهوری اسلامی متصلب است.
به عقیده این اقتصاددان، اگر حاکمیت نمیتواند اصلاح اقتصادی کند در سیاست و انتخابات هم نمیتواند تغییر معناداری ایجاد کند.
تحلیلیک فعال حقوق زنان: اگر نامزدی بگوید با فیلترینگ مخالف است، دروغ میگوید
نعیمه دوستدار، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان، به ایران اینترنشنال گفت که اگر هر کدام از شش نامزد ریاست جمهوری بگوید با فیلترینگ اینترنت و محدودکردن شبکههای اجتماعی مخالف است، کاملا دروغ میگوید.
این فعال حقوق زنان افزود که موضوع فیلترینگ برای جمهوری اسلامی، یک «موضوع حیثیتی» مثل بحث حجاب و اسرائیل است و تمام کسانی که در راس حکومت بودهاند به نوعی به فیلترینگ کمک کردهاند.
او با اشاره به حضور نامزدهای انتخابات در رسانههای اجتماعی، گفت که رفتار متناقض نامزدها، ارتباطی با تصمیم کلی و موافق تمام جناحهای حکومتی در مورد فیلترینگ ندارد.
دفاع نامزدها از شبکه ملی اطلاعات و پیامرسانهای داخلی
سعید جلیلی در مناظره سوم از «شبکه ملی اطلاعات» یا همان اینترنت ملی که دسترسی به وبسایتهای خارجی را محدود میکند و همچنین پیامرسانهای داخلی حمایت کرد.
او گفت در تمام سالهای گذشته شبکه ملی اطلاعات تا ۲۰ درصد موفقیت داشت ولی الان به ۶۰ درصد رسیده است و افزود خیلی از قدرتها قوانین سختگیرانه درباره فضای مجازی دارند و محدودیت تیکتاک در آمریکا را مثال زد.
علاوه بر جلیلی، علیرضا زاکانی و محمدباقر قالیباف هر دو خواستار تقویت پیامرسانهای داخلی شده و زاکانی گفت پیامرسانهای خارجی هم بیایند، به شرطی که متعهد به قوانین جمهوری اسلامی باشند.
تاکید بر استفاده از پیامرسانهای داخلی در حالی است که در جدیدترین نمونه در فروردین سال جاری شرکت گوگل با نمایش اعلانی به کاربران گوشیهای مجهز به سیستم عامل اندروید هشدار داد پیامرسان «بله» از اطلاعات موجود در دستگاه تلفن همراه آنها جاسوسی میکند.