• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

در بیست‌وچهارمین روز انقلاب ملی ایرانیان چه گذشت؟

۳۰ دی ۱۴۰۴، ۱۳:۲۹ (‎+۰ گرینویچ)

در بیست‌وچهارمین روز از انقلاب ملی ایرانیان، در حالی که قطع سراسری اینترنت از ۲۸۰ ساعت گذشت و ارتباط میلیون‌ها شهروند با جهان بیرون مختل ماند، سرکوب معترضان و پرونده‌سازی قضایی ادامه یافت و مجموعه‌ای از واکنش‌ها و تحرکات بین‌المللی، فشار بر جمهوری اسلامی را تشدید کرد.

نت‌بلاکس، نهاد مستقل پایش اینترنت، صبح سه‌شنبه ۳۰ دی‌ماه اعلام کرد ایران با وجود جمعیتی بیش از ۹۰ میلیون نفر، برای یک روز دیگر همچنان از شبکه جهانی جدا مانده است.

به گفته این نهاد، هم‌زمان الگوهایی از «سفیدسازی دسترسی‌ها» مشاهده می‌شود؛ رویکردی که اجازه دسترسی محدود به برخی خدمات خاص را می‌دهد، اما انسداد فراگیر اینترنت همچنان برقرار است.

این وضعیت، ارتباط خانواده‌ها با عزیزانشان و راستی‌آزمایی مستقل درباره شمار کشته‌شدگان و بازداشت‌شدگان را به‌شدت دشوار کرده است.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی، از تشکیل پرونده قضایی برای ۱۵ چهره ورزشی و بازیگر، ۱۰ امضاکننده بیانیه خانه سینما و ۶۰ کافه در ارتباط با اعتراضات روزهای ۱۸ و ۱۹ دی‌ماه خبر داد.

در این گزارش آمده است که اموال تعدادی از این افراد توقیف شده و در صورت محکومیت، باید خسارت‌های مادی واردشده را از دارایی‌های خود جبران کنند.

هم‌زمان، بر اساس گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال، وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران به شماری از روزنامه‌نگاران هشدار داده‌اند هرگونه اطلاع‌رسانی درباره وقایع اخیر می‌تواند به بازداشت و صدور احکام سنگین منجر شود.

برخی از این روزنامه‌نگاران با تهدیدهایی از این دست مواجه شده‌اند: «کاری نکن که خودت پشیمان شوی و خانواده‌ات عزادار.»

در همین روز، سحر طلوعی، روزنامه‌نگار روزنامه شرق، از دسترسی دوباره این روزنامه به اینترنت پس از ۱۱ روز خبر داد و نوشت اینترنت همچنان برای همه مردم وصل نشده و فضای عمومی کشور «بوی مرگ و سوگ و فقدان» می‌دهد.

در حوزه اقتصادی و مالی نیز وب‌سایت «چین آنالیسیس» گزارش داد از زمان آغاز اعتراضات سراسری، انتقال بیت‌کوین از صرافی‌ها به کیف‌پول‌های شخصی در ایران ۲۶۲ درصد افزایش یافت؛ آماری که از افزایش بی‌اعتمادی و نگرانی شهروندان نسبت به ثبات اقتصادی حکایت دارد.

مواضع سیاسی و واکنش‌های بین‌المللی به وضعیت ایران

در عرصه سیاسی، شاهزاده رضا پهلوی در سخنانی خطاب به علی خامنه‌ای، او را «جنایتکار ضدایرانی» خواند و گفت دستانش به خون ده‌ها هزار ایرانی، از جمله کودکان و بی‌گناهان، آغشته است.

او خطاب به مردم ایران گفت: «شما تنها نیستید؛ ایستادگی شما تاریخ را تغییر داده است» و از مردم خواست برای بازگشت گسترده‌تر به خیابان‌ها و فتح تهران آماده باشند.

هم‌زمان مجله بریتانیایی اکونومیست در گزارشی با اشاره به «بازگشت آرامش ظاهری» به برخی شهرهای ایران نوشت گزارش‌ها از «تزلزل جدی» در ساختار قدرت در درون حکومت حکایت دارد.

این رسانه به نقل از منبعی مطلع نوشت مقام‌های جمهوری اسلامی معتقدند «یک خط قرمز رد شده» و وضع موجود دیگر قابل دوام نیست.

به نوشته اکونومیست، سطح ترس در میان مقام‌های ارشد به حدی بالاست که حتی وفاداری نیروهای امنیتی نیز با تردید روبه‌رو شده است.

در سطح حقوق بشری، مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، در گفت‌وگو با شبکه ای‌بی‌سی درباره احتمال وقوع جنایت علیه بشریت در ایران، گفت «تلفات بسیار زیادی رخ داده است» و افزود ویدیوهای زیادی دیده که نیروهای امنیتی به سوی غیرنظامیان بی‌سلاح تیراندازی می‌کنند.

او در عین حال تاکید کرد برای این‌که بتوان آنچه در ایران رخ می‌دهد را «جنایت علیه بشریت» نامید، به یک تحقیق مستقل و جامع درباره آنچه واقعا اتفاق افتاده است نیاز است.

ساتو همچنین گفت قطع اینترنت، راستی‌آزمایی مستقل درباره تعداد افرادی را که به دست حکومت کشته شده‌اند، به‌شدت دشوار کرده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز اعلام کرد جمعه سوم بهمن نشست ویژه‌ای درباره «خشونت نگران‌کننده و کشتار گسترده معترضان» در ایران برگزار خواهد کرد.

این نشست به درخواست کشورهایی از جمله آلمان، بریتانیا و ایسلند و با حمایت دست‌کم ۲۱ کشور عضو شورای حقوق بشر تشکیل می‌شود.

در اروپا، هانا نویمان، نماینده آلمان و رییس هیات روابط با ایران در پارلمان اروپا، اعلام کرد این پارلمان درباره ایران بحث خواهد کرد و قرار است پنج‌شنبه به یک قطعنامه رای بدهد.

او گفت از جمله مطالبات این قطعنامه، محکومیت سرکوب خشونت‌بار، پاسخگو کردن عاملان، قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی، مسدود کردن دارایی بانک‌های ایرانی، اجرای سخت‌گیرانه تحریم‌ها و ارائه ویزای اضطراری به افراد در معرض خطر است.

سباستین تینکین، عضو پارلمان اروپا نیز با انتقاد از سکوت برخی جریان‌ها، تاکید کرد زنان ایرانی که علیه قوانین سرکوبگرانه ایستاده‌اند «فمینیست‌های واقعی» هستند و خواستار حمایت بی‌قیدوشرط از آنان شد.

بارت گروتیوس، نماینده هلند در پارلمان اروپا، نیز از نهادهای اروپایی خواست رویکردی سخت‌گیرانه و عملی علیه جمهوری اسلامی در پیش بگیرند.

تشدید فشار سیاسی، نظامی و دیپلماتیک بر جمهوری اسلامی

در حوزه امنیت و سیاست خارجی، ریچارد گلدبرگ، تحلیلگر و مشاور ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، گفت رییس‌جمهوری آمریکا در حال آماده‌سازی گزینه‌های نظامی برای مقابله با جمهوری اسلامی است؛ از جمله حمله با هدف قطع رأس حاکمیت یا هدف قرار دادن دارایی‌های کلیدی فرماندهی، کنترل و ارتباطات، جریان نفت و برنامه موشکی.

دونالد ترامپ نیز متن پیامی را که از سوی امانوئل مکرون دریافت کرده بود منتشر کرد؛ پیامی که در آن بر هم‌سویی دو کشور در موضوع سوریه تاکید شده و آمده است «می‌توانیم در ایران کارهای بزرگی انجام دهیم».

اطرافیان مکرون در کاخ الیزه اصالت این پیام را تایید کردند و گفتند این موضع‌گیری نشان‌دهنده خط‌مشی واحد ريیس‌جمهوری فرانسه در عرصه عمومی و خصوصی است.

کامران متین، استاد روابط بین‌الملل، درباره پیام مکرون به ترامپ گفت: «نهایتا ترامپ کسی است که درباره اقدامات احتمالی در ایران تصمیم می‌گیرد و او نیازی هم به امکانات نظامی اروپا ندارد.»

در واکنش به لغو دعوت عباس عراقچی به نشست داووس، هیلل نویر، مدیر اجرایی دیدبان سازمان ملل، اعلام کرد این لغو نه به‌دلیل فشار سیاسی، بلکه به دلیل دخالت مستقیم او در جنایات علیه مردم ایران بوده است.

اسحاق هرتزوگ، رییس‌جمهوری اسرائیل نیز در واکنش به اظهارات عراقچی، جمهوری اسلامی را «رژیمی خون‌ریز» خواند که صلاحیت موعظه اخلاقی ندارد.

گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، با اشاره به قطع اینترنت گفت سرکوب مردم ایران در پس این قطع ارتباط ادامه دارد و از اتحادیه اروپا خواست سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد.

در همین حال، مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، گفت ایران تنها تهدیدی برای آمریکا و اسرائیل نیست، بلکه تهدیدی برای همه کشورهای منطقه است و بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس در خفا امیدوارند مردم ایران در کنار زدن این رژیم موفق شوند.

در واکنش‌های داخلی، علی‌اکبر ولایتی، مشاور علی خامنه‌ای، اعتراضات مردمی را «توطئه‌ای علیه کل منطقه» خواند.

همچنین ابوالفضل شکارچی، سخنگوی ارشد نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، در واکنش به اظهارات ترامپ درباره لزوم رهبری جدید در ایران، تهدید کرد هرگونه تعرض به رهبر جمهوری اسلامی با پاسخ شدید مواجه خواهد شد.

در حوزه حمل‌ونقل هوایی نیز شرکت‌های بزرگ پروازی از تعلیق پروازها به تهران خبر دادند و آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا به شرکت‌ها توصیه کرد از پرواز در حریم هوایی ایران خودداری کنند.

در همین روز، امید جلیلی، کمدین ایرانی‌ـ‌بریتانیایی، هشدار داد فاجعه انسانی در ایران «همین حالا» در حال گسترش است و با اشاره به قطع اینترنت و اختلال در ارتباطات، تاکید کرد آنچه رخ می‌دهد نتیجه عملکرد حکومتی است که مردم خود را به‌دلیل اعتراض هدف قرار داده است.

همچنین بر اساس پیام‌های دریافتی از مخاطبان ایران‌اینترنشنال، فضای امنیتی در مناطق مختلف کشور ادامه دارد و شاهدان از حاکم بودن وضعیت «حکومت نظامی» در خیابان‌های شهرهای خود خبر داده‌اند.

برای خواندن تحولات جاری مربوط به انقلاب ملی ایرانیان اینجا را کلیک کنید.

  • تهدیدها و پرونده‌سازی‌ها علیه روزنامه‌نگاران، بازیگران و ورزشکاران حامی انقلاب ملی

    تهدیدها و پرونده‌سازی‌ها علیه روزنامه‌نگاران، بازیگران و ورزشکاران حامی انقلاب ملی

Banner

پربازدیدترین‌ها

اکسیوس به نقل از فرمانده سنتکام: حملات به جنوب ایران به اوج اثربخشی رسیده بود
۱

اکسیوس به نقل از فرمانده سنتکام: حملات به جنوب ایران به اوج اثربخشی رسیده بود

۲

ترامپ کمبود مهمات آمریکا را رد کرد و تهدیدهایش علیه ایران را ادامه داد

۳

اعتصاب غذای زندانیان محکوم به اعدام در زندان قزل‌حصار وارد سومین هفته شد

۴

صف آرژانتینی‌ها برای چاپ شعار جنجالی «مالویناس متعلق به آرژانتین است»

۵

مظنون حمله به رژه افتخار برلین در تیراندازی پلیس کشته شد

انتخاب سردبیر

  • فرمانده حشد شعبی: شبه‌نظامیان عراقی برای مقابله با حمله زمینی آمریکا در ایران حضور دارند
    اختصاصی

    فرمانده حشد شعبی: شبه‌نظامیان عراقی برای مقابله با حمله زمینی آمریکا در ایران حضور دارند

  • افزایش درخواست تقسیط خدمات درمانی به‌دنبال تشدید بحران اقتصادی

    افزایش درخواست تقسیط خدمات درمانی به‌دنبال تشدید بحران اقتصادی

  • بحران جدی کمبود دارو در ایران و اعلام آمادگی کامل برای تامین نیاز دارویی زائران اربعین

    بحران جدی کمبود دارو در ایران و اعلام آمادگی کامل برای تامین نیاز دارویی زائران اربعین

  • سازمان حقوق بشر ایران: عیسی چاری، زندانی سیاسی، در خطر اعدام قرار دارد

    سازمان حقوق بشر ایران: عیسی چاری، زندانی سیاسی، در خطر اعدام قرار دارد

  • گلایه شهروندان از آزار زنان در ایران به‌دست نیروهای حشد شعبی
    روایت شما

    گلایه شهروندان از آزار زنان در ایران به‌دست نیروهای حشد شعبی

•
•
•

مطالب بیشتر

مردم جشن می‌گیرند، حکومت پلمب می‌کند؛ ممنوعیت شادی از قهوه‌پارتی تا برند پوشاک

۲۴ مهر ۱۴۰۴، ۰۸:۰۹ (‎+۱ گرینویچ)
•
مریم مقدم
100%

جمهوری اسلامی در اقدامی تازه صفحه اینستاگرام برند پوشاک «جین وست» را در پی برگزاری جشنی مختلط، از دسترس خارج و یکی از شعبه‌های آن را در تهران پلمب کرد. چند کافه‌‌دار و شهروند به ایران‌اینترنشنال گفتند حکومت با سیاست پلمب درصدد کنترل شهروندان، اعمال فشار بر آنان و انتقام‌گیری است.

برخی رسانه‌ها در ایران گزارش دادند فروشگاه جین‌وست در خیابان فرشته تهران، شنبه ۱۹ مهر و پس از برگزاری جشنی در ۱۸ مهر و انتشار ویدیوهای آن، به‌دست نیروی انتظامی پلمب شد.

وب‌سایت خبری «آسیانیوز ایران» با اشاره به این اقدام نوشت که به نظر می‌رسد این برخورد، صرفا یک واکنش مقطعی نیست، بلکه بخشی از یک کارزار بزرگ‌تر برای «کنترل بیشتر بر فضای اجتماعی، مقابله با نمایش ثروت و اجرای سختگیرانه‌تر قوانین» است.

بسیاری از کسب‌وکارها نگران تاثیر این سیاست‌ تازه بر معیشت، سلامت روان شهروندان و زندگی اجتماعی آنها هستند.

فشار اقتصادی حکومت بر مردم و استفاده از آنها برای سرکوب

در هفته‌های اخیر فشار حکومت بر کسب‌وکارها و شهروندان به دلیل سرپیچی از قانون حجاب اجباری، رقص و سرو مشروبات الکلی افزایش چشمگیری پیدا کرده است. از جمله، در پی انتشار ویدیوهایی از برگزاری جشنی در جزیره کیش با عنوان «قهوه‌پارتی» در رسانه‌های اجتماعی، دادستان عمومی و انقلاب کیش، از تشکیل پرونده و بازداشت برگزارکنندگان آن خبر داد.

یکی از زنان کافه‌داری که تجربه برخورد عوامل انتظامی با چنین جشن‌هایی را دارد به ایران‌اینترنشنال گفت شاهد بوده که مقامات در بعضی موارد از افراد بازداشت‌‌شده - بدون توجه به موقعیت مالی‌شان - وثیقه چند میلیاردی دریافت کرده و آنها را از کار کردن منع کرده‌اند.

او افزود بر اساس مشاهداتش بر این باور است که حساسیت بیشتری روی تجمعات تفریحی با حضور جوان‌ها و نسل زد وجود دارد و نیروهای امنیتی با چنین رویدادهایی خشن‌تر برخورد می‌کنند.

مقام‌های جمهوری اسلامی همواره چنین جشن‌هایی را «برخلاف شئونات اسلامی» و «هنجارشکنی» توصیف کرده و به نظر می‌رسد نگران الگوبرداری کسب‌وکارها از یکدیگر در این زمینه‌اند.

در ماه‌های اخیر ویدیوهایی از صاحبان چندین کافه در دزفول و قم در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده که در آن در سخنانی شبیه به اعتراف اجباری یا به دلیل برگزاری جشن همراه با رقص و موسیقی، از مسئولان عذرخواهی و ابراز ندامت می‌کنند یا از مشتریان خود می‌خواهند برای جلوگیری از پلمب شدن، حجاب را رعایت کنند.

کارمند یک کافه در تهران به ایران‌اینترنشنال گفت مقام‌های جمهوری اسلامی تلاش می‌کنند با فشار بر صاحبان کسب‌وکارها و تهدید به برخورد و پلمب اماکن، مردم را در برابر هم قرار دهند و از آنها به عنوان وسیله‌ای برای سرکوب و سانسور خودشان و زنان استفاده کنند.

پلمب به مثابه ابزار فشار سیاسی

از طرف دیگر، شواهد و گزارش‌های رسیده حاکی است حکومت از بستن کسب‌وکارها برای انتقام‌گیری از مخالفانش هم استفاده می‌کند.

اطلاعات و گزارش‌های رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهند دست‌کم در دو مورد، کسب‌وکار شهروندان به دلیل فعالیت سیاسی خود آنها یا نزدیکانشان و با هدف اعمال فشار بر افراد، به دستور نهادهای حکومتی در تهران پلمب شده‌اند.

این برخورد در گذشته هم سابقه داشته و به عنوان مثال در آذر ۱۴۰۱ و همزمان با اعتراضات سراسری در خیزش «زن، زندگی، آزادی»، اداره اماکن برای توقف اعتصاب در شهرهای مختلف کردستان و نیز در ایلام و کرمانشاه، مغازه کسبه‌ای را که در اعتصاب شرکت کرده بودند، پلمب کردند.

کارمند یک کافه در مشهد به ایران‌اینترنشنال گفت حکومت فکر می‌کند با پلمب و بازداشت، باقی رستوران‌ها و کافه‌ها را «از برگزاری ایونت» بازمی‌دارد اما تعداد این رخدادها روز به روز بیشتر می‌شود و در نهایت حتی پلمب هم کارگر نیست و مراسم بسیاری از چشمش در می‌رود.

او افزود: «غول از چراغ جادو بیرون آمده و دیگر به آن برنمی‎‌گردد.»

  • افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

    افزایش انتقادها از روند پلمب کافه‌رستوران‌ها در ایران

مردم چه می‌گویند؟

رسانه‎‌های اجتماعی از جمله ایکس و اینستاگرام سرشار از روایت شهروندان از پلمب شدن کسب‌وکارها و فشار اجتماعی بر زنان برای حجاب اجباری‌اند.

گروهی از زنان با اشاره به پلمب کافه و رستوران‌ها و جریمه‌های موجود، بر این باورند تنها زمانی می‌توان گفت حجاب اجباری در ایران برچیده شده که زنان بتوانند آزادانه با پوشش دلخواه خود در مدرسه، دانشگاه، محل کار و اماکن دولتی حاضر شوند و مدارک هویتی بدون حجاب اجباری داشته باشند.

برخی دیگر از زنان هم با اشاره به فشار موجود بر آنها در محل کار برای حجاب اجباری، می‌گویند حجاب آزاد نشده، بلکه حکومت به‌دلیل شجاعت زن‌ها در سرپیچی از قانون حجاب اجباری و همچنین ترس از اعتراضات مردم به‌خاطر فشارهای اجتماعی و شرایط سخت معیشتی، مستاصل شده است.

در کشوری با فرهنگ طولانی قهوه‌‌خانه‌داری در کنار نبود فضاهای تفریحی کافی و آزادی‌های اجتماعی، کافه‌ها جزو معدود مکان‌های مورد علاقه جوان‌ها برای جمع شدن و تنفس‌اند.

فشار بر کافه‌ها و رستوران‌ها بر سر حجاب و بگیر و ببند زنان، ممکن است باعث جرقه خوردن دور جدید اعتراضات ضدحکومتی در ایران بشود.