• العربية
  • English
Brand
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
  • پوسته
  • زبان
    • العربية
    • English
  • برنامه‌ها
  • تلویزیون
  • شنیداری
  • ایران
  • جهان
  • حقوق بشر
  • انقلاب ملی
  • جاویدنامان
  • گزارش ویژه
  • ورزش
  • بازار
کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به ولانت‌مدیا است.
volant media logo

حماس شامگاه سه‌شنبه اعلام کرد که پیکر دو گروگان اسرائیلی را در نوار غزه بازیابی کرده است

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۲:۱۶ (‎+۰ گرینویچ)به‌روزرسانی: ۱۲:۱۰ (‎+۰ گرینویچ)

گردان‌های القسام، شاخه نظامی گروه حماس، شامگاه سه‌شنبه اعلام کرد که پیکر دو گروگان اسرائیلی را در نوار غزه بازیابی کرده، اما از تحویل این پیکرها به اسرائیل در شب جاری خودداری کرده است.

به‌گزارش رسانه‌های عبری‌زبان، القسام نام دو گروگان را نیز منتشر کرده، اما خبرگزاری‌های اسرائیلی طبق رویه معمول از انتشار هویت آن‌ها خودداری کرده‌اند تا ابتدا خانواده‌های قربانیان به‌طور رسمی از ماجرا مطلع شوند.

این اعلام پس از آن صورت گرفت که ساعاتی پیش‌تر، حماس گفته بود پیکر یکی از گروگان‌ها را در یک تونل در جنوب غزه یافته و قرار است آن را ساعت هشت شب به اسرائیل تحویل دهد. با این حال، اندکی بعد این گروه اعلام کرد که به دلیل آن‌چه «نقض آتش‌بس» از سوی اسرائیل خوانده، تحویل پیکر را به زمان دیگری موکول کرده است.

پربازدیدترین‌ها

کارزار مردمی ایران‌اینترنشنال؛ روایت‌هایی تازه از جاوید‌نامان بیمارستان الغدیر
۱
گزارش ویژه

کارزار مردمی ایران‌اینترنشنال؛ روایت‌هایی تازه از جاوید‌نامان بیمارستان الغدیر

۲

جمهوری اسلامی ۴ زندانی سیاسی، از جمله ۲ شهروند عراقی را اعدام کرد

۳

فرمانده نیروی هوایی آمریکا: پهپاد ام‌کیو-۹ ریپر، مهم‌ترین سلاح در «جنگ ایران» بود

۴

وال‌استریت ژورنال: شبکه بابک زنجانی از طریق بایننس ۸۵۰ میلیون دلار برای سپاه جابه‌جا کرد

۵

رویترز: مجتبی خامنه‌ای با خروج ذخایر اورانیوم از ایران مخالفت کرده است

انتخاب سردبیر

  • بحران انسانی در تنگه هرمز؛ هزاران دریانورد میان جنگ و بلاتکلیفی گرفتار شده‌اند

    بحران انسانی در تنگه هرمز؛ هزاران دریانورد میان جنگ و بلاتکلیفی گرفتار شده‌اند

  • قطع اینترنت در ایران چگونه تصویر افکار عمومی را در فضای آنلاین تحریف می‌کند؟
    تحلیل

    قطع اینترنت در ایران چگونه تصویر افکار عمومی را در فضای آنلاین تحریف می‌کند؟

  • بندر خَصَب، راه فرار جمهوری اسلامی از محاصره دریایی؟

    بندر خَصَب، راه فرار جمهوری اسلامی از محاصره دریایی؟

  • رجزخوانی نظام؛ مغازه کوچک وحشت‌فروشی
    تحلیل

    رجزخوانی نظام؛ مغازه کوچک وحشت‌فروشی

  • مجتبی خامنه‌ای در مسیر بن‌لادن؛ از غیبت رسانه‌ای تا زیست مخفیانه

    مجتبی خامنه‌ای در مسیر بن‌لادن؛ از غیبت رسانه‌ای تا زیست مخفیانه

•
•
•

مطالب بیشتر

وکیل امیرحسین موسوی از آخرین دیدار با موکلش قبل از برگزاری دادگاه خبر داد

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۱:۴۶ (‎+۰ گرینویچ)

رضا شفاخواه، وکیل دادگستری و کنشگر حقوق بشر، با انتشار یادداشتی در وب‌سایت خود از آخرین ملاقاتش با امیرحسین موسوی، فعال شبکه‌های اجتماعی، پیش از برگزاری جلسه دادگاه در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران خبر داد.

او نوشت: «فردا برای آخرین بار پیش از جلسه رسیدگی موکلم، امیرحسین موسوی را در زندان اوین ملاقات خواهم کرد.»

شفاخواه این پرونده را «یکی از نمونه‌های آشکار نقض اصول دادرسی عادلانه» خواند و افزود که مجموعه‌ای از «اتهامات سنگین و بی‌پایه» علیه موکلش مطرح شده که همگی به چند توییت از حساب کاربری او در شبکه اجتماعی ایکس بازمی‌گردد.

به گفته این وکیل، ضابطان امنیتی برای یک رفتار واحد، ۹ عنوان اتهامی مجزا از جمله «اقدام علیه امنیت داخلی»، «تبلیغ علیه نظام»، «توهین به مقدسات»، «مراوده با افراد وابسته به رژیم صهیونیستی» و «تامین مالی تروریسم» را به موسوی نسبت داده‌اند؛ موضوعی که به گفته شفاخواه «نقض اصل منع تجدید مجازات و تعدد غیرقانونی عناوین» است.

  • نرگس محمدی و شیرین عبادی: اعترافات اجباری، نشانه استیصال نظام است

    نرگس محمدی و شیرین عبادی: اعترافات اجباری، نشانه استیصال نظام است

او تاکید کرد که پرونده موکلش بیش از آنکه یک پرونده قضایی باشد، نشان‌دهنده نحوه برخورد ساختار امنیتی با آزادی بیان در ایران است: «در کشوری که نوشتن می‌تواند به اندازه جاسوسی خطرناک تلقی شود.»

امیرحسین موسوی، کاربر شناخته‌شده شبکه اجتماعی ایکس با نام «جیمز بی‌دین»، ۲۸ آذر ۱۴۰۳ هنگام سفر به کیش در فرودگاه مهرآباد همراه همسرش بازداشت شد.

گروه حقوقی دادبان گزارش داده که بازداشت او نتیجه پروژه‌ای مشترک میان سازمان اطلاعات سپاه و فراجا بوده و موسوی پیش از بازداشت شش ماه تحت نظر نیروهای امنیتی قرار داشته است.

برای او وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی تعیین شده که به گفته منابع نزدیک به خانواده‌اش عملاً به معنای تداوم بازداشت است.

چند هفته پیش از برگزاری دادگاه، صداوسیمای جمهوری اسلامی ویدیویی از «اعترافات اجباری» موسوی پخش کرد که در آن او به «همکاری اطلاعاتی با اسرائیل» متهم شده بود. اما موسوی در نامه‌ای از زندان اوین، همه اتهامات را «ساختگی و تحمیلی» خواند و نوشت: «تقریباً تمامی جملات در آن مصاحبه حاصل القای بازجو بود و همان‌ها هم با تقطیع و تحریف از تلویزیون پخش شد.»

این اقدام با واکنش گسترده نهادهای حقوق بشری روبه‌رو شد. رضا شفاخواه، وکیل موسوی، پخش این اعترافات را «نقض فاحش حقوق متهم» دانست و گفت هدف از انتشار آن «تاثیرگذاری بر ذهن قاضی و جهت‌دهی سیاسی به دادگاه» است.

در پی این ماجرا، بیست زندانی سیاسی در زندان اوین از جمله مصطفی تاجزاده و ابوالفضل قدیانی، در نامه‌ای سرگشاده، پخش اعترافات اجباری موسوی را محکوم کردند و آن را «ادامه سیاست تحقیر انسان و تخریب حقیقت» خواندند.

  • ۹۰۰ فعال سیاسی و مدنی: اعترافات اجباری وجاهت اخلاقی یا اعتبار حقوقی ندارند

    ۹۰۰ فعال سیاسی و مدنی: اعترافات اجباری وجاهت اخلاقی یا اعتبار حقوقی ندارند

آنان خواستار پیگرد قضایی آمران و مباشران اخذ چنین اعترافاتی شدند و نوشتند: «امیرحسین موسوی نه مجرم، که یکی از فرزندان آگاه و نجیب این سرزمین است و اعترافاتی که زیر شکنجه از او گرفته شده، بی‌اعتبار است.»

پرونده امیرحسین موسوی، که قرار است جلسه رسیدگی آن ۱۱ آبان برگزار شود، اکنون به نمادی از سرکوب آزادی بیان و نقض حقوق متهمان سیاسی در ایران تبدیل شده است.

رقابت تازه واشینگتن و پکن بر سر مواد معدنی کمیاب

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۱:۴۵ (‎+۰ گرینویچ)
•
مرضیه حسینی

دیدار پیشِ‌روی دونالد ترامپ و شی جین‌پینگ، روسای جمهوری آمریکا و چین در سئول، فراتر از یک ملاقات سیاسی معمول تلقی می‌شود؛ چرا که برای نخستین‌بار پس از پنج سال، رهبران دو اقتصاد بزرگ جهان رو‌در‌رو گفت‌وگو خواهند کرد.

آخرین دیدار رسمی آن‌ها به اجلاس گروه ۲۰ در اوساکای ژاپن در سال ۲۰۱۹ بازمی‌گردد؛ زمانی که جنگ تجاری میان دو کشور به اوج رسیده بود.

این بار اما، شرایط به‌مراتب پیچیده‌تر است: از جنگ اوکراین و بحران تایوان گرفته تا رقابت فزاینده در حوزه فناوری‌های نو، جهان در میانه دوره‌ای از بازتعریف نظم اقتصادی و ژئوپلیتیکی قرار دارد و بسیاری از کشورها سرنوشت خود را به نتیجه گفت‌وگوی این دو قدرت گره زده‌اند.

با این حال، پشت این خوش‌بینی، واقعیتی محتاطانه پنهان است. کارشناسان اقتصادی و سیاسی می‌گویند حتی اگر دیدار سئول با توافق‌هایی محدود در حوزه تجارت یا تعرفه‌ها همراه شود، بعید است بتواند ریشه‌های بی‌اعتمادی عمیق میان دو کشور را از میان ببرد. این بی‌اعتمادی نه تنها در عرصه اقتصادی، بلکه در زمینه‌های امنیتی، فناوری و نفوذ منطقه‌ای نیز ریشه‌دار است.

به گفته تحلیلگران اندیشکده بروکینگز، «بهترین سناریو ممکن» برای این دیدار آن است که دو طرف بتوانند یک وقفه موقت در تنش‌ها ایجاد کنند؛ نوعی آتش‌بس دیپلماتیک که مانع تشدید بیشتر بحران‌ها شود، بی‌آن‌که راه‌حلی پایدار ارائه دهد.

در واقع، این دیدار بیشتر به تلاشی برای مدیریت بحران شباهت دارد تا آغاز فصل تازه‌ای از همکاری.

واشینگتن و پکن هر دو نیاز دارند که از تبدیل رقابت اقتصادی به رویارویی مستقیم جلوگیری کنند: چین به‌دلیل فشار تحریم‌ها و کندی رشد اقتصادی، و آمریکا به‌دلیل نگرانی از بی‌ثباتی بازارهای جهانی در آستانه انتخابات.

در چنین فضایی، حتی یک لبخند دیپلماتیک میان ترامپ و شی می‌تواند به‌عنوان نشانه‌ای از کاهش خطر تلقی شود؛ هرچند هیچ‌کس انتظار ندارد که اختلافات بنیادین بر سر تجارت، فناوری، و نفوذ در آسیا با یک دیدار حل شود.

تلاش برای شکستن انحصار پکن

در ادامه رقابت فزاینده میان آمریکا و چین، کاخ سفید مجموعه‌ای از توافق‌های تازه را با چند کشور آسیایی برای تامین عناصر معدنی کمیاب امضا کرده است؛ موادی حیاتی که در قلب فناوری‌های مدرن از باتری‌های خودروهای برقی تا تجهیزات نظامی پیشرفته حضور دارند و چین سال‌هاست کنترل زنجیره تولید آن را در دست دارد.

این توافق‌ها میان واشینگتن و کشورهایی چون ژاپن، مالزی، تایلند، ویتنام و کامبوج به امضا رسیده و هدف اصلی آن، کاهش وابستگی به چین در زمینه تامین مواد معدنی نادر است. این کشورها متعهد شده‌اند که صادرات خود به آمریکا را تسهیل کنند و مسیرهای تازه‌ای برای سرمایه‌گذاری مشترک باز شود.

اما بخش بزرگی از این تفاهم‌ها هنوز جنبه‌ی غیرالزام‌آور دارد و کارشناسان می‌گویند تداوم آن به ثبات سیاسی در دولت‌های میزبان بستگی دارد.

پیوند با متحدان منطقه‌ای

پیش از این، واشینگتن در همکاری جداگانه‌ای با استرالیا طرحی ۸.۵ میلیارد دلاری برای توسعه معادن و تاسیسات فرآوری بیرون از چین امضا کرده بود.

در توافق جدید با ژاپن نیز، دو طرف تصمیم گرفته‌اند ظرفیت تولید و ذخیره‌سازی عناصر کمیاب را افزایش دهند و سازوکار واکنش سریع برای مقابله با اختلال در زنجیره تامین ایجاد کنند.
اما کارشناسان می‌گویند چالش اصلی، نه در امضا، بلکه در اجراست؛ زیرا ساخت یک کارخانه فرآوری کامل می‌تواند چندین سال طول بکشد.

سه میدان اختلاف

به باور تحلیل‌گران، مذاکرات پیش‌رو امریکا و چین در سه حوزه اصلی متمرکز خواهد بود:

تعرفه‌ها و تجارت: آمریکا ممکن است بخشی از تعرفه‌های جدید را به تعویق بیندازد و چین نیز خرید محصولات کشاورزی از ایالات متحده را از سر گیرد.

فناوری و سرمایه‌گذاری: واشینگتن به‌دنبال محدود کردن صادرات تراشه‌هاست و پکن نیز می‌خواهد صادرات عناصر کمیاب را به‌عنوان اهرم فشار حفظ کند.

سیاست ژئوپلیتیک: از اوکراین گرفته تا تایوان، هیچ‌کدام از دو قدرت تمایلی به عقب‌نشینی آشکار ندارند.

وکیل امیرحسین موسوی: برای چند توییت، ۹ اتهام امنیتی صادر شده است

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۱:۳۰ (‎+۰ گرینویچ)

رضا شفاخواه، وکیل امیرحسین موسوی، زندانی سیاسی، گفت پرونده موکلش «نمونه‌ای آشکار از نقض اصول دادرسی عادلانه» است. او تاکید کرد که ۹ اتهام علیه موسوی بر پایه چند توییت در شبکه اجتماعی ایکس تنظیم شده و نشان‌دهنده برخورد امنیتی با آزادی بیان در ایران است.

به‌گفته او، این پرونده نه‌تنها نشانه‌ای از بی‌عدالتی در روند قضایی است، بلکه بازتابی از نحوه برخورد نهادهای امنیتی با آزادی اندیشه و بیان در ایران است؛ جایی که «نوشتن و اندیشیدن می‌تواند به اندازه جاسوسی خطرناک تلقی شود».

او توضیح داد که ضابطان امنیتی مجموعه‌ای از اتهامات سنگین، بی‌اساس و غیرمنطقی را علیه موسوی مطرح کرده‌اند؛ اتهاماتی که همگی از محتوای چند توییت او استخراج شده‌اند.

به گفته شفاخواه، در این پرونده برای یک عمل واحد – یعنی انتشار چند مطلب در شبکه اجتماعی ایکس – ۹ عنوان اتهامی مستقل از جمله «اقدام علیه امنیت داخل کشور»، «فعالیت علیه نظام» و «همکاری و تبادل اطلاعات با اسرائیل» نسبت داده شده است.

فوتبال ترکیه در بهت و شوک؛ ۳۷۱ نفر از ۵۷۱ داور حرفه‌ای در فوتبال ترکیه، شرط‌بندی می‌کنند!

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۱:۲۹ (‎+۰ گرینویچ)

پرونده شرط‌بندی داوران فوتبال ترکیه به یکی از بزرگ‌ترین رسوایی‌های تاریخ داوری این کشور تبدیل شده است. براساس اعلام ابراهیم حاجی‌عثمان‌اوغلو، رییس فدراسیون فوتبال ترکیه، از میان ۵۷۱ داور حرفه‌ای فعال، ۳۷۱ نفر دارای حساب در سایت‌های شرط‌بندی بوده‌اند.

همچنین ۱۵۲ نفر از آنان به‌صورت فعال در مسابقات فوتبال شرط بسته‌اند.

بر اساس گزارش رییس فدراسیون، این افراد شامل ۷ داور اصلی سطح اول، ۱۵ کمک‌داور سطح اول، ۳۶ داور و ۹۴ کمک‌داور در رده‌های پایین‌تر هستند. بررسی‌ها که با همکاری نهادهای دولتی و شرکت‌های شرط‌بندی انجام شده، بازه‌ای حدود پنج سال را پوشش می‌دهد.

داده‌های جمع‌آوری‌شده نشان داده که میزان فعالیت برخی از داوران در این حوزه بسیار بالا بوده به‌گونه‌ای که ۱۰ داور بیش از ۱۰ هزار شرط ثبت کرده‌اند و حتی یک داور ۱۸ هزار و ۲۲۷ مورد شرط‌بندی داشته است.

بر اساس ماده ۵۷ آیین‌نامه انضباطی فدراسیون فوتبال ترکیه، هرگونه شرط‌بندی از سوی داوران ممنوع است و متخلفان بسته به شدت تخلف ممکن است بین سه ماه تا یک سال از فعالیت در فوتبال محروم شوند. فدراسیون اعلام کرده است که پرونده ۱۵۲ داور به هیئت انضباطی ارجاع داده شده و جزئیات موضوع نیز به فیفا و یوفا ارسال شده است.

فیفا نیز محرومیت سه ساله و جریمه حداقل ۱۰۰ هزار فرانک سوییس برای شرط‌بندی داوران تعیین کرده است.

گالاتاسرای، بشیکتاش و فنرباغچه، سه غول فوتبال باشگاهی ترکیه، به همراه سایر باشگاه‌ها در موضع‌گیری‌های جداگانه خواستار افشای نام داوران و همچنین بازی‌هایی شده‌اند که در آنها از سوی داوران شرط‌بندی رخ داده است.

درخواستی که با وعده نایب‌رییس فدراسیون فوتبال ترکیه درخصوص افشای نام داوران خاطی در سایت رسمی فدراسیون فوتبال این کشور پس از پایان رسیدگی به پرونده، از سوی فدراسیون فوتبال ترکیه برآورده خواهد شد.

این پرونده از فروردین امسال در دادگاه ترکیه به جریان افتاده و نقطه عطف این شکایت، گزارش برخی داوران علیه کمیته داوران فدراسیون فوتبال ترکیه بوده است.

جزییات جدید از مرگ مشکوک رفسنجانی

۶ آبان ۱۴۰۴، ۲۱:۱۸ (‎+۰ گرینویچ)
•
مراد ویسی

فایزه هاشمی، دختر اکبر هاشمی رفسنجانی، در گفت‌وگویی تازه به‌صورت علنی و بی‌پرده علی خامنه‌ای را در مرگ پدرش متهم کرد. با داغ‌تر شدن بحث اختلافات میان روحانی و خامنه‌ای درباره نحوه اداره جمهوری اسلامی، بار دیگر پرونده مرگ مشکوک هاشمی رفسنجانی مطرح شده است.

شواهد و قراین نشان می‌دهند که مرگ رفسنجانی احتمالاً یک تسویه‌ حساب درون‌حاکمیتی در بالاترین سطوح قدرت در جمهوری اسلامی بوده است.

فایزه، دختر کوچک‌تر رفسنجانی، در اظهار نظری جدید گفت: «چون نمی‌توانستند او را ساکت یا زندانی کنند ، تصمیم گرفتند او را حذف کنند.»

در سال‌های گذشته اعضای خانواده هاشمی بارها اعلام کرده‌اند که پرونده مرگ پدرشان مشکوک است. پسران او محتاط‌تر برخورد کرده‌اند؛ محسن، پسر بزرگ‌تر، با احتیاط گفته که ابهام وجود دارد. مهدی و یاسر نیز کمتر صحبت کرده‌اند، اما دو دختر رفسنجانی تقریباً هر آنچه لازم بوده را گفته‌اند که خامنه ای دستور کشتن پدرشان را داده است و فقط کلمه خامنه‌ای را نگفته‌اند.

به‌نظر نمی‌رسد این پرونده به‌زودی بسته شود. به گمان من، این یکی از پرونده‌هایی است که احتمالاً پس از سقوط جمهوری اسلامی روشن خواهد شد که آن‌روزِ ۱۹ دی ۱۳۹۵ در آن استخر دقیقاً چه گذشته است. وقتی شواهد و قرائن را کنار هم می‌گذاریم، فرضیه‌ای که می‌گوید خود خامنه‌ای پشت مرگ رفسنجانی بوده، قوت می‌گیرد.

من امروز پس از شنیدن سخنان فایزه هاشمی، از ابتدا شواهد و قرائن را دوباره بررسی کردم: تاریخ مرگ بعدازظهر ۱۹ دی ۱۳۹۵ و سخنرانی خامنه‌ای در همان روز که در پیش از ظهر ایراد شده بود. می‌دانستم خامنه‌ای درست چند ساعت پیش از مرگ مشکوک رفسنجانی در دیدار با مردم قم یک سخنرانی‌ درباره دشمنان خارجی و داخلی نظام داشته است. امروز متن کامل آن سخنرانی را نیز خواندم تا ببینم در چه فضایی ادا شده و آیا آن سخنرانی که چند ساعت پیش از مرگ رفسنجانی انجام شده می‌تواند با مرگ مشکوک او مرتبط باشد.

در سخنرانی همان صبح، پس از تاکید مفصل بر اینکه آمریکا، انگلیس و اسرائیل دشمنان نظام‌اند و دشمنی آنها پایان‌پذیر نیست، خامنه‌ای ناگهان گفت که دشمن صرفاً خارجی نیست و در داخل نیز دشمن وجود دارد.

جمله‌ای در آن سخنرانی وجود دارد که می‌تواند به مرگ رفسنجانی مرتبط باشد و فرض قتل به دستور خامنه‌ای را تقویت کند. خامنه‌ای دقیقاً گفت: «اگر به جای شیطان اکبر واقعی، یک برادر ناباب یا ناراهی که حالا برادر ما است، ولو ناباب و ناراه است شیطان اکبر ما شد، ضربه خواهیم خورد. پس این هم دشمن ما است، حواسمان باشد.»

من امروز بعد از خواندن دوباره متن و دیدن فیلم آن سخنرانی به دو فرض جدید درباره مرگ رفسنجانی رسیدم. اول اینکه، جدا از اظهارات دختران رفسنجانی و قرائنی که آنها نقل کرده‌اند که نشان می‌دهد محافظان او حتی عجله‌ای برای بیرون آوردنش از استخر و رساندن به بیمارستان نداشته‌اند، من یک فرض جدید مطرح می‌کنم: آن جمله میان‌سخنِ خامنه‌ای که می‌گوید «یک برادر ناباب ما می‌تواند شیطان اکبر باشد» ممکن است ذاتاً یک اسم رمز و تایید نهایی برای اجرای یک تصمیم بوده باشد.

چرا خامنه‌ای باید وسط سخنرانی چنین جمله‌ای را بگوید؟ او هم «اکبر» را گفت، هم «برادر ما» و هم «دشمن» را. احتمال دارد این کلمه اسم رمز بوده که نیروهای امنیتی و اطلاعاتی منتظر خروج آن از دهان خامنه‌ای بوده‌اند تا دستور را نهایی تلقی کنند و به اجرا بگذارند.

پس از آن سخنرانی، رفسنجانی طبق برنامه بعدازظهر همان روز به استخر رفت و آنجا به‌طور مشکوکی جان باخت.

بدون نظر خامنه‌ای بعید است کسی جرات چنین اقدامی را داشته باشد. رفسنجانی موقعیت و وزنی سیاسی‌ داشت که وزارت اطلاعات یا اطلاعات سپاه یا فرماندهان سپاه احتمالاً بدون نظر رهبر نمی توانستند او را بکشند.

بنابراین فرض دوم این است که تصمیم و دستور قتل را نیز احتمالا خود خامنه‌ای صادر کرده است. همان طور که احتمالا آن عبارت خاص هم اسم رمز خاصی بوده که از طرف خود او صادر شده است.

نکته سومی که در بازخوانی سخنرانی سال ۱۳۹۵ خامنه‌ای به آن رسیدم این است که خامنه‌ای در آن سخنرانی اشاره‌ای کرده بود که دشمنان داخلی می‌خواهند سپاه و شورای نگهبان را تضعیف کنند.

رفسنجانی در ماه‌های پیش از آن به‌شدت از سپاه و شورای نگهبان انتقاد کرده بود؛ از جمله پس از رد صلاحیت حسن خمینی برای انتخابات مجلس خبرگان، رفسنجانی سخنرانی تند و صریحی ایراد کرد که برخی آن را متوجه نه فقط اعضای شورای نگهبان بلکه شخص خامنه‌ای دانستند. اظهارات تندِ رفسنجانی می‌توانسته خامنه‌ای را به این نتیجه برساند که باید تصمیم حذف او گرفته و عملی شود.

اما حالا با وجود اینکه رفسنجانی زنده نیست، شواهد و قرائن کنونی نشان می‌دهد کنترل رقابت‌های جناحی و باندهای درون نظام نیز از دست خامنه‌ای خارج شده است. غیبت خامنه‌ای و نیمه مخفی- نمیه‌علنی شدن زندگی او و کاهش دسترسی مقامات به وی، به تشدید جنگ قدرت بین مقامات منجر شده است.

وقتی او هنوز زنده است و این همه آشوب و درگیری میان جناح‌ها وجود دارد، ‌اگر نباشد اوضاع چه خواهد شد؟

احتمالاً در صورت نبود خامنه‌ای، رقابت‌ها و حتی حذف‌های فیزیکی می‌تواند به‌شدت تشدید شود .دعواها و منازعات اخیر میان چهره‌های ارشد نظام از جمله قالیباف، روحانی، ظریف، فرماندهان سپاه و دیگران بسیار علنی و تشدید شده است. این دعواها درست پس از حضور کوتاه خامنه‌ای در انظار و بازگشتش به مخفیگاه شدت گرفته‌ و نشان می‌دهد توصیه‌های وی درباره «انسجام» رعایت نمی‌شود.

این رقابت‌ها و درگیری‌های علنی بین باندهای قدرت، از دیگر سو برای مردم منفعت دارد: مردم هر روز بیشتر درمی‌یابند که بسیاری از ادعاهای مقامات درباره دین و اخلاق و خدمت به مردم دروغ بوده و دعواها بر سر سهم‌های کلان از ثروت نفت و گاز است. افشای فسادها و رقابت‌ها باعث می‌شود مردم بیشتر متوجه فساد و دزدی‌های درون سیستم شوند.

از سوی دیگر، این نزاع‌ها نظام را ضعیف‌تر می‌کند؛ در کنار فشارها و ضرباتی که اسرائیل و آمریکا و اروپا به جمهوری اسلامی وارد کرده‌اند، اکنون نیروهای داخلی نیز یکدیگر را تضعیف می‌کنند، هیچ‌یک حاضر نیستند کوتاه بیایند و حتی ممکن است برای حفظ سهم خود، دست به حذف فیزیکی هم بزنند.

تجربه مرگ مشکوک افرادی چون احمد خمینی و هاشمی رفسنجانی این احتمال را تقویت می‌کند.