هاشمی سهشنبه ۳۱ تیر در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت حدود ۱۰ میلیون شهروند در ایران به شکل مستقیم و غیرمستقیم در حوزه «اقتصاد دیجیتال» امرار معاش میکنند که این اشتغال در جنگ ۳۰ درصد کاهش یافت.
به گفته او، در دوره جنگ هر دو روز معادل یک هزار میلیارد تومان، یعنی حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان در ماه به اقتصاد دیجیتال خسارت وارد شد که این رقم برابر با بودجه سالانه برخی از وزارتخانههاست.
وزیر ارتباطات بروز این خسارتهای کلان را به قطع گسترده و ایجاد اختلال عمدی در اینترنت نسبت داد.
با اینحال او از مسئولیت اعمال «محدودیتهای دسترسی به اینترنت» شانه خالی کرد و آن را بر گردن «مراجع ذیصلاح و نهادهای اطلاعاتی و امنیتی» انداخت.
در جریان جنگ ۱۲ روزه، ارتباطات مخابراتی و اینترنتی در ایران به شکلی گسترده قطع شد. اقدامی که از سوی مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی و به بهانه «حفظ امنیت ملی» به اجرا درآمد.
حدود یک هفته پیش فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، گفت اهداف اسرائیل در جنگ اخیر «از طریق اینترنت کنترل میشدند و طبیعتا نیاز بود که برای حفظ امنیت به اینترنت ملی مهاجرت کنیم».
این اظهارات در شرایطی مطرح میشوند که طرح «اینترنت ملی» از مدتها پیش در دستور کار حکومت ایران قرار داشته است.
همچنین وزارت ارتباطات در بحبوحه جنگ ۱۲ روزه از شرکت اینترنت ماهوارهای استارلینک متعلق به ایلان ماسک، به دلیل «فعالیت غیرقانونی در قلمرو حاکمیتی خود» شکایت کرد.
آخرین گزارشها تا دی سال گذشته نشان میداد شمار کاربران استارلینک در ایران به بیش از ۱۰۰ هزار نفر رسیده است.
سازمان خانه آزادی در گزارش پایان سال میلادی خود، ایران را سومین کشور جهان از نظر «اعمال محدودیت اینترنت» معرفی کرده بود.
در روزهای گذشته نیز بار دیگر موضوع «اینترنت طبقاتی» به معنای تفکیک دسترسی کاربران به اینترنت بر اساس شغل، جایگاه اجتماعی یا نهاد محل کارشان مطرح شده است.
سلمان اسحاقی، نماینده قائنات در مجلس شورای اسلامی، در جلسه علنی ۳۱ تیر خواهان روشن شدن تکلیف مردم شد و گفت باید اسامی کسانی که از اینترنت طبقاتی استفاده میکنند، اعلام شود.
وقوع بیش از ۲۰ هزار حمله سایبری
وزیر ارتباطات دولت پزشکیان با اشاره به مشکلاتی که قطع اینترنت برای اقتصاد به وجود آورده، گفت: «ما برای جبران بخشی از این خسارتها، تلاش کردیم منابعی معادل دو هزار میلیارد تومان تامین کنیم و فرآیند تخصیص این منابع با همکاری وزارت اقتصاد و معاونت علمی و فناوری در حال انجام است.»
هاشمی همچنین گفت استفاده از فیلترشکنهای مجانی در سالهای گذشته باعث شده «شبکه کشور آلوده شود».
وبسایت هکر نیوز ۳۰ تیر از کشف جاسوسافزارهای اندرویدی خبر داد که به احتمال زیاد با وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مرتبط هستند.
بر اساس این گزارش، این جاسوسافزارها با جعل اپلیکیشنهای ویپیان و سرویس اینترنت ماهوارهای استارلینک شرکت اسپیسایکس، در اختیار افراد قرار گرفته است.
وزیر ارتباطات در بخش دیگری از سخنانش از وقوع بیش از ۲۰ هزار حمله سایبری به کشور در جریان جنگ خبر داد و گفت: «موفق شدیم بیشتر آنها را کنترل کنیم.»
هاشمی افزود: «این حملات سایبری همزمان با اقدامات میدانی دشمن صورت گرفت و هدف اصلی آنها، توقف خدمات آنلاین کشور و اختلال در خدمترسانی به مردم بود.»
سلمان ذاکر، نماینده ارومیه، در جلسه صحن علنی مجلس اشاره کرد: «آیا سکوهای داخلی از امنیت کافی برخوردار بودند و اگر بودند پس چرا بانکها در دوره جنگ ۱۲ روزه به این میزان آسیبپذیر بودند.»
از اوایل تیرماه و در جریان جنگ ۱۲ روزه، شبکه بانکی جمهوری اسلامی با اختلالات گستردهای روبهرو شد. اینترنتبانک و همراهبانک بانک سپه از دسترس خارج شد. بانکی که عامل پرداخت حقوق کارکنان بخشهای نظامی بهشمار میرود.
یک گروه هکری به نام «گنجشک درنده» از حمله سایبری به بانک سپه خبر داد.
همزمان خبر اختلال در بانک پاسارگاد، منسوب به «ستاد اجرایی فرمان امام» منتشر شد.
گزارشهایی نیز از اختلال گسترده در بانک ملی منتشر شد، اما رسانههای رسمی آن را تکذیب کردند.
سوم تیر، گروه سایبری «تپندگان» از هک بانک ملت خبر داد و اطلاعات بیش از ۳۲ میلیون حساب از این بانک را منتشر کرد.
در آخرین نمونه، دستگاههای کارتخوان در ایران روز ۲۸ تیر با اختلال سراسری مواجه شدند.