نیوزویک: فرماندهان سپاه آماده ازسرگیری جنگ با اسرائیل هستند

در پی آتشبس شکننده میان جمهوری اسلامی و اسرائیل که با میانجیگری ایالات متحده برقرار شده، فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی هشدار دادهاند که برای آغاز دوباره جنگ کاملاً آمادهاند.
در پی آتشبس شکننده میان جمهوری اسلامی و اسرائیل که با میانجیگری ایالات متحده برقرار شده، فرماندهان ارشد نظامی جمهوری اسلامی هشدار دادهاند که برای آغاز دوباره جنگ کاملاً آمادهاند.
نشریه آمریکایی نیوزویک، جمعه ۲۷ تیر در گزارشی اختصاصی نوشت: «فرماندهان نظامی حکومت ایران تاکید کردهاند که در صورت حمله مجدد، این کشور نه عقبنشینی خواهد کرد و نه رحمی نشان خواهد داد.»
به گزارش نیوزویک، اگرچه درگیری ۱۲ روزه اخیر با آتشبس متوقف شده، اما تنشها در منطقه همچنان بالاست. جمهوری اسلامی هشدار داده که کوچکترین تحریک یا تجاوز نظامی میتواند به ازسرگیری فوری جنگ منجر شود؛ موضوعی که میتواند توازن شکننده بین صلح و درگیری در خاورمیانه را برهم بزند.
محمد پاکپور، فرمانده کل سپاه پاسداران که پس از کشته شدن حسین سلامی در اولین ساعات حمله اسرائیل جانشین او شد، در جریان دیداری با امیر حاتمی، فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی، گفت: «نیروهای ما کاملاً آمادهاند تا دقیقاً از همان نقطهای که جنگ متوقف شد، درگیری را از سر بگیرند.»
او افزود: «متجاوزان در امان نخواهند بود.»
پاکپور با تمجید از وحدت ملی و عزم نیروهای مسلح، تاکید کرد جمهوری اسلامی تنها در صورتی وارد نبرد خواهد شد که گزینه نظامی برای حفظ امنیت کشور ضروری باشد.
تردیدها درباره میزان خسارت حملات آمریکا به تاسیسات هستهای
در ادامه گزارش نیوزویک آمده است که همزمان با اظهارات فرماندهان سپاه، دولت آمریکا در حال رد یک ارزیابی اطلاعاتی جدید است که با ادعاهای دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده درباره «نابودی کامل» تاسیسات هستهای ایران در تناقض است.
بر اساس گزارش شبکه انبیسی نیوز، پنج مقام فعلی و پیشین آمریکایی گفتهاند که تنها سایت غنیسازی فردو تا حد زیادی در حملات ایالات متحده تخریب شده و دو سایت دیگر، یعنی نطنز و اصفهان، ممکن است تنها برای چند ماه متوقف شده باشند.
شان پارنل، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، در واکنش به این گزارش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نادرست است. اعتبار رسانههای دروغپرداز مانند وضعیت فعلی تاسیسات هستهای ایران است: نابود، زیر خاک، و نیازمند سالها بازسازی.»
بازگشت به مذاکرات؛ فقط با شروط ایران
نیوزویک در ادامه نوشت: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پس از تماس با همتایان خود در فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا، اعلام کرده که بازگشت به مذاکرات هستهای تنها زمانی ممکن خواهد بود که شرایط «منصفانه و متوازن» برای تهران فراهم شود.
عراقچی گفت: «این آمریکا بود که از توافق دوسالهای که در سال ۲۰۱۵ با هماهنگی اتحادیه اروپا حاصل شده بود خارج شد، نه ایران. همچنین این ایالات متحده بود که در ماه ژوئن میز مذاکره را ترک کرد و بهجای دیپلماسی، راه نظامی را انتخاب کرد.»
منطقه در آستانه بحران تازه
نیوزویک در پایان گزارش خود نوشت: «در حالی که آتشبس بهظاهر به درگیریها پایان داده، سطح تنش بهشدت بالا باقی مانده است. ایران هشدار داده که در صورت هرگونه تحریک، بیدرنگ به جنگ بازخواهد گشت. اسرائیل نیز تاکید کرده که این درگیری هنوز به پایان نرسیده است.»
در این میان، واشینگتن همچنان بهدنبال احیای مذاکرات است اما همزمان تهدید به حملات بیشتر را مطرح میکند. جمهوری اسلامی نیز موضعی سخت اتخاذ کرده و گفته تنها در صورت تحقق شرایط منصفانه وارد گفتگو خواهد شد. در چنین شرایطی، خطر آغاز دوباره جنگ بیش از هر زمان دیگری جدی است.
تهران ادعای آمریکا مبنی بر توقیف بزرگترین محموله تسلیحات ایرانی برای حوثیها را «بیاساس» دانست
در پی تشدید حملات مرگبار حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ، فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده (سنتکام) از توقیف بزرگترین محموله تسلیحات ایرانی که در مسیر ارسال به شورشیان حوثی بود، خبر داد.
بهنوشته نشریه نیوزویک، این اقدام در بحبوحه تنشهای فزاینده منطقهای صورت گرفته است. ایران در واکنش، ادعای ایالات متحده را «بیاساس» و بخشی از یک «کمپین رسانهای» علیه جمهوری اسلامی توصیف کرده است.
توقیف محمولهای بیسابقه
بهنوشته نیوزویک، سنتکام در بیانیهای اعلام کرده که نیروهای «مقاومت ملی یمن» تحت فرمان ژنرال طارق صالح، موفق شدهاند بیش از ۷۵۰ تُن تسلیحات پیشرفته ساخت ایران را در مسیر ارسال به گروه حوثی توقیف کنند.
این تجهیزات شامل موشکهای ضدکشتی و ضدهوایی، صدها موتور پهپاد، کلاهکهای انفجاری، رادار، اجزای سامانههای پدافند هوایی و ابزارهای ارتباطی رمزگذاریشده بوده است.
سنتکام تاکید کرده که دفترچههای فارسی و سایر علائم فنی نشان میدهند این تسلیحات توسط شرکتی وابسته به وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران تولید شدهاند. این فرماندهی، عملیات اخیر را مهمترین رهگیری سلاح از زمان آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ توصیف کرده است.
واکنش جمهوری اسلامی
در مقابل، جمهوری اسلامی بلافاصله به این گزارش واکنش نشان داد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، در اظهاراتی که در نیوزویک بازتاب یافته، ادعاهای آمریکا را «بیاساس» دانست و گفت: «این اتهام بخشی از کارزار رسانهای علیه ایران است.»
او ضمن متهمکردن ایالات متحده به تلاش برای انحراف افکار عمومی از نقش خود در بیثباتی منطقه، از ارائه توضیحات درباره منشا تسلیحات یا جزئیات محموله توقیفشده خودداری کرد.
جمهوری اسلامی در سالهای گذشته همواره اتهام ارسال سلاح به حوثیها را رد کرده، اما ایالات متحده و سازمان ملل بارها گزارشهایی منتشر کردهاند که ایران را به تجهیز این گروه شبهنظامی متهم میکند.
همزمانی با حملات دریایی حوثیها
بهنوشته نیوزویک، انتشار خبر توقیف این محموله همزمان شده با ازسرگیری حملات حوثیها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ. در روز ۶ ژوئیه، کشتی فلهبر یونانی «مجیک سیز» هدف حملات موشکی و قایق انفجاری قرار گرفت و خدمه آن ناچار به ترک کشتی شدند.
تنها چند روز بعد، کشتی یونانی دیگری به نام «اترنیتی سی» نیز هدف حمله قرار گرفت. هر دو کشتی بهشدت آسیب دیدند و در نهایت غرق شدند.
این دو حمله، بهنوشته نیوزویک، مرگبارترین عملیات دریایی حوثیها پس از پایان آتشبس ۲۴ ژوئن میان ایران و اسرائیل بهشمار میروند. سخنگویان گروه حوثی اعلام کردهاند که این حملات در حمایت از فلسطینیها در غزه انجام شده و تا زمان پایان عملیات نظامی اسرائیل ادامه خواهند یافت.
واکنش فرمانده ارتش آمریکا
ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده سنتکام، در بیانیهای گفت: «رهگیری این محموله عظیم تسلیحات ایرانی بار دیگر نشان میدهد که ایران همچنان بیثباتکنندهترین بازیگر در منطقه است. محدود کردن جریان آزاد حمایتهای تسلیحاتی ایران به حوثیها، برای حفظ امنیت منطقه، ثبات راهبردی و آزادی ناوبری بینالمللی حیاتی است.»
نیوزویک نوشت با تداوم تهدیدهای حوثیها علیه کشتیرانی در یکی از مهمترین گذرگاههای تجاری جهان، ایالات متحده احتمالاً همکاری امنیتی خود با نیروهای یمنی و شرکای اروپایی را برای رهگیری محمولههای بعدی تسلیحات ایران افزایش خواهد داد. در همین راستا، واشینگتن قصد دارد توان دفاعی دریایی خود را نیز در منطقه تقویت کند.