عصر سهشنبه ۲۴ تیر، شورای عالی فضای مجازی آییننامه اجرایی کمیته تسهیل فعالیت کسبوکارهای دیجیتال را تصویب کرد.
این کمیته بهمن ۱۴۰۳، در دولت پزشکیان تشکیل شد و اکنون آییننامه آن هم تصویب شد. امیر سیاح، سرپرست معاونت اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی، اعلام کرد این کمیته قصد دارد آیپی «برخی کسبوکارها» را باز کند؛ موضوعی که نشان دهنده گامهای دولت برای اجرای اینترنت طبقاتی است.
اصطلاح «اینترنت طبقاتی» به معنی دسترسی گروههای خاص، با مجوز جمهوری اسلامی به سطحی از اینترنت است، در حالیکه عموم شهروندان به آن دسترسی ندارند.
اولین بار در دولت حسن روحانی، محمدجواد آذری جهرمی، کارشناس سابق وزارت اطلاعات که در دولت روحانی به سمت وزیر ارتباطات منصوب شده بود، با ارائه اینترنت بدون فیلتر به برخی روزنامهنگاران نزدیک به دولت، این جریان را آغاز کرد.
در جریان اعتراضات آبان ۹۸، در حالیکه اینترنت عموم شهروندان قطع بود، برخی خبرنگاران و چهرههای سیاسی، از ایران در اینترنت حاضر شدند و در شبکههای اجتماعی، به خصوص توییتر، روایت جمهوری اسلامی از اعتراضات را بازنشر کردند. روایتهایی چون متهم کردن معترضان به «غارت فروشگاهها» یا «شورش گرسنگان» نامیدن اعتراضات شهروندان. همین موضوع در جریان شلیک سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی در دیماه همان سال تا حدودی تکرار شد.
در همین رابطه، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان نیز اعلام کرد دولت قصد دارد به خبرنگاران «اینترنت آزادتر» اختصاص دهد؛ هرچند پیش از این هم برخی خبرنگاران در جمهوریاسلامی، با تایید دولت و ثبت درخواست، از این امکان بهرهمند شدند.
وبسایت دیجیاتو، نوشته «به نظر میرسد با این اقدامات در دولت چهاردهم، طرح اینترنت طبقاتی …در سطح گستردهتری در حال اجرا است.»
از سوی دیگر، عارف، خواستار راهاندازی سریع اینترنت ملی شد و بر تقویت پیامرسانهای داخلی تاکید کرد. او گفت: «باید اطمینان را به کاربران داخلی بدهیم که شبکه ملی اطلاعات تقاضای آنها را در یک فضای امن تامین میکند.»
مهاجرانی نیز گفت: «دلیل قطع چند روزه اینترنت در میانه جنگ با اسرائیل، راهاندازی اینترنت ملی» بوده است. عارف در این زمینه به جنگ ۱۲ روزه با اسرائیل اشاره کرد و گفت: «جنگ رخ داده جنگ فناوریها و جنگ نرم بود بنابراین لازم است ما به طور جدی عملکرد خود را در این حوزه آسیبشناسی کنیم.»
طرح «اینترانت ملی» از جمله اهداف همیشگی جمهوریاسلامی بود که علی خامنهای، رهبر جمهوریاسلامی از دوران ریاستجمهوری محمود احمدینژاد و دور اول ریاستجمهوری روحانی، بر اجرای آن تاکید داشت.
اجرای جدی آن، در دوران وزارت محمدجواد آذریجهرمی آغاز شد و در دور دوم ریاستجمهوری روحانی، تا حد زیادی پیشرفت داشت. اکنون پس از پایان جنگ ۱۲ روزه، دولت پزشکیان در حال پیشبرد بیشتر طرحی است که در دولت روحانی به طور جدی آغاز شد.