رسانههای حکومتی پیشنهاد موسوی برای رفراندوم را «دیکته دشمن» خواندند
بیانیه میرحسین موسوی، از رهبران محصور «جنبش سبز»، درباره جنگ ۱۲ روزه واکنشهای گستردهای میان چهرههای سیاسی درون نظام و رسانههای حکومتی برانگیخته است. در یک نمونه، روزنامه کیهان -زیر نظر نماینده علی خامنهای- پیشنهاد او برای رفراندوم را «دیکته آمریکا و اسرائیل» خواند.
حسین شریعتمداری، مدیرمسئول روزنامه کیهان، ۲۲ تیر در یادداشتی نوشت قبل و چند روز بعد از شروع جنگ، «هم ترامپ و هم نتانیاهو تاکید داشتند براندازی و رژیمچنج، هدف راهبردی و نهایی آنهاست».
او افزود: «بعد از شکست و ناکامی دشمن در دستیابی به اهدافش، یک جریان سیاسی از یکسو پیروزی در جنگ را تبریک گفت و از سوی دیگر هدف بر زمین مانده دشمن، یعنی براندازی جمهوری اسلامی را بهعنوان تنها راه پیشروی پیشنهاد کرد.»
شریعتمداری، موسوی را نماینده این جریان سیاسی خواند و گفت او در بیانیهای با صراحت بر ضرورت تغییر نظام تاکید کرد.
نماینده رهبر جمهوری اسلامی در کیهان در بخشی از یادداشت خود نوشت: «موسوی سال ۸۸ به دستور آمریکا نامزد انتخابات ریاستجمهوری شد.»
خشم رسانههای حکومتی از تلاش موسوی برای «گذر از نظام»
کیهان شنبه ۲۱ تیر نیز در مطلبی دیگر در واکنش به بیانیه موسوی، نوشته بود: «آیا راس فتنه ۸۸ در ایام جنگ تحمیلی دشمن، لال یا مرده بود که موضعی در محکومیت نگرفت؟ یا اینکه متوهمانه خیال میکرد حامیان آمریکایی و صهیونیستیاش در بمباران و فروپاشاندن ایران پیروز میشوند و زبونانه منتظر بود؟»
موسوی در بیانیهای که ۲۰ تیر منتشر شد از «ایستادگی» مردم در جریان جنگ تمجید کرد و با تاکید بر حق شهروندان برای تعیین سرنوشت خود، خواستار برگزاری همهپرسی در کشور شد.
او گفت برگزاری رفراندوم برای تاسیس مجلس موسسان قانون اساسی، راه را برای تحقق حق تعیین سرنوشت مردم هموار و «دشمنان این مرز و بوم را از دخالت در امور کشور مایوس میکند».
علیاکبر رائفیپور، سخنران حامی حکومت، با انتشار پستی در ایکس، بیانیه موسوی را «پیوست داخلی حمله اسرائیل» نامید.
امید معماریان، تحلیلگر سیاسی در موسسه دان، درباره این واکنشهای گسترده به ایراناینترنشنال گفت چون موسوی خط مشخصی برای مبارزان داخلی ترسیم کرده، باعث خشم شدید رسانههای حکومتی شده است.
در همین راستا، وبسایت تابناک، رسانه نزدیک به محسن رضایی، صحبت از «مجلس موسسان»، «ساختار جدید» و «رفراندوم» را در بیانیه موسوی «واژگان کهنه و تجویزهای سیاسی» قدیمی خواند.
این سایت، پیشنهاد تاسیس مجلس موسسان و تاکید موسوی بر اینکه ساختار کنونی حکومت نماینده همه ایرانیان نیست را دعوت به «بازنگریهای بنیادین و فروپاشی نظام» و «اقداماتی رادیکال» خواند که «بوی فرصتطلبی سیاسی» میدهد.
تابناک نوشت: «حتی کسانی که با نظام اختلاف دارند، به نقش کلیدی آیتالله خامنهای در حفظ ثبات کشور اعتراف میکنند. موسوی هنوز این واقعیت را نپذیرفته و گویی از بوی کبابی که به مشامش رسیده هول شده و به جای همبستگی، رویاهای دیگری را در سر میپروراند.»
موسوی بهمن ۱۴۰۱ و به دنبال خیزش «زن، زندگی، آزادی» در پیامی بر «تحول بنیادین» برای نجات ایران تاکید کرد، خواستار «برگزاری همهپرسی آزاد و سالم» درباره ضرورت تدوین قانون اساسی جدید، تشکیل مجلس موسسان و «استقرار نظامی مبتنی بر حاکمیت قانون» شده بود.
او در این بیانیه اعلام کرده بود «اجرای بدون تنازل قانون اساسی» به عنوان شعاری که ۱۳ پیش مطرح کرده بود دیگر کارساز نیست.
خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، در یادداشتی نوشت موسوی از یکسو اصرار دارد خود را فردی وطنپرست بخواند و از سوی دیگر مشغول تجویز نسخههایی است که خروجی آنها همان پراکندگی و منازعات داخلی مدنظر دشمنان خواهد بود.
تصویر جدیدی که از موسوی و همراه با بیانیه او درباره جنگ منتشر شد
واکنش اصلاحطلبان
تسنیم خمیرمایه بیانیه اخیر موسوی را «گذار از نظام جمهوری اسلامی» خواند و نوشت: «حتی برخی چهرههای معتدل جریان اصلاحات نیز نسبت به بیمایه و تهیبودن سخنانش اذعان کردهاند».
محمد زعیمزاده، سردبیر روزنامه اصولگرای فرهیختگان، به سخنان مسعود پزشکیان در نشست خبری شهریور ۱۴۰۳ درباره رفع حصر اشاره کرد که رییس دولت چهاردهم در آن بدون نام بردن از موسوی گفته بود: «مساله کروبی را حل کردیم، برای اون یکی هم یک کاری میکنیم.»
فرهیختگان نوشت این اصطلاح آن روز مورد اعتراض برخی اصلاحطلبان قرار گرفت اما این گروه سیاسی «حالا احتمالا برای سهو لسان تعمدی به پزشکیان تبریک میگویند».
اشاره این دو رسانه به «اصلاحطلبان معتدل» احتمالا مربوط به سخنان چهرههایی مانند محمد عطریانفر، فعال سیاسی، احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و رحمتالله بیگدلی، فعال سیاسی نزدیک به پزشکیان است.
مصاحبه عطریانفر با خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، با تیتر «دوایراد و گلایه به بیانیه میرحسین موسوی» منتشر شد.
او گفت قسمت اول بیانیه موسوی که در مورد «تسلیت به شهادت فرماندهان» بود «با تاخیر صادر شد».
عطریانفر افزود: «در بخش پایانی این بیانیه نقدهایی وجود دارد؛ هیچکس حق ندارد در زمان جنگ حتی اگر مخالف نظام باشد در بحرانها نظام سیاسی حاکم را مخدوش کند.»
زیدآبادی نیز در یادداشتی نوشت: «اگر موسوی در این بیانیه صرفا توصیهای کرده که مثل بسیاری از توصیههای دیگر قابل احترام است، اما اگر منظور ایجاد یک تحرک سیاسی خاص بین حامیان جنبش سبز است، متاسفانه باید بگویم که انطباقی با این شرایط بینهایت پیچیده ندارد و وضعیت را برای طرفهای مختلف پرهزینه میکند.»
بیگدلی درباره این بیانیه نوشت: «در حالی که هنوز خطر حمله مجدد اسرائیل و حامیانش رفع نشده است، طرح مساله رفراندوم و مجلس موسسان میتواند بهانهای بهدست دشمن وطن بدهد که با فضاسازی رسانهای، کشور را به آشوب بکشند تا زمینه حمله مجدد دشمن فراهم آید.»
علاوه بر رسانهها و چهرههای حکومتی و فعالان سیاسی اصلاحطلب، بیانیه میرحسین موسوی با واکنش گستردهای از سوی کاربران رسانههای اجتماعی، شهروندان و چهرههای سیاسی مخالف نظام از طیفهای مختلف نیز مواجه شد.
برخی از این واکنشها مثبت و برخی دیگر منفی یا انتقادی بودند.