این منبع دیپلماتیک که از مذاکرات میان دو کشور همسایه سوریه و اسرائیل آگاه است، شنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که الشرع در این نشست دوجانبه شرکت نخواهد کرد.
او که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود، افزود که گفتوگوها پیرامون «حضور نظامی اخیر اسرائیل در سوریه» خواهد بود.
خبرگزاری فرانسه نوشت که این اظهارات اشاره به مناطقی از سوریه است که اسرائیل از زمان سقوط بشار اسد رییسجمهوری سابق سوریه، در ماه دسامبر گذشته، نیروهای خود را در آن مستقر کرده است.
با وجود تکذیبهای اولیه دمشق، منابع نزدیک به احمد الشرع به شبکه i24NEWS گفتهاند که او امروز در آذربایجان در دستکم یک نشست مستقیم با مقامات اسرائیلی شرکت میکند. این گفتوگوها به عنوان نخستین دور از مجموعه دو یا سه جلسه برنامهریزیشده توصیف شده و هیات سوری شامل اسعد الشیبانی، وزیر خارجه، و احمد الدلاتی، مسئول ارتباطات دولت سوریه برای نشستهای امنیتی با اسرائیل است. هیات اسرائیلی نیز از یک فرستاده ویژه نخستوزیر نتانیاهو و چند مقام امنیتی و نظامی بلندپایه تشکیل شده است.
به گفته این منابع، مذاکرات محرمانه پیرامون تهدیدات ناشی از حضور نیروهای وابسته به حکومت ایران در سوریه و لبنان، تسلیحات حزبالله و گروههای فلسطینی، وضعیت اردوگاههای فلسطینی در لبنان و آوارگان غزه، و همچنین امکان گشایش یک دفتر هماهنگی اسرائیلی در دمشق بدون وضعیت رسمی دیپلماتیک متمرکز است. تصمیم برای برگزاری این دیدارها در آذربایجان – و نه مکانهای دیپلماتیک متعارف – اقدامی نمادین و پیام مستقیم به جمهوری اسلامی قلمداد شده که میتواند بیانگر تغییر تدریجی موازنه منطقهای باشد.
دو ماه پیش، احمد الشرع، رییسجمهوری موقت سوریه، در جریان سفر به فرانسه اعلام کرد که کشورش در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل است تا فعالیتهای نظامی در امتداد مرزهای دو کشور کنترل شود.
پس از سرنگونی بشار اسد از قدرت در سال گذشته، گفتوگوها درباره صلح میان اسرائیل و سوریه افزایش یافته است.
دیدار مقامات سوریه و اسرائیل در شرایطی است که جوزف عون رییسجمهوری لبنان به تازگی اعلام کرد که این کشور در حال حاضر هیچ برنامهای برای برقراری روابط عادی با اسرائیل ندارد و هدف اصلی بیروت رسیدن به «وضعیت عدم جنگ» با همسایه جنوبی خود است.
عون در بیانیهای که جمعه از سوی دفتر ریاستجمهوری لبنان منتشر شد، گفت: «موضوع عادیسازی [روابط با اسرائیل] در سیاست خارجی کنونی لبنان جایی ندارد.»
دولت دونالد ترامپ در تلاش است تا توافقنامههای ابراهیم، که در سال ۲۰۲۰ امضا شدند و طی آن اسرائیل روابط خود را با امارات متحده عربی و بحرین عادیسازی کرد، گسترش دهد.
شنبه ۲۱ تیرماه الهامعلیاف، رییسجمهوری آذربایجان و احمد الشرع، رییس جمهوری موقت سوریه، در باکو دیدار کردند و پس از مراسمی رسمی، مذاکرات دوجانبه در سطح هیاتهای عالیرتبه برگزار شد. به دنبال این دیدار، تفاهمنامهای میان شرکت ملی نفت آذربایجان و دولت جمهوری عربی سوریه به امضا رسید.