رفیعیشاد، جمعه ۲۰ تیرماه در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا بخشنامههای صادرشده برای استرداد هزینه سفرهای لغو شده در طول جنگ ۱۲ روزه را بهویژه در «سفرهای خارجی»، ناکارآمد دانست.
رییس انجمن صنفی دفاتر گردشگری تهران در این خصوص گفت: «کشورهای دیگر شرایط کنسلی اعمالشده از سوی ایران را قبول ندارند و حاضر به استرداد وجوه مسافر ایرانی نیستند.»
او اضافه کرد: «دفاتر و شرکتهای مسافرتی واسطهای بین ارائهدهندگان خدمات سفر مانند هتلها و شرکتهای هواپیمایی و مصرفکنندگان آن مثل مسافران و گردشگران هستند اما هر اتفاقی که میافتد طبیعتا توپ به زمین دفاتر خدمات مسافرتی میافتد، چون نقش واسطهگری دارند.»
پیش از این در ۱۶ تیرماه، مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی گفته بود از ۲۳ خرداد تا ۱۱ تیر بیش از شش هزار و ۱۳۰ میلیارد تومان درآمد از دست رفته شرکتهای هواپیمایی کشور بوده است.
او همان روز درباره میزان پروازهای باطل شده گفت در این بازه زمانی، ۱۲ هزار و ۲۹ پرواز باطل شد که از این تعداد هشت هزار و ۶۵۳ پرواز داخلی و سه هزار ۳۷۶ پرواز بینالمللی بوده است.
رفیعیشاد در بخش دیگری از گفتوگوی خود درباره حجم بدهیهای خدمات لغو شده سفر در طول جنگ، گفت: «ما با دو گروه از ارائهدهندگان خدمات سفر داخلی و خارجی مواجهیم. خیلی از مسافران، پرواز تهران ـ استانبول را از یک شرکت هواپیمایی داخلی خریدهاند اما ادامه مسیر قرار بوده با یک ایرلاین خارجی انجام شود. پول این بخش چگونه قرار است عودت داده شود وقتی آن ایرلاین خارجی پرواز خود را لغو نکرده است، آنها که درگیر جنگ نبودهاند.»
او با اشاره به اینکه وزارت گردشگری بخشنامهای برای برگشت دادن پول این سفرهای لغو شده صادر کرده است، گفت: «بر اساس چه استدلالی چنین بخشنامه کلی صادر میشود؟ آژانس ایران پولی را که دریافت کرده به یک ایرلاین خارجی در کشور دیگر پرداخت کرده است، چگونه میتواند آن را عینا به مسافر بازگرداند، وقتی آن پرواز خارجی کنسل نشده است.»
رییس انجمن صنفی دفاتر گردشگری با تاکید بر اینکه این معضل را فقط در پروازهای خارجی وجود ندارد، افزود: «هتلهای ترکیه به ما اعلام کردند مسیر زمینی که باز بود و مسافر میتوانست زمینی سفرش را انجام دهد. یکسری از کارگزاران و هتلهای خارجی با آژانسها و مسافران ایرانی همکاری داشتند و حمایتی هم شد، اما خیلی از آنها حاضر نیستند پول مسافران را بازگردانند.»
پیش از این در ۱۴ تیرماه نیز حمیدرضا صانعی، معاون سازمان هواپیمایی کشوری گفته بود در دوره جنگ و آتشبس جمهوری اسلامی با اسرائیل، ۱۲ هزار پرواز در ایران لغو شد.
در ۱۳ تیر هم مهدی رمضانی، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری، اعلام کرد پس از ۲۰ روز وقفه در پروازهای بینالمللی بهدنبال جنگ ۱۲ روزه، نخستین پرواز خارجی در فرودگاه امام تهران به زمین نشست.
پیش از آن و با آغاز حملات اسرائیل به مواضعی در ایران در بامداد ۲۳ خرداد، جمهوری اسلامی آسمان ایران را به روی پروازهای داخلی و خارجی بست و تعلیق پروازهای داخلی و خارجی را بهصورت روزانه تمدید کرد.