سارا القضا، مدیر منطقهای این سازمان، در بیانیهای رسمی نوشت: «استفاده از جاسوسافزار برای آزار روزنامهنگاران، مرحلهای نگرانکننده در کارزار حکومت ایران برای ارعاب و ساکتکردن رسانههای مستقل است.»
او تاکید کرد: «هیچ روزنامهنگاری نباید هدف نظارت دیجیتال یا فشار قرار گیرد. ایران باید بلافاصله سرکوب فرامرزی مطبوعات را متوقف کند.»
ایراناینترنشنال: تهدید و حمله سایبری مانع ادامه کار ما نمیشود
روز گذشته، ایراناینترنشنال تایید کرد که حملات سایبری که منجر به هک برخی حسابهای تلگرام همکاران این شبکه شد، به دو حمله مجزای سایبری در تابستان ۲۰۲۴ و ژانویه ۲۰۲۵ بازمیگردد.
طبق اطلاعات فاششده، این حملات از سوی گروهی به نام «بنیشد کیتن» یا «بچهگربه تبعیدی» صورت گرفتهاند؛ گروهی که با نامهای مستعار «استورم ۰۸۴۲» و «دون» نیز شناخته میشود.
بررسیهای فنی ایراناینترنشنال نشان میدهد که هکرها احتمالا با نصب بدافزار از طریق حسابهای تلگرام، به رایانههای همکاران این شبکه دسترسی پیدا کردهاند. ایراناینترنشنال میگوید هر دو حمله در همان زمان به نهادهای امنیتی مرتبط گزارش شده و اقدامات لازم برای محافظت از کارکنان بهعمل آمده است.
اطلاعات در دست نشان میدهد که گروه «بنیشد کیتن» زیرمجموعه واحد مقابله با تهدیدات سایبری وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی است و تحت نظارت مستقیم یحیی حسینی پنجکی، چهرهای امنیتی اداره میشود؛ فردی که هویت او پیشتر توسط ایراناینترنشنال افشا شده بود.
این حملات بخشی از کارزار گستردهتر تهدید، ارعاب و ترور علیه شبکه خبری ایراناینترنشنال تلقی میشود؛ شبکهای مستقل که در سالهای اخیر به دلیل پوشش بیطرفانه و دقیق وقایع ایران، بارها هدف تهدیدهای جمهوری اسلامی قرار گرفته است.
از حملات دیجیتال تا عملیات ترور در خاک بریتانیا
ایراناینترنشنال در بیانیهای که آن زمان منتشر کرد، تایید کرده بود که جمهوری اسلامی در سال ۱۴۰۱ تلاش کرده بود با اعزام تیمی به لندن، اقدام به ترور برخی خبرنگاران این شبکه کند.
بنابر اطلاعاتی که یک منبع امنیتی در اختیار این شبکه قرار داده بود، مسئولیت این عملیات شکستخورده برعهده روحالله بازقندی، رئیس وقت واحد ۱۵۰۰ بخش ضدجاسوسی اطلاعات سپاه بوده است؛ فردی که بهگفته این منبع، پیشتر نیز در سازماندهی عملیات ناموفق مشابهی علیه شهروندان اسرائیلی در ترکیه نقش داشته بود.
با وجود این افشاگری، مقامهای پلیس بریتانیا در آن زمان جزئیات روشنی از منشا این تهدیدها ارائه نکرده بودند. با این حال، افشای اطلاعات از سوی ایراناینترنشنال بار دیگر بر نقش فعال نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در ارعاب و تهدید خبرنگاران خارج از کشور تاکید میکرد.
واکنش بریتانیا و هشدار موساد
در همان مقطع، جیمز کلورلی، وزیر وقت امور خارجه بریتانیا، در گفتوگو با روزنامه الشرقالاوسط تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه خبرنگاران ایراناینترنشنال را «غیرقابل قبول» خوانده و اعلام کرده بود که «امنیت روزنامهنگاران و آزادی رسانه برای ما در اولویت است.» او همچنین تاکید کرده بود که دولت بریتانیا امنیت همه کسانی را که در این کشور زندگی میکنند، بهطور جدی دنبال میکند.
همزمان، کانال ۱۱ تلویزیون اسرائیل گزارش داده بود که موساد طی هفتههای پیش از آن، دستگاه امنیت داخلی بریتانیا (امآی۵) را از تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه شهروندان ایرانی، بهویژه خبرنگاران ایراناینترنشنال، آگاه کرده بود.
به گفته این رسانه، اطلاعات ارائهشده توسط موساد موجب شده بود طرح یک حمله تروریستی احتمالی در خاک بریتانیا خنثی شود.
کن مککالم، رئیس امآی۵ نیز در همان دوره اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی از ژانویه آن سال تا آن زمان دستکم ۱۰ تلاش برای ربایش یا ترور شهروندان ایرانی در خاک بریتانیا انجام داده بود.
زنگ خطر برای دموکراسیهای جهان
سازمان گزارشگران بدون مرز (آر اساف) در آن زمان در واکنش به تهدیدهای مشابه، از دولت بریتانیا خواسته بود «تمام تدابیر لازم را برای حفاظت کامل از روزنامهنگاران ایرانی اتخاذ کند.»
این نهاد در بیانیهای هشدار داده بود که «تهدیدهای جمهوری اسلامی علیه رسانهها زنگ خطری جدی برای دموکراسیهای جهان است.»
واکنش ایران و ادامه تهدیدها
مقامات جمهوری اسلامی اما نهتنها آن تهدیدها را تکذیب نکردند، بلکه از تداوم آنها نیز سخن گفته بودند.
کاظم غریبآبادی، رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه جمهوری اسلامی، در شبکه اجتماعی ایکس نوشته بود که ایراناینترنشنال در فهرست «تروریستی» جمهوری اسلامی قرار دارد و تهران در پی تعقیب عوامل و مرتبطین آن است.
غریبآبادی در همان زمان در واکنش به هشدار کارشناسان سازمان ملل درباره تهدیدهای جمهوری اسلامی، گفته بود که «ایراناینترنشنال برای کاهش فشارها از سازوکارهای حقوق بشری طلب کمک کرده و ما با تروریستها مماشات نخواهیم کرد.»