لاوروف جمعه ۱۳ تیر در نشست خبری مشترک با فیصل بن فرحان، همتای عربستانی خود، در مسکو گفت: «ما بسیار امیدواریم جنگ ۱۲ روزه تمام شده باشد. با این حال، نمیخواهیم اوضاع را به حال خود رها کنیم زیرا "حزب جنگ" هنوز در خاورمیانه بسیار فعال است.»
او همچنین از مواضع اروپا در قبال پرونده هستهای جمهوری اسلامی انتقاد کرد و افزود کشورهای اروپایی در نشست اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی «در شرایطی که هیچ ضرورت آشکاری وجود نداشت، بهطور شتابزده تصمیماتی علیه ایران اتخاذ کردند».
به گفته لاوروف، این تصمیمها نهتنها به کاهش تنش کمک نکردند بلکه روند مذاکرات را نیز تضعیف کردند و عملا بهانهای برای توسل به گزینههای نظامی فراهم آوردند: «امیدوارم همکاران اروپایی ما از این موضوع درس لازم را بگیرند.»
وزیر خارجه روسیه همچنین اعلام کرد مسکو در حال رایزنی با مقامهای تهران و واشینگتن است و افزود جمهوری اسلامی یکی از محورهای گفتوگوی تلفنی ۱۲ تیر میان ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه و دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا بود.
اظهارات لاوروف در حالی بیان میشود که کشورهای اروپایی فشارها بر جمهوری اسلامی را برای آغاز مجدد همکاریها با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تشدید کردهاند.
بریتانیا، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکای اروپایی، ۹ تیر در بیانیهای مشترک از حکومت ایران خواستند «فورا همکاری کامل با آژانس را مطابق با تعهدات قانونی خود از سر بگیرد و تمام اقدامات لازم را برای تامین ایمنی و امنیت کارکنان آژانس انجام دهد».
ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، ۱۱ تیر هشدار داد در صورتی که جمهوری اسلامی حاضر به پذیرش چارچوبی «سختگیرانه و پایدار» برای فعالیتهای هستهای خود نباشد، پاریس بههمراه برلین و لندن برای فعالسازی مکانیسم ماشه اقدام خواهند کرد.
بن فرحان: منطقه نباید به تشنجهای بیمورد کشیده شود
وزیر خارجه عربستان سعودی در نشست خبری با همتای روس خود در مسکو، جنگ اخیر میان جمهوری اسلامی و اسرائیل را «نگرانکننده» خواند و بر لزوم حل و فصل منازعات از طریق مذاکره تاکید کرد.
بن فرحان گفت: «امیدواریم که این مرحله پشت سر گذاشته شده باشد، ایده توسل به راهحل نظامی به پایان رسیده باشد و اکنون در آستانه مرحلهای مثبت از مذاکرات باشیم که به حل این پرونده به شکلی عادلانه و درست منجر شود. این همان مسیری است که ما با تمام توان از آن حمایت خواهیم کرد.»
او خواستار «بازگشت فوری به مسیر مذاکره» در خصوص برنامه هستهای حکومت ایران شد و تاکید کرد «همکاری کامل» با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نقشی کلیدی در این روند ایفا میکند.
بن فرحان با تمجید از نقش روسیه در قبال پرونده هستهای تهران افزود: «برای ما اهمیت دارد که این نقشآفرینی ادامه یابد، بهگونهای که به دستیابی به راهحلهای مبتنی بر مذاکره کمک کند، نگرانیها درباره برنامه هستهای ایران را پاسخ دهد و از ارائه بهانه برای توسل به زور جلوگیری کند. همچنین مانع آن شود که منطقه ما به سمت تشنجهای بیمورد کشیده شود یا به دامن خطرهایی بیفتد که ما نیازی به آنها نداریم.»
مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، ۱۳ تیر از مواضع «مسئولانه» کشورهای منطقه در جریان جنگ حکومت ایران با اسرائیل تمجید کرد.
با این حال، روزنامه اسرائیل هیوم، ۱۲ تیر به نقل از منابع آگاه گزارش داد در جریان جنگ ۱۲ روزه، چندین کشور منطقه از جمله عربستان سعودی بهطور محرمانه در عملیات رهگیری پهپادهای حکومت ایران مشارکت داشتند.