گزارش واشینگتن‌پست از شنود مقامات ارشد حکومت ایران: حمله آمریکا کم‌اثرتر از حد انتظار بود

روزنامه واشینگتن‌پست گزارش داد تماس‌های شنودشده از مقام‌های جمهوری اسلامی نشان می‌دهد که آن‌ها حملات نظامی آمریکا به تاسیسات هسته‌ای در ایران را «کم‌اثرتر از حد انتظار» توصیف کرده‌اند.

واشینگتن‌پست، یک‌شنبه هشتم تیر، به نقل از چهار منبع آگاه نوشت ایالات متحده به تماس‌های شنودشده‌ای دست یافته که در آن‌ها مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی درباره حملات نظامی اخیر آمریکا به برنامه هسته‌ای ایران صحبت کرده‌اند و گفته‌اند که این حملات کمتر از آنچه انتظار داشتند ویرانگر بوده است.

این منابع آگاه خواستند به‌دلیل حساسیت موضوع هویتشان مخفی بماند.

به گزارش واشینگتن‌پست، مقام‌های حکومت ایران در تماس‌های خود به گمانه‌زنی درباره این موضوع پرداختند که چرا حملات آمریکا از نظر گستره و میزان تخریب محدودتر از حد انتظار بوده است.

این روزنامه افزود مکالمات شنودشده اخیر بخشی از ارزیابی‌های اولیه‌ای است که تصویری پیچیده‌تر از روایت رسمی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، درباره حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی ارائه می‌دهد.

رییس‌جمهوری آمریکا پیش‌تر گفته بود این عملیات، برنامه هسته‌ای حکومت ایران را «به‌طور کامل و مطلق نابود کرده است».

دولت آمریکا در واکنش به گزارش واشینگتن‌پست، شنود مکالمات مقام‌های جمهوری اسلامی را رد نکرد، اما گفت آن‌ها از توانایی کافی برای ارزیابی خسارات وارد شده به تاسیسات فردو، نطنز و اصفهان برخوردار نیستند.

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، در همین رابطه گفت: «شرم‌آور است که واشینگتن‌پست با انتشار گزینشی اطلاعات افشاشده، به افراد برای ارتکاب جرم کمک می‌کند.»

او تاکید کرد: «اینکه مقام‌های بی‌نام ایرانی از آنچه در زیر ده‌ها متر آوار رخ داده اطلاع داشته باشند، مضحک است. برنامه تسلیحات هسته‌ای آن‌ها به پایان رسیده است.»

تحلیل‌گران به‌طور کلی اتفاق‌نظر دارند که حملات آمریکا با استفاده از قدرت آتش بسیار بالا، از جمله بمب‌های سنگرشکن و موشک‌های کروز تاماهاوک، خسارات سنگینی به تاسیسات هسته‌ای فردو، نطنز و اصفهان وارد کرده است.

با این حال، درباره میزان دقیق تخریب و مدت ‌زمان لازم برای بازسازی این تاسیسات اختلاف‌ نظر وجود دارد. برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که جمهوری اسلامی پیش از حمله، ذخایر اورانیوم با غنای بالا را منتقل و ورودی دو سایت هسته‌ای را مهر و موم کرده بود.

همچنین گفته می‌شود که انفجارها مسیر ورودی برخی تاسیسات هسته‌ای حکومت را مسدود کرده‌اند، اما ساختارهای زیرزمینی همچنان پابرجا مانده‌اند.

یک مقام دولت ترامپ در پاسخ به پرسشی درباره تماس‌های شنودشده مقام‌های جمهوری اسلامی به واشینگتن‌پست گفت: «ایرانی‌ها اشتباه می‌کنند، چون ما تاسیسات تبدیل فلز [اورانیوم] آن‌ها را نابود کرده‌ایم. می‌دانیم تسلیحاتمان دقیقا به همان نقاطی اصابت کرده‌اند که هدف‌گذاری شده بود و همان اثری را گذاشته‌اند که مدنظر ما بود.»

یک مقام ارشد اطلاعاتی ایالات متحده نیز به واشینگتن‌پست گفت: «یک تماس تلفنی میان چند مقام ناشناس ایرانی به‌تنهایی در حکم ارزیابی اطلاعاتی نیست. ارزیابی واقعی مبتنی بر مجموعه‌ای از شواهد از منابع و روش‌های متعدد است.»

گزارش واشینگتن‌پست در حالی منتشر شده است که ترامپ در روزهای اخیر از گزارش‌هایی که روایت او از حمله به تاسیسات اتمی جمهوری را زیر سوال برده‌اند، ابراز نارضایتی کرده است.