پلیس مسئولان واحدهای صنفی را ملزم به نصب دوربین مداربسته کرد

در ادامه تلاش‌های جمهوری اسلامی برای کنترل مردم و سرکوب شهروندان با استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته، پلیس نظارت بر اماکن عمومی فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی، از الزام مسئولان و صاحبان واحدهای صنفی در ایران، به نصب دوربین مداربسته در محل کسب خبر داد.

علی نوروزی، رییس پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا، سه‌شنبه ششم خرداد گفت: «تمامی واحدهای صنفی برابر ضوابط انتظامی باید به دوربین‌های مداربسته که مورد تایید است، مجهز باشند.»

این مقام انتظامی هشدار داد در صورتی که مسئولان و صاحبان واحدهای صنفی، هر چه سریع‌تر واحد صنفی خود را به دوربین مدار بسته مجهز نکنند، با آن‌ها مطابق «قانون» برخورد خواهد شد.

نوروزی با بیان این‌که این دوربین‌ها نباید «قاچاق و فیک» باشد و تشخیص این امر با آزمایشگاه‌هایی است که تخصص لازم را در اصالت‌سنجی دارند، تاکید کرد: «این مسئله در ضوابط انتظامی به تصویب رسیده و در درگاه ملی بارگذاری شده است.»

اجبار مغازه‌دارن و صاحبان واحدهای صنفی به نصب دوربین مدار بسته در محل کسب، از یک سو هزینه‌های مالی بسیاری برای آن‌ها در پی خواهد داشت و از سوی دیگر تهدیدی جدی برای حریم خصوصی و آزادی‌های مدنی شهروندان است.

شناسایی و سرکوب معترضان

در سال‌های گذشته و با تشدید اعتراضات ضد حکومتی، مقام‌های امنیتی جمهوری اسلامی بارها بر استفاده از دوربین‌های شهری برای اهداف امنیتی، شناسایی معترضان و کنترل شهروندان تاکید کرده‌اند.

رسانه‌های وابسته به سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی نیز در مواردی تصاویری از دوربین‌های شهری را منتشر و شناسایی چهره معترضان از طریق این فناوری را تایید کرده‌اند.

شهرداری تهران، ۲۰ فروردین اعلام کرد هم‌زمان با استفاده از تجهیزات هوش مصنوعی، تا پایان سال جاری ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری جدید در سطح شهر نصب خواهد کرد.

مهر ماه ۱۴۰۳، مهدی امیدوار، سخنگو و عضو هیئت رییسه اتاق اصناف ایران، از ایجاد سامانه «سپتام» برای نظارت تصویری بر اماکن عمومی خبر داد.

با اتصال دوربین‌های اصناف به سرورهای ابری متعلق به مخابرات و ثبت در این سامانه، پلیس اماکن به اطلاعات ضبط شده دسترسی پیدا می‌کند.

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در سال ۱۴۰۲ گفته بود که دوربین‌های راهنمایی و رانندگی برای ثبت «کشف حجاب» و شناسایی افرادی که در برابر حجاب اجباری نافرمانی مدنی می‌کنند، استفاده می‌شوند.

۱۹ فروردین ۱۴۰۲، احمدرضا رادان، فرمانده پلیس جمهوری اسلامی، درباره استفاده از دوربین‌های هوشمند تشخیص چهره در طرح «عفاف و حجاب» گفت: «از فناوری هوشمند در ثبت تخلفات استفاده می‌کنیم.»

در یک مورد نیز مشرق نیوز، رسانه نزدیک به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، آبان ۱۴۰۱ و هم‌زمان با جنبش «زن، زندگی، آزادی»، با انتشار ویدیویی از دوربین‌های شهری به «اشراف کامل نیروهای امنیتی» بر معترضان اشاره کرد.

بیشتر بخوانید: پزشکیان بر استفاده از تکنولوژی پیشرفته به منظور کنترل بیشتر شهروندان تاکید کرد