پروژه امنیتیسازی پایتخت؛ شهرداری تهران از نصب ۱۵ هزار دوربین نظارتی تا پایان سال خبر داد

در ادامه تلاشهای جمهوری اسلامی برای شناسایی و سرکوب بیش از پیش معترضان در ایران، شهرداری تهران اعلام کرد همزمان با استفاده از تجهیزات هوش مصنوعی، تا پایان سال جاری ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری جدید در سطح شهر نصب خواهد کرد.
حمید برادران، مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران، چهارشنبه ۲۰ فروردين اعلام کرد قرار است همزمان با استفاده از تجهیزات هوش مصنوعی، ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری با هدف «کشف تخلفات منجر به حادثه و قانونگریزیها» در تهران نصب شود.
برادران با اشاره به اینکه یکی از اولویتهای شهرداری تهران هوشمندسازی و پایش هوشمند شهر تهران خواهد بود، گفت که این پروژه با بودجه سه هزار میلیارد تومانی اجرا خواهد شد.
او در ادامه گفت: «رویکرد، رویکرد نظارتی و کاهش تخلفات حادثهخیز در شهر تهران است که به تبع آن کاهش تصادفات و مرگ و میرهای شهری را خواهیم داشت.»
این دوربینها که به سیستمهای «هوش مصنوعی» مجهز خواهند بود، در حالی قرار است در شهر تهران به کار گرفته شوند که در سالهای گذشته و به ویژه در اعتراضات خیابانی مردم علیه جمهوری اسلامی، نقش دوربینهای امنیتی در سطح شهر بارها مورد توجه فعالان مدنی و سیاسی قرار گرفته است.
طی سالهای گذشته گزارشهای بسیاری درباره استفاده نهادهای امنیتی از دوربینهای شهری برای شناسایی معترضان منتشر شده است. همزمان، گزارشهایی از حذف یا گم شدن تصاویر دوربینهای امنیتی در پروندههای قضایی منتشر شدهاند که در آنها نیروهای پلیس مظنون اصلی هستند.
مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران در بخش دیگری از صحبتهای ۲۰ فروردين خود از «سامانههای دوربینی و سامانههای ثبت تخلف چراغ قرمز» به عنوان یکی دیگر از پروژههای اولویتدار شهرداری در سال جدید نام برد و گفت ثبت تخلفات چراغ قرمز در حدود ۵۲۲ تقاطع، هوشمند میشود.
برادران اضاقه کرد در «خط اضطرار تونلی» تهران نیز حدود ۱۰۰ دوربین اضافه خواهد شد و نوع فعالیت آنها به سمت دوربینهای «پلاکخوان و ثبت تخلف» است.
سایت حقوق بشری هرانا، ۲۰ فروردين در واکنش به این خبر نوشت این دوربینها «تهدیدی جدی برای حریم خصوصی و آزادیهای مدنی» محسوب میشوند.
شناسایی و سرکوب معترضان
در سالهای گذشته و با تشدید اعتراضات ضد حکومتی، مقامهای امنیتی جمهوری اسلامی بارها بر استفاده از دوربینهای شهری برای اهداف امنیتی، شناسایی معترضان و کنترل شهروندان تاکید کردهاند.
رسانههای وابسته به سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی نیز در مواردی تصاویری از دوربینهای شهری منتشر و شناسایی چهره معترضان از طریق این فناوری را تایید کردند.
مهر ماه ۱۴۰۳، مهدی امیدوار، سخنگو و عضو هیات رییسه اتاق اصناف ایران، از ایجاد سامانه «سپتام» برای نظارت تصویری بر اماکن عمومی خبر داد.
با اتصال دوربینهای اصناف به سرورهای ابری متعلق به مخابرات و ثبت در این سامانه، پلیس اماکن به اطلاعات ضبط شده دسترسی پیدا میکند.
رییس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در سال ۱۴۰۲ گفته بود که دوربینهای راهنمایی و رانندگی برای ثبت «کشف حجاب» و شناسایی افرادی که در برابر حجاب اجباری نافرمانی مدنی میکنند، استفاده میشوند.
۱۹ فروردین ۱۴۰۲، احمدرضا رادان، فرمانده پلیس جمهوری اسلامی، درباره استفاده از دوربینهای هوشمند تشخیص چهره در طرح «عفاف و حجاب» گفت: «از فناوری هوشمند در ثبت تخلفات استفاده میکنیم.»
در یک مورد نیز مشرق نیوز، رسانه نزدیک به سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، آبان ۱۴۰۱ و همزمان با جنبش «زن، زندگی، آزادی»، با انتشار ویدیویی از دوربینهای شهری به «اشراف کامل نیروهای امنیتی» بر معترضان اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: پروژه امنیتیسازی مدارس؛ خبرگزاری تسنیم نصب دوربین در کلاسهای درس را ضروری دانست