اسرائیل طرح جدید برقراری آتشبس و آزادی گروگانهای حماس را رد کرد

یک مقام اسرائیلی گفت این کشور طرحی جدید برای برقراری آتشبس و آزادی گروگانهای در بند حماس را رد کرده است. از سوی دیگر، رییس یک بنیاد مورد حمایت آمریکا که قرار بود کمکهای بشردوستانه را در غزه توزیع کند، در آستانه آغاز عملیات این گروه بهصورت غیرمنتظره از سمت خود استعفا داد.
شبکه المیادین، رسانه نزدیک به حزبالله لبنان، دوشنبه پنجم خرداد به نقل از یک مقام ارشد فلسطینی گزارش داد اسرائیل و حماس در حال بررسی پیشنهاد جدید آتشبس هستند.
این رسانه افزود این طرح از سوی بشاره بحبح، میانجی آمریکایی-فلسطینی، با هماهنگی استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، تهیه شده است.
با این حال، یک مقام اسرائیلی در مصاحبه با پایگاه خبری تایمز اسرائیل، از رد این طرح خبر داد و بدون ارائه جزییات بیشتر گفت: «پیشنهادی که اسرائیل دریافت کرده، از سوی هیچ دولت مسئولی قابل پذیرش نیست.»
ساعاتی پیش از این تکذیبیه، المیادین گفته بود اسرائیل بهطور اصولی با پیشنویس طرحی موافقت کرده که در چارچوب آن، درگیریها بهمدت حدود ۷۰ روز متوقف خواهد شد.
بر اساس این طرح، در این بازه زمانی پنج گروگان اسرائیلیِ زنده و پیکر پنج گروگان جانباخته در دو مرحله تحویل اسرائیل خواهند شد.
این طرح نسخهای تعدیلشده از چارچوب معروف به «طرح ویتکاف» است که آتشبسی کوتاهتر را برای آزادی حدود ۱۰ گروگان زنده در نظر گرفته بود.
مقام اسرائیلی در ادامه مصاحبه خود با تایمز اسرائیل افزود: «هیچ اراده واقعی از سوی حماس برای پیشبرد توافق وجود ندارد. اسرائیل همچنان به چارچوب ویتکاف پایبند است.»

استعفای رییس بنیاد کمک به غزه
همزمان با این تحولات، جیک وود، مدیر اجرایی بنیاد کمکهای بشردوستانه غزه که طی دو ماه گذشته این مسئولیت را بر عهده داشت، چهارم خرداد از سمت خود استعفا کرد.
وود دلیل تصمیم خود را ناتوانی بنیاد در «پایبندی به اصول بشردوستانهای مانند انساندوستی، بیطرفی، بیغرضی و استقلال» خواند.
استعفای او بر ابهاماتی افزود که پیرامون فعالیتهای این بنیاد شکل گرفته است.
سازمان ملل و گروههای امدادرسانی که پیش از محاصره کامل غزه از سوی اسرائیل در اواسط اسفند ۱۴۰۳ در حال کمکرسانی به این باریکه بودند، این بنیاد را تحریم کردهاند.
این گروهها میگویند ساز و کار جدید، اصل نظارت یک نهاد بیطرف بر کمکهای بشردوستانه را تضعیف میکند.
اسرائیل میگوید در توزیع کمکها نقشی نخواهد داشت، اما از این طرح حمایت و امنیت آن را تامین خواهد کرد.
در پی افزایش فشارهای بینالمللی، مقامهای اسرائیلی ۲۸ اردیبهشت با ورود محدود کمکهای بشردوستانه به غزه موافقت کردند، اما تنها چند صد کامیون وارد این منطقه شد.
این رقمی تنها بخش ناچیزی از نیازهای غذایی دو میلیون ساکن غزه را تامین میکند؛ مردمی که پس از نزدیک به سه ماه محاصره در آستانه قحطی قرار گرفتهاند.
بنیاد کمکهای بشردوستانه غزه اعلام کرده از روز جاری (دوشنبه پنج خرداد) تحویل کمکها را آغاز خواهد کرد و هدف آن، رساندن کمک به یک میلیون فلسطینی تا یازدهم خرداد است.
این بنیاد برای فعالیتهای خود از پیمانکاران خصوصی بهره میبرد که تحت پوشش امنیتی گسترده اسرائیل عمل میکنند.
بنا بر اعلام مقامهای امدادرسان، عملیات جدید قرار است بر چهار مرکز توزیع بزرگ در جنوب غزه تمرکز کند که در آن، خانوادهها از نظر ارتباط احتمالی با گروه حماس غربالگری میشوند. این فرایند ممکن است با استفاده از فناوری تشخیص چهره انجام گیرد.
با این حال، جزییات نحوه اجرای این عملیات همچنان نامشخص است و هنوز معلوم نیست که آیا گروههای امدادی که از همکاری با این بنیاد خودداری کردهاند، همچنان خواهند توانست کامیونهای حامل کمک را وارد منطقه کنند یا نه.
حماس ساز و کار جدید کمکرسانی را محکوم کرده و گفته این طرح «نظم را به هرجومرج تبدیل میکند، سیاست قحطی مهندسیشده علیه غیرنظامیان فلسطینی را تحمیل میکند و از غذا بهعنوان سلاح در زمان جنگ بهره میبرد».
اسرائیل اعلام کرده هدف از این سیستم، جلوگیری از دسترسی حماس به کمکهای بشردوستانه است؛ گروهی که بهگفته مقامهای اسرائیلی، این کمکها را میرباید و برای اعمال نفوذ بر جمعیت از آنها استفاده میکند.
در حالی که ساز و کار کمکرسانی هنوز در حال تدوین است، اسرائیل به حملات خود در سراسر نوار غزه ادامه میدهد.
به گفته مقامهای بهداشتی غزه، پنجم خرداد دستکم ۴۵ نفر در حملات اسرائیل کشته شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد ۷۵ درصد از خاک غزه را طی دو ماه آینده تصرف کند.
بر اساس این طرح و همزمان با حملات زمینی گسترده، جمعیت فلسطینی به سه منطقه کوچک در غزه رانده خواهند شد.