آمریکا: اسرائیل در طرح جدید کمکرسانی به غزه دخالتی ندارد و تنها امنیت را تامین میکند
مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، اعلام کرد بهزودی ساز و کار جدیدی برای ارسال کمکهای بشردوستانه به نوار غزه با حمایت واشینگتن آغاز خواهد شد که در چارچوب آن، اسرائیل تنها در «تامین امنیت نظامی لازم در منطقه جنگی» دخالت دارد.
هاکبی جمعه ۱۹ اردیبهشت در آستانه سفر دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، به خاورمیانه گفت طرح کمکرسانی به غزه با مشارکت چند سازمان غیردولتی و برخی کشورها به اجرا درمیآید، اما اسرائیل در روند توزیع کمکها یا ورود آنها به این منطقه نقشی ایفا نخواهد کرد.
او در پاسخ به این پرسش که آیا برقراری آتشبس پیششرط ورود کمکها به غزه است، افزود: «ارسال کمکهای بشردوستانه تنها به توانایی ما برای رساندن غذا به داخل غزه بستگی دارد، نه به چیز دیگر.»
رسانههای اسرائیلی ۱۵ اردیبهشت از تصویب طرح کلی ورود کمکهای بشردوستانه به غزه در کابینه امنیتی این کشور خبر دادند.
به گزارش منابع اسرائیلی و دیپلماتهای کشورهای عربی، این طرح شامل اسکان حدود دو میلیون فلسطینی در یکچهارم جنوبی نوار غزه، نزدیک به شهر کاملا ویرانشده رفح، است.
در چارچوب طرح اسرائیل، مراکزی در خارج از اردوگاههای چادری برپا خواهد شد و کمکها در این مناطق در اختیار آوارگان فلسطینی قرار میگیرد.
سفیر آمریکا در اسرائیل در ادامه اظهارات خود گفت مراکز توزیع کمکها در غزه در ابتدا میتوانند به بیش از یک میلیون نفر غذا برسانند و این ظرفیت بهمرور تا دو میلیون نفر افزایش مییابد.
هاکبی افزود امنیت کارکنان توزیعکننده را «نیروهای امنیتی خصوصی» تامین خواهند کرد و همه اقدامات مطابق با قوانین بینالمللی خواهد بود.
انتقاد یونیسف از طرح آمریکا و اسرائیل برای کمکرسانی به غزه
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) ۱۹ اردیبهشت طرح اسرائیل و آمریکا برای ورود کمکهای بشردوستانه به نوار غزه را مورد انتقاد قرار داد و اعلام کرد این طرح باعث افزایش رنج کودکان و خانوادهها در غزه خواهد شد.
جیمز اِلدِر، سخنگوی یونیسف، در همین رابطه گفت: «استفاده از کمکهای بشردوستانه بهعنوان طعمهای برای وادار کردن مردم به جابهجایی، بهویژه از شمال به جنوب [غزه]، مردم را در برابر انتخابی غیرممکن قرار میدهد: انتخاب میان آوارگی و مرگ.»
الدر افزود: «به نظر میرسد این اقدام با هدف تقویت کنترل بر اقلام حیاتی و استفاده از آنها بهعنوان ابزار فشار طراحی شده است.»
در سوی مقابل، «تیکوا فوروم»، یک گروه اسرائیلی که خانوادههای شماری از گروگانهای در بند حماس را نمایندگی میکند، از طرح کمکرسانی به غزه انتقاد کرد و گفت ارسال کمکها به این باریکه باید به آزادی ۵۹ گروگان باقیمانده در غزه مشروط باشد.
پیشتر در ۱۶ اردیبهشت، استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، از طرح کمکرسانی به غزه استقبال کرده بود.
اعضای حماس ۱۵ مهر ۱۴۰۲ (هفتم اکتبر ۲۰۲۳) با حمله به جنوب اسرائیل حدود هزار و ۲۰۰ نفر را کُشتند و بیش از ۲۵۰ تن را به گروگان گرفتند.
بنا بر اعلام رسمی دولت اسرائیل، ۲۴گروگانِ در قید حیات همچنان در اسارت حماس هستند و پیکر ۳۵ گروگان جانباخته نیز در اختیار این گروه قرار دارد.
اسرائیل در واکنش به حمله هفتم اکتبر حماس، عملیات نظامی گستردهای را در نوار غزه آغاز کرد که بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، تاکنون بیش از ۵۲ هزار کشته و ۱۱۹ هزار زخمی بر جای گذاشته است.