روسیه: سامانه «گنبد طلایی» منجر به از سرگیری تماسهای کنترل تسلیحات با آمریکا میشود

کاخ کرملین اعلام کرد که طرح سامانه دفاع موشکی «گنبد طلایی» دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا، میتواند در آیندهای قابل پیشبینی به از سرگیری تماسها بین مسکو و واشینگتن در مورد کنترل تسلیحات هستهای بیانجامد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در پاسخ به سوالی در مورد طرح ترامپ درباره طرحی سپر دفاع موشکی ۱۷۵ میلیارد دلاری گنبد طلایی، گفت که این موضوعی حاکمیتی برای ایالات متحده است.
رییسجمهوری آمریکا ۳۰ اردیبهشتماه از طرح سامانه دفاع موشکی گنبد طلایی رونمایی کرد. به گفته او، این سیستمی است که از «فناوریهای نسل آینده در زمین، دریا و فضا از جمله حسگرها و رهگیرهای مستقر در فضا» استفاده خواهد کرد.
او از تخصیص ۲۵ میلیارد دلار بودجه اولیه برای پروژه عظیم خبر داد و ژنرال مایکل گتلاین از نیروی فضایی ایالات متحده را بهعنوان مسئول تحقق این سامانه دفاع موشکی نیمکرهای منصوب کرد.
ترامپ گفت این سپر دفاعی که حدود ۱۷۵ میلیارد دلاری، باید تا پایان دوره ریاستجمهوریاش عملیاتی شود.
او افزود: «پس از تکمیل، گنبد طلایی قادر خواهد بود موشکها را حتی اگر از سوی دیگر جهان یا حتی از فضا شلیک شده باشند، رهگیری کند.»
رویارویی روسیه و آمریکا
پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا روسیه این پروژه را تهدیدی برای برابری هستهای این کشور با ایالات متحده میداند، گفت که هیچ جزئیاتی در مورد پروژه آمریکا وجود ندارد و بسیاری از تفاوتهای ظریف باقی مانده است.
پسکوف افزود: «در آیندهای قابل پیشبینی، روند وقایع مستلزم از سرگیری تماسها در مورد مسائل ثبات استراتژیک است.»
روسیه و ایالات متحده، که تاکنون بزرگترین قدرتهای هستهای جهان بودهاند، از فروپاشی معاهدات کنترل تسلیحات که هدفش کند کردن مسابقه تسلیحاتی و کاهش خطر جنگ هستهای است، ابراز تاسف کردهاند.
ایالات متحده، روسیه را به دلیل فروپاشی توافقنامههایی مانند پیمان موشکهای ضد بالستیک (ABM) ۱۹۷۲ و پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد (INF) ۱۹۸۷ سرزنش میکند.
آمریکا در سال ۲۰۱۹ از پیمان INF خارج شد و به تخلفات روسیه که مسکو آن را رد کرد، اشاره کرد. ایالات متحده در سال ۲۰۰۲ از پیمان ABM خارج شد.
برنامهریزی، ساخت، بهرهبرداری، نگهداری و تامین مالی گنبد طلایی نیازمند هماهنگی فشرده میان پنتاگون، کنگره، روسای جمهوری فعلی و آینده، پیمانکاران دفاعی و نیروهای نظامی خواهد بود.
کارشناسان دفاعی نسبت به امکانپذیری و هزینههای هنگفت این طرح، بهویژه در مقیاسی قارهای مشابه سامانه دفاعی اسرائیل، ابراز تردید کردهاند. اما ترامپ همچنان خوشبین باقی مانده است