دونالد ترامپ از طرح سپر موشکی «گنبد طلایی» آمریکا رونمایی کرد

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، روز سه شنبه ۳۰ اردیبهشت‌ماه از طرح سامانه دفاع موشکی «گنبد طلایی» شده آمریکا رونمایی کرد که به گفته او، سیستمی است که از «فناوری‌های نسل آینده در زمین، دریا و فضا از جمله حسگرها و رهگیرهای مستقر در فضا» استفاده خواهد کرد.

دونالد ترامپ سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت از تخصیص ۲۵ میلیارد دلار بودجه اولیه برای پروژه عظیم «گنبد طلایی» خبر داد و ژنرال مایکل گتلاین از نیروی فضایی ایالات متحده را به‌عنوان مسئول تحقق این سامانه دفاع موشکی نیم‌کره‌ای منصوب کرد.

او گفت این سپر دفاعی که حدود ۱۷۵ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت، باید تا پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش عملیاتی شود.

ترامپ افزود: «پس از تکمیل، گنبد طلایی قادر خواهد بود موشک‌ها را حتی اگر از سوی دیگر جهان یا حتی از فضا شلیک شده باشند، رهگیری کند.»

او گفت که کانادا خواستار مشارکت در این سامانه شده است و «سهم منصفانه خود» را پرداخت خواهد کرد.

ترامپ در پاسخ به این‌که ایده گنبد طلایی از سوی چه کسی مطرح شده گفت: «من پیشنهادش را دادم و آن‌ها همگی گفتند: ما عاشق این ایده‌ایم، قربان!»

«گنبد طلایی»، که پیش‌تر «گنبد آهنین» نامیده می‌شد اما از برنامه دفاع موشکی اسرائیل مستقل است، پروژه‌ای عظیم و بلندپروازانه است که اگرچه از حمایت مشتاقانه ترامپ برخوردار است، اما به‌نوشته آکسیوس در جامعه امنیت ملی آمریکا با تردیدهایی جدی روبه‌روست.

برنامه‌ریزی، ساخت، بهره‌برداری، نگهداری و تامین مالی گنبد طلایی نیازمند هماهنگی فشرده میان پنتاگون، کنگره، روسای جمهوری فعلی و آینده، پیمانکاران دفاعی و نیروهای نظامی خواهد بود.

کارشناسان دفاعی نسبت به امکان‌پذیری و هزینه‌های هنگفت این طرح، به‌ویژه در مقیاسی قاره‌ای مشابه سامانه دفاعی اسرائیل، ابراز تردید کرده‌اند. اما ترامپ همچنان خوش‌بین باقی مانده است

ترامپ و پیت هگست، وزیر دفاع، او در جلسه‌ای تلویزیونی در دفتر بیضی کاخ سفید درباره سامانه‌های مقابله‌ای مدنظر گفتگو کردند.

آن‌ها گفتند این سپر موشکی برای مقابله با موشک‌های مافوق‌صوت، موشک‌های قاره‌پیما (ICBM) و سایر پرتابه‌ها از جمله تسلیحات هسته‌ای طراحی خواهد شد که از سطح زمین و یا فضا پرتاب شوند.

ترامپ گفت رییس‌جمهوری ریگان نیز در دوران جنگ سرد تمایل به ساخت چنین سامانه‌ای داشت، اما «فناوری لازم را در اختیار نداشت». اکنون، به گفته او، آمریکا «فناوری‌های خارق‌العاده‌ای» در اختیار دارد.

او افزود: «این کار برای موفقیت و حتی بقای کشورمان بسیار حیاتی است. دنیا جایی پر از شرارت شده.»

در قلب گنبد طلایی شبکه‌ای از حسگرها، سامانه‌های شناسایی و رهگیرهای مستقر در فضا قرار دارد.

شرکت‌های دفاعی از ژانویه، زمانی که ترامپ فرمان اجرایی آغاز پروژه را امضا کرد، برای تصاحب سهمی از این پروژه صف بسته‌اند.