اعتراض‌های نانوایان در شهرهای مختلف ایران ادامه دارد

هم‌زمان با تشدید بحران اقتصادی در ایران، گروهی از نانوایان در اعتراض به گرانی مواد اولیه، پرداخت نشدن یارانه و سیاست‌های حمایتی ضعیف دولت مسعود پزشکیان در شهرهای مختلف کشور تجمع کرده و خواستار اصلاح قیمت نان شدند.

ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد نانوایان نان فانتزی در یزد، چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در اعتراض به گرانی آرد تجمع کردند.

هم‌زمان، گروهی از نانوایان مقابل ساختمان استانداری فارس در شیراز تجمع اعتراضی برگزار کرده و شعارهایی از جمله «خادم ملت هستیم/ نوکر دولت نیستیم» و «وعده وعید کافیه/ سفره ما خالیه»، سردادند.

نانوایان شهرهای مختلف کشور طی نزدیک به یک ماه گذشته و در پی افزایش مشکلات معیشتی و حرفه‌ای، با تجمع مقابل ساختمان‌های فرمانداری و استانداری شهرهای محل سکونت خود، به وضعیت موجود اعتراض کردند.

این اعتراض‌ها در شهرهایی از جمله اراک، اصفهان، اهواز، بابلسر، بیرجند، تهران، رشت، رفسنجان، ساری، ساوه، شاهین‌شهر، شیراز، قم، کرمان، کرمانشاه، گرگان، مشهد، یاسوج و یزد، شکل گرفت.

خبرگزاری ایلنا چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت در گزارشی با اشاره به این‌که نانوایان در روزهای اخیر اعتراضات گسترده‌ای برگزار کرده‌اند، نوشت آن‌ها در اعتراض به مشکلاتی چون‌ عدم پرداخت یارانه، افزایش هزینه‌های تولید، کاهش درآمدها، گرانی مواد اولیه و سیاست‌های حمایتی ضعیف دولت پزشکیان، تجمع کردند.

طبق این گزارش، قطع برق و زیان مالی ناشی از نوسانات برقی نیز به این اوضاع نابسامان دامن زده و وضعیتِ نانوایان را با خراب شدن خمیر، بدتر کرده است.

احمد سلیمانی، رییس انجمن صنفی کارگران خباز سبزوار، در گفت‌وگو با ایلنا از پرداخت نشدن یارانه دولت به‌عنوان یکی از مهم‌ترین دلایل اعتراض نانوایان نام برد و گفت: «دولت سال گذشته یارانه نانوایان را ۴۰ درصد تعیین کرد تا هم نان افزایش قیمت زیادی نداشته باشد و هم نانوایان بیش از این ضرر نکنند اما از سوم اردیبهشت این یارانه را واریز نکرده است.»

او با اشاره به این‌که افزایش قیمت حامل‌های انرژی مثل آب و برق و گاز، هزینه‌های تولید را افزایش داده است، گفت: «در این شرایط نانوا چه کار باید بکند؟ در نانوایی را ببندد و برود؟!»

سلیمانی با هشدار نسبت به آسیب‌دیدن مدیریت و کارگران نانوایی‌ها با ادامه روند پرداخت نشدن یارانه، گفت: «اگر دولت نمی‌خواهد این یارانه را پرداخت کند، قیمت‌ها باید آزادسازی شود. با این وضعیت چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان برای صاحب نانوایی می‌ماند. اگر ملک هم اجاره‌ای باشد، این مبلغ از این هم کمتر می‌شود، یعنی ممکن است در نهایت کمتر از ۱۰ میلیون در ماه به کارفرمایان برسد.»

رییس انجمن صنفی نانوایان سبزوار درباره وضعیت کارگران نیز گفت: «کارگران نانوا در این هوا حدود ۱۰ ساعت پای تنور می‌ایستند و حقوقشان روزانه به سختی به ۵۰۰ هزار تومان می‌رسد.»

او اضافه کرد که کارگران حرفه‌ای، دیگر تمایلی به کار نانوایی ندارند و با دستمزدهای بسیار پایینی که دارند، خیلی از آن‌ها از این شغل بیرون آمده‌اند.

ویدیوهای رسیده به ایران‌اینترنشنال در هفته‌های گذشته روایت‌گر گلایه نانوایان از قطع برق و خراب شدن خمیر نان بوده است.

در یکی از این ویدیوها یکی از نانوایان در اعتراض به قطع مکرر و بدون اطلاع برق، خمیرهای خراب‌شده نانوایی‌اش را به صورت خود مالید.