عضو ایرانی‌تبار کنگره آمریکا با ارائه «قانون آرتمیس» خواستار توقف اخراج پناهجویان مذهبی شد

یاسمین انصاری، عضو ایرانی‌تبار مجلس نمایندگان آمریکا، طرحی با عنوان «قانون آرتمیس» ارائه کرد که هدف آن حمایت از پناهجویان مذهبی و جلوگیری از اخراج فوری افرادی است که در صورت بازگردانده شدن به کشور مبداء، با تهدیدهای جدی به دلیل باورهای مذهبی خود مواجه خواهند شد.

این طرح به نام آرتمیس قاسم‌زاده، نوکیش مسیحی ۲۷ ساله ایرانی نام‌گذاری شده که پس از درخواست پناهندگی در آمریکا بدون دریافت مصاحبه قانونی و بدون دسترسی به وکیل، به پاناما اخراج شد.

یاسمین انصاری سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت، در وب‌سایت خود و نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این طرحی قانونی با هدف حفاظت از روند دادرسی منصفانه و جلوگیری از اخراج سریع افرادی که تابعیت کشورهایی را دارند یا به کشورهایی بازگردانده می‌شوند که وزارت امور خارجه آمریکا آن‌ها را به دلیل نقض شدید آزادی‌های مذهبی در فهرست سیاه قرار داده است، ارائه شد.»

قاسم‌زاده، که مسلط به زبان انگلیسی است، از حق برخورداری از مصاحبه تشخیص «ترس معتبر» که طبق قانون به متقاضیان پناهندگی تعلق می‌گیرد، محروم شد. همچنین، او از دسترسی به وکیل بازماند، از برادرش که همراه او مهاجرت کرده بود جدا شد، به او گفته شد که به ایالت تگزاس منتقل خواهد شد، اما در نهایت با یک هواپیمای نظامی به پاناما فرستاده شد.

یاسمین انصاری در این باره گفت:«آرتمیس قاسم‌زاده از حق روند قانونی که طبق قانون برای پناه‌جویان تضمین شده، به‌روشنی محروم شد. بازگرداندن او به جمهوری اسلامی ایران می‌توانست خطری فوری و شاید مرگبار برای او به همراه داشته باشد؛ هم به‌عنوان یک زن و هم به‌عنوان یک نوکیش مسیحی. تنها چند روز پیش، افتخار بزرگی نصیب من شد که از طریق واتساپ با آرتمیس صحبت کردم. او بسیار شجاع و مقاوم بود. امید من این است که این قانون مانع تکرار کابوسی شود که او تجربه کرد.»

آرتمیس قاسم‌زاده نیز در بیانیه‌ای گفت: «به‌عنوان یک نوکیش مسیحی که از خطر گریخته بودم، به ایالات متحده اعتماد کردم تا پناهی باشد برای آزادی در عمل به باورم. با وجود هشدارها، با اطمینان از استقبال آمریکا وارد شدم. اما اخراج من به پاناما بدون آن‌که فرصتی برای بیان پرونده‌ام داشته باشم، رؤیای آمریکایی‌ام را در هم شکست. امیدوارم روزی آمریکا دوباره پناهگاهی باشد برای آنان که به‌دنبال آزادی مذهبی هستند.»

اخراج ۱۲ پناهجوی میانماری و ویتنامی به سودان جنوبی

در همین حال، حامیان حقوق مهاجران سه‌شنبه ۲۰ اردیبهشت دولت ترامپ را متهم کردند که برخلاف دستور دادگاه، حدود ۱۲ مهاجر را از کشورهایی از جمله میانمار و ویتنام به سودان جنوبی اخراج کرده است و از یک قاضی فدرال خواستند که دستور بازگرداندن این افراد را صادر کند.

این فعالان حقوق مهاجران با ارائه درخواستی رسمی به دادگاه فدرال در بوستون، اعلام کردند که دولت ترامپ علی‌رغم حکم پیشین دادگاه، اقدام به اخراج سریع مهاجران به کشورهایی غیر از کشورهای مبداء آنها کرده است؛ آن‌ هم بدون آن‌که ابتدا فرصت ابراز نگرانی از احتمال شکنجه یا آزار و اذیت در مقصد جایگزین به آن‌ها داده شود.

دادگاه پیش‌تر به‌صراحت دولت را از انجام چنین اخراج‌هایی بدون رسیدگی اولیه منع کرده بود.