نشست پارلمان اروپا با محوریت قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی

نمایندگان ارشد اروپایی، کارشناسان امنیتی و فعالان حقوق بشر با حضور در نشستی در پارلمان اروپا خواهان قرار گرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا شدند.

این کنفرانس چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت در پارلمان اروپا در بروکسل پایتخت بلژیک و با هدف ارائه درخواست قرار دادن نام سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی اتحادیه اروپا برگزار شد.

این نشست در حالی برگزار شد که فشارها برای پاسخ قاطع‌تر اروپا به «اقدامات فرامرزی و سرکوب‌گرانه» جمهوری اسلامی رو به افزایش است.

لی‌لی نیک‌فر، خبرنگار آزاد، در گفت‌وگو با ایران‌اینترننشال در پاسخ به این سوال که چرا این کنفرانس در این زمان خاص برگزار می‌شود، گفت: «فشارها بر اتحادیه اروپا افزایش پیدا کرده و بسیاری از کسانی که به نمایندگان خود در پارلمان اروپا رای داده‌اند، پیگیر این موضوع هستند که چرا با وجود قطعنامه‌ای که سال ۲۰۲۳ با ۵۹۸ رای موافق با هدف تروریستی شناختن سپاه پاسداران تصویب شد، هنوز در این مورد اقدامی انجام نشده است.»

نیک‌فر اضافه کرد: «طبق گزارش‌های اخیر، تهدیدات فرامرزی جمهوری اسلامی در خاک اروپا و خاورمیانه افزایش پیدا کرده است. تشدید تقویت نیابتی‌ها برای ایجاد ناامنی در برخی مناطق و ارسال تجهیزات به روسیه به منظور استفاده در جنگ اوکراین، از جمله عواملی هستند که نمایندگان پارلمان اروپا در این نشست شرکت کردند تا آن‌ها را بررسی کنند.»

آذر ۱۴۰۳، پارلمان اروپا قطعنامه‌ای را درباره نقض حقوق بشر در ایران به تصویب رساند که در آن از شورای اتحادیه اروپا خواسته شد سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهد.

تیر ۱۴۰۳ نیز ۳۰ سازمان سیاسی و حقوق بشری در بیانیه‌ای خواستار قرار گرفتن نام سپاه پاسداران، بسیج و نیروی قدس سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا شدند.

پارلمان اروپا اردیبهشت ۱۴۰۳ با رای مثبت اکثریت اعضا، قطعنامه‌ای تصویب کرد که در آن از اتحادیه اروپا خواست تحریم‌های جمهوری اسلامی را گسترده‌تر و سپاه پاسداران را به عنوان گروهی تروریستی شناسایی کند.

نمایندگان پارلمان اروپا، ۲۹ دی ۱۴۰۱ هم قطعنامه ۳۲ بندی محکومیت سرکوب اعتراضات در ایران و قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست گروه‌های تروریستی را تصویب کردند.

اجرای این تصمیم پارلمان نیازمند حکم قضایی از سوی یکی از کشورهای عضو اتحادیه است. اقدامی که تاکنون انجام نشده.

تروریستی خواندن سپاه پاسداران
دیوید لمی، وزیر خارجه بریتانیا، ۲۳ اردیبهشت در پاسخ به پرسشی درباره این‌که چرا بریتانیا هم مانند آمریکا، سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار نمی‌دهد، گفت: «بدیهی است که موضوع ممنوعیت را به‌طور مستمر بررسی می‌کنیم.»
پیش از این و در ۱۶ اردیبهشت، در پی انتقاد لیزا اسمارت، نماینده پارلمان بریتانیا از تعلل دولت در تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دن جارویس، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا، گفت این موضوع در حال بررسی جدی است و دولت در صورت لزوم، از انجام اقدامات جدید دریغ نخواهد کرد.
چهارم اردیبهشت نیز سانتیاگو پنیا، رییس‌جمهوری پاراگوئه، در تصمیمی که مورد استقبال اسرائیل و آمریکا قرار گرفت، اعلام کرد کشورش علاوه بر قرار دادن تمام شاخه‌های حماس و حزب‌الله در فهرست تروریستی این کشور، سپاه پاسداران را هم به دلیل نقض سیستماتیک صلح، حقوق بشر و امنیت بین‌المللی، در این فهرست قرار داده است.

پیش از پاراگوئه، چند کشور دیگر هم نسبت به تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران اقدام کرده‌اند.

عربستان سعودی و بحرین، نخستین کشورها بودند که نه تنها نیروی قدس سپاه که کلیت این سازمان نظامی امنیتی را به دلیل «حمایت از گروه‌های تروریستی در منطقه، به‌ویژه در یمن» به‌عنوان سازمان تروریستی معرفی کردند.

دولت کانادا خرداد ۱۴۰۳ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی خود قرار داد.

دولت ایالات متحده آمریکا نیز در دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۸، کلیت سپاه پاسداران را در لیست سازمان‌های تروریستی این کشور قرار داد.