چین ممنوعیت تحویل هواپیماهای بوئینگ را پس از توافق تجاری با آمریکا لغو کرد

چین ممنوعیت یک‌ماهه‌ای را که مانع از تحویل هواپیماهای شرکت بوئینگ به خطوط هوایی این کشور شده بود، لغو کرد. این اقدام در پی پیشرفت‌هایی در مذاکرات تجاری با ایالات متحده صورت گرفت که به‌طور موقت منجر به کاهش تعرفه‌ها از سوی دو کشور شد.

بلومبرگ سه‌شنبه ۲۲ اردیبهشت به نقل از منابع آگاه که نامشان فاش نشده، گزارش داد مقام‌های پکن به خطوط هوایی داخلی و نهادهای دولتی اعلام کرده‌اند که تحویل هواپیماهای ساخت آمریکا می‌تواند از سر گرفته شود.

یکی از این منابع افزود به شرکت‌های هواپیمایی اختیار داده شده تا زمان‌بندی و شرایط تحویل را خودشان تعیین کنند.

بلومبرگ نوشت ازسرگیری تحویل هواپیما به چین، برای شرکت بوئینگ یک امتیاز بزرگ محسوب می‌شود.

بیشتر بخوانید: چین دو هواپیمای بوئینگ را پس فرستاد

گرم شدن روابط تجاری میان آمریکا و چین در حالی رخ داده که این دو اقتصاد بزرگ جهان با هم به توافقی در زمینه وضع تعرفه‌ها رسیدند.

آمریکا تعرفه‌های ترکیبی ۱۴۵ درصدی بر اکثر واردات چینی را به‌مدت ۹۰ روز به ۳۰ درصد کاهش داده است. چین نیز تعرفه‌های ۱۲۵ درصدی بر کالاهای آمریکایی را به ۱۰ درصد رسانده و سایر اقدامات تلافی‌جویانه‌ را حذف کرده است.

با این حال، ازسرگیری روند تحویل هواپیماها ممکن است موقتی باشد، مگر آنکه اختلافات مربوط به تعرفه‌ها در این بازه سه‌ماهه برطرف شود.

بوئینگ در میانه جنگ تجاری آمریکا و چین

شرکت بوئینگ پس از اعمال تعرفه‌های گسترده از سوی دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، بر اکثر شرکای تجاری عمده این کشور، درگیر منازعات تجاری جهانی شد.

چین نیز در پاسخ، تعرفه‌هایی تلافی‌جویانه وضع کرد و به شرکت‌های هواپیمایی دستور داد تا تحویل هواپیماهای بوئینگ را متوقف کنند. این اقدامات باعث شد که خرید هواپیماهای بوئینگ برای شرکت‌های چینی از نظر اقتصادی توجیه‌پذیر نباشد.

نشانه‌هایی از احتمال بهبود روابط تجاری میان آمریکا و چین در اوایل اردیبشهت‌ماه پدیدار شد، زمانی که چین اعلام کرد حاضر است از همکاری‌های عادی با شرکت‌های آمریکایی حمایت کند.

پکن همچنین پیشنهاد داد تا تعرفه‌های بالاتر بر برخی واردات آمریکا، از جمله تجهیزات پزشکی، مواد شیمیایی صنعتی خاص و اجاره‌ هواپیما را به حالت تعلیق درآورد.

اگرچه لغو ممنوعیت تحویل هواپیماهای بوئینگ به چین مسیر را برای ازسرگیری مبادلات باز می‌کند، اما هنوز مشخص نیست که خطوط هوایی این کشور چه زمانی قادر به دریافت هواپیماهای مورد نیازشان خواهند بود.

پیش از این، تعدادی از هواپیماها که از سوی مشتریان چینی رد شده بودند، به آمریکا بازگردانده شدند.

بوئینگ پیش‌تر هشدار داده بود در صورت تداوم بلاتکلیفی در تحویل هواپیماهای سفارش چین، ممکن است این هواپیماها را به مشتریان دیگری واگذار کند.

این احتمال باعث شد برخی کشورها مانند هند، مالزی و عربستان سعودی برای بهره‌برداری از این فرصت، به خرید هواپیماهای جدید ۷۳۷ مکس علاقه نشان دهند.

بیشتر بخوانید: توافق موقت آمریکا و چین برای کاهش تعرفه‌ها

با حدود ۵۰ فروند هواپیمای بوئینگ که قرار است در سال جاری به چین تحویل داده شود، ازسرگیری ارسال‌ها برای این شرکت به‌معنای صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌ جست‌وجوی مشتریان جدید و همچنین تضمین دریافت مبالغ قابل‌توجه است؛ چرا که خریداران پس از تحویل، موظف به پرداخت کامل قیمت هواپیماها هستند.

پیش‌بینی می‌شود طی دو دهه‌ آینده چین ۲۰ درصد از تقاضای جهانی هواپیما را به خود اختصاص دهد.

در سال ۲۰۱۸، چین مقصد حدود یک‌چهارم از کل تولیدات شرکت بوئینگ بود. با این حال، به‌دلیل تنش‌های تجاری و برخی مشکلات داخلی بوئینگ، این شرکت در سال‌های اخیر سفارش عمده‌ای از چین دریافت نکرده است.

در همین زمینه: تلاش چین برای یافتن بازارهای جدید در نخستین نمایشگاه تجاری پس از تعرفه‌ها

در سال ۲۰۱۹، چین نخستین کشوری بود که پس از وقوع دو سانحه‌ مرگبار، پرواز هواپیماهای ۷۳۷ مکس را ممنوع اعلام کرد.

همچنین تنش‌های تجاری با دولت‌های ترامپ و بایدن باعث شد شرکت‌های چینی ترجیح دهند سفارش‌های خود را به‌جای بوئینگ، به رقیب اروپایی‌اش، ایرباس، بسپارند.