هند و پاکستان با میانجیگری آمریکا به توافق آتشبس دست یافتند
هند و پاکستان، دو کشور همسایه دارای سلاح هستهای، تحت فشار و میانجیگری ایالات متحده بر سر برقراری آتشبس به توافق دست یافتند.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، شنبه ۲۰ اردیبهشت در پیامی در تروث سوشال، شبکه اجتماعی خود، نوشت: «پس از یک شب طولانی از گفتوگوهایی که با میانجیگری ایالات متحده صورت گرفت، خوشحالم اعلام کنم که هند و پاکستان بر سر یک آتشبس کامل و فوری به توافق رسیدهاند.»
ترامپ افزود: «به هر دو کشور بابت استفاده از عقل سلیم و هوش بالا تبریک میگویم.»
درگیریهای اخیر میان هند و پاکستان، شدیدترین تنش نظامی این دو کشور جنوب آسیا در نزدیک به سه دهه گذشته بود؛ تنشی که طی آن، دو طرف پایگاههای نظامی یکدیگر را هدف قرار دادند و در مجموع ۶۶ غیرنظامی جان باختند.
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان، با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، از ترامپ بابت «رهبری و نقش فعالش در برقراری صلح در منطقه» قدردانی کرد.
شریف افزود: «پاکستان بر این باور است که این اتفاق، سرآغازی نو برای حل مسائلی است که سالها منطقه را گرفتار کرده و مانع رسیدن به صلح، رفاه و ثبات شدهاند.»
سوبرامانیام جاییشانکار، وزیر امور خارجه هند، نیز اعلام کرد فرماندهان ارتش دو کشور در تماس با یکدیگر توافق کردند تمامی درگیریها از ساعت پنج بعدازظهر ۲۰ اردیبهشت به وقت هند (۱۱:۳۰ به وقت گرینویچ) متوقف شود.
با این حال، جاییشانکار از واژه «آتشبس» در اظهارات خود استفاده نکرد.
بیشتر بخوانید: وزیر دفاع پاکستان فراخوان نشست هستهای پس از حمله به هند را رد کرد
صدای انفجار پس از اعلام آتشبس
با وجود اعلام آتشبس، خبرگزاری رویترز گزارش داد صدای انفجار در شهر جامو در منطقه تحت کنترل هند شنیده شده و پرتابههایی در آسمان مشاهده شده است.
رویترز به نقل از شاهدان عینی نوشت این انفجارها احتمالا به دلیل حملات پهپادی به این شهر به وقوع پیوستند.
خبرگزاری ANI هند با اشاره به این انفجارها، انگشت اتهام را به سوی پاکستان نشانه گرفت و به نقل از منابع محلی نوشت اسلامآباد توافق آتشبس را نقض کرده است.
در پی تحولات اخیر، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، پیشنهاد داد برای «پیشگیری از درگیریهای آتی»، واشینگتن نقش میانجی را میان دهلی نو و اسلامآباد ایفا کند.
روبیو افزود دو طرف توافق کردهاند «مذاکراتی را درباره مجموعهای گسترده از موضوعات در مکانی بیطرف آغاز کنند».
ویکرام میسری، دبیرکل وزارت خارجه هند، نیز اعلام کرد روسای ستاد عملیات نظامی هند و پاکستان قرار است دوشنبه ۲۲ اردیبهشت بار دیگر با یکدیگر گفتوگو کنند.
با این حال، وزارت اطلاعات هند در بیانیهای تاکید کرد: «هیچ تصمیمی برای برگزاری مذاکرات درباره هیچ موضوع دیگری در هیچ مکان دیگری اتخاذ نشده است.»
یک منبع هندی نیز در گفتوگو با شبکه سیانان، این موضع را تکرار و تایید کرد.
بیشتر بخوانید: برتری چین بر غرب؟ نبرد جنگندههای هند و پاکستان زیر ذرهبین ارتشهای جهان
از سرگیری پروازها، تداوم تعلیق پیمان آبی
سخنگوی شرکت هواپیمایی بینالمللی پاکستان پس از آتشبس با هند اعلام کرد پروازهای این شرکت از سر گرفته شده است.
سازمان فرودگاههای پاکستان نیز خبر داد حریم هوایی این کشور بهطور کامل برای تمامی پروازها باز شده است.
در اطلاعیهای که در وبسایت این سازمان منتشر شد، آمده است: «تمام فرودگاههای کشور برای انجام عملیات عادی پرواز فعال هستند.»
با این حال، چهار منبع دولتی به رویترز گفتند با وجود دستیابی هند و پاکستان به توافق آتشبس پس از چند روز درگیری مرگبار، اجرای پیمان حقآبه رود سند همچنان در حالت تعلیق باقی مانده است.
این پیمان که در سال ۱۹۶۰ به امضا رسید، نحوه تقسیم آب رود سند و شاخههای آن میان دو کشور را تنظیم میکند.
هند اوایل اردیبهشت و پس از حمله مرگبار به گردشگران در کشمیر که جرقه دور تازهای از تنشها را زد، از این پیمان خارج شد.
رویترز همچنین به نقل از دو مقام هندی گزارش داد محدودیتها علیه پاکستان از جمله در مورد تجارت و صدور ویزا همچنان پابرجاست.