وزیر نفت: زمستان دشواری در پیش است
محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت مسعود پزشکیان با اشاره به راندمان مصرف زیر ۳۰ درصدی نیروگاهها، گفت که زمستان دشواری در ایران پیش روی شهروندان است. او بار دیگر تقصیر کمبود انرژی در ایران را بر گردن مصرفکنندگان انداخت و گفت که ریشه کسری انرژی فعلی تنها در کوتاهی گذشتگان نیست.
وزیر نفت، جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه، با بیان اینکه «با نیروگاههایی سروکار داریم که راندمان زیر ۳۰ درصد دارند اما توانستیم زمستان را با کمترین چالش پشت سر بگذاریم»، گفت: «شرایط دشواری در زمستان خواهیم داشت.»
پاکنژاد اضافه کرد: «همکاران من در صنعت نفت مرد روزهای سخت هستند؛ همانطور که همکاران ما در وزارت نیرو نیز ثابت کردهاند در شرایط بحرانی پای کار هستند.»
این اظهارات در حالی بیان میشود که در اواسط بهار ۱۴۰۴، خاموشیهای گسترده در کشور زودتر از سالهای گذشته آغاز شده و علت اصلی آن ناتوانی جمهوری اسلامی در تولید و توزیع برق است. موضوعی که مقامات جمهوری اسلامی آن را «ناترازی انرژی» مینامند.
زنجیره بحران انرژی از هم جدا نیست. عدم سرمایهگذاری مناسب در حوزه گاز موجب شده نیروگاهها برای تامین سوخت اصلی خود با مشکل روبهرو شوند و در نهایت خاموشیهای گسترده پدید بیاید. تنها در بخش گاز، سرمایهگذاری مورد نیاز برای رسیدن به حالت طبیعی در ایران، بین ۲۵۰ تا ۲۸۰ میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد.
به بحران محدودیت گاز، کاهش ذخیره سدهای کشور نیز اضافه شده است.
هفتم اردیبهشت ماه، کمی بیش از یک ماه پس از آغاز سال ۱۴۰۴، شرکت توانیر اعلام کرد به دلیل آنچه «افزایش زودهنگام دمای هوا و رشد مصرف برق» نامیده، احتمال قطع برق مشترکان وجود دارد.
در اطلاعیه توانیر با اشاره به کاهش ظرفیت نیروگاههای برقآبی بر اثر خشکسالی، از شهروندان خواسته شده با مراجعه به سایت شرکتهای توزیع برق، جدول احتمالی قطع برق را بررسی کنند. جدول خاموشیای که گزارشهای متعدد نشان میدهند گستره و مدت خاموشیها از آن هم فراتر رفته است.
مردم، مقصر همیشگی
چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت، عباس علیآبادی، وزیر نیروی دولت پزشکیان، اعلام کرد که بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی با هدف «ایجاد انگیزه برای کاهش مصرف در مشترکان پرمصرف و سوق دادن آنان به سمت بهینهسازی مصرف»، قیمت برق به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت.
در این رابطه بخوانید: تبعیض در قطع برق؛ پایین شهر روزی ۴ ساعت در خاموشی، بالای شهر همیشه روشن
جمعه ۱۹ اردیبهشت نیز وزیر نفت با اشاره به زمستان سخت پیش رو به دلیل وضعیت تولید و انتقال گاز، گفت: «ناترازی تنها نتیجه کوتاهی گذشتگان نیست بلکه ریشه در سالهای دور دارد. هر سال با تدابیری این مشکل تا حدودی حل شده اما رشد افسارگسیخته مصرف و تقاضا باعث شده است حتی با افزایش تولید نیز این چالش همچنان پابرجا باشد.»
او تاکید کرد که برای رفع کسری انرژی، افزایش تولید کافی نیست بلکه باید «مدیریت مصرف و اصلاح الگوی مصرف» را در دستور کار قرار داد.