انتخاب نخستین پاپ آمریکایی؛ رابرت پرووست رهبر کلیسای کاتولیک شد
کاردینال رابرت پِرِووست از آمریکا بهعنوان پاپ جدید و رهبر کلیسای کاتولیک انتخاب شد و نام «پاپ لئو چهاردهم» را برای خود برگزید. بدین ترتیب، او نخستین آمریکایی خواهد بود که به این سمت میرسد.
پرووست ۶۹ ساله که اصالتا اهل شیکاگو است، ریاست دیکاستری (شورای عالی) اسقفها در کلیسا را بر عهده دارد؛ سمتی قدرتمند که مسئول انتخاب اسقفهای جدید است.
او دارای دو تابعیت آمریکایی و پرویی است، چرا که سالها در کشور پرو خدمت کرده است.
اگرچه پرووست بهطور کلی چهرهای میانهرو تلقی میشود، اما در برخی مسائل اجتماعی کلیدی دیدگاههایی پیشرو دارد.
او سالهاست که در کنار اقشار به حاشیه راندهشده ایستاده و از آنها حمایت کرده است؛ رویکردی که یادآور خط مشی پاپ فرانسیس در دفاع از مهاجران و نیازمندان است.
پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت در دومین روز از نشست محرمانه کاردینالها، دود سفید از دودکش کلیسای سیستین در واتیکان برخاست که نشان میداد پاپ جدید انتخاب شده است.
با مشاهده این دود سفید، ناقوسهای کلیسای جامع سنپتر به صدا درآمدند و هزاران نفر از حاضران در میدان سنپتر با کفزدن و ابراز احساسات، این لحظه تاریخی را جشن گرفتند.
هزاران نفر از صبح ۱۸ اردیبهشت در میدان سنپتر گرد آمده بودند تا شاهد برآمدن دود سفید از دودکش کلیسا باشند.
واکنش ترامپ به انتخاب پرووست: این اولین پاپ آمریکایی است، چه افتخار بزرگی
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت در واکنش به انتخاب پاپ جدید در تروث سوشال، شبکه اجتماعی خود، نوشت: «به کاردینال رابرت فرانسیس پرِووست که بهتازگی بهعنوان پاپ انتخاب شد، تبریک میگویم. افتخار بزرگی است که او نخستین پاپ آمریکایی خواهد بود. چه هیجانانگیز و چه افتخاری بزرگ برای کشور ما.»
او افزود: «مشتاق دیدار با پاپ لئو چهاردهم هستم، این لحظهای بسیار معنادار خواهد بود.»
کنکلاو انتخاب پاپ
۱۳۳ کاردینال زیر ۸۰ سال روند رسمی، آیینی و کاملا محرمانه (کنکلاو) انتخاب پاپ جدید را بر عهده داشتند. آنها در انزوای کامل قرار داشتند تا جانشینی برای پاپ فرانسیس فقید انتخاب کنند.
طبق سنت، برگههای رای پس از هر دور رایگیری سوزانده میشود و به ترکیبات شیمیایی خاصی آغشته میشود تا رنگ دود مشخص کند روند انتخاب پاپ جدید به کجا رسیده است: دود سیاه یعنی هنوز پاپی انتخاب نشده و دود سفید یعنی پاپ جدید برگزیده شده است.
نخستین رایگیری که چهارشنبه شب انجام شد، بینتیجه ماند.
کاردینالها که لقب «شاهزادگان کلیسا» دارند، هر روز تا چهار دور رایگیری انجام میدهند تا یکی از آنها بتواند دو-سوم آرا را به دست آورد.
در دوران معاصر، هیچ پاپی در نخستین رایگیری انتخاب نشده است.
کاردینال جیووانی باتیستا ره، ۹۱ ساله، که به دلیل سن بالایش در کنکلاو شرکت نمیکند، به رسانههای ایتالیایی گفت امیدوار است پاپ جدید تا عصر پنجشنبه انتخاب شود.
تنوع جغرافیایی
در رایگیری اخیر، ۱۳۳ کاردینال از ۷۰ کشور شرکت داشتند، رقمی که نسبت به کنکلاو قبلی در سال ۲۰۱۳ که ۱۱۵ نفر از ۴۸ کشور حضور داشتند، افزایش یافته است.
این تنوع نتیجه تلاشهای پاپ فرانسیس برای جهانیتر کردن کلیسای کاتولیک است.
پیترو پارولین از ایتالیا، لوئیس آنتونیو تاگل از فیلیپین، ژان-مارک آولین از فرانسه، پیتر اردو از مجارستان، رابرت پرووست از آمریکا، پیر باتیستا پیتزابالا از ایتالیا و پابلو داوید از فیلیپین، شناختهشدهترین نامزدهای احتمالی یا «پاپابیلهها» (اصطلاح ایتالیایی برای پاپهای بالقوه) محسوب میشوند.
در طول کنکلاو، کاردینالها از جهان بیرون جدا میشوند، تلفنها و رایانههایشان ضبط میشود و در رفتوآمد میان کلیسای سیستین برای رایگیری و مهمانخانههای واتیکان برای خواب و غذا در قرنطینه قرار دارند.
پیش از آغاز کنکلاو، کاردینالها دیدگاههای مختلفی درباره آنچه از پاپ آینده انتظار دارند، بیان کردند.
دوران پاپ فرانسیس که با دیدگاههای لیبرالتر همراه بود، شکافهایی میان سنتگرایان و اصلاحطلبان ایجاد کرد.
برخی کاردینالها خواستار تداوم مسیر بازتر و اصلاحی فرانسیس بودند، در حالی که برخی دیگر بر بازگشت به سنتها و دورانهای گذشته تاکید داشتند.