مواجهه حکومت با بحران برق در تابستان ۱۴۰۴؛ از توصیه خرید بادبزن و آفتابه تا افزایش قیمت

هنوز تابستان ۱۴۰۴ شروع نشده اما قطع برق در ایران به طور گسترده آغاز شده است. در این شرایط یک نماینده مجلس گفت وزیر نیرو قول داده خاموشی‌ها «الگودار» شود. یک مقام صنفی هم توصیه کرد مردم «بادبزن و آفتابه» بخرند و در نهایت، وزیر نیرو از افزایش قیمت برق برای کاهش مصرف خبر داد.

علی یزدی‌خواه، رییس مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی، چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت با بیان اینکه از عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، قول گرفته شده «الگوی یکسانی» برای خاموشی‌ها رعایت شود، گفت: ««مقرر شد شرکت‌های برق‌ منطقه‌ای بیش از دو ساعت مجاز به قطع برق مشترکین نباشند و قطعی‌ها بین ساعت ۹ صبح تا ۱۹ انجام گیرد.»

یزدی‌خواه علاوه بر این، به نقل از وزارت نیرو گفت این وزارت‌خانه، سامانه‌های پیامکی خود را فعال‌تر کرده تا برای مدیران ساختمان‌ها و افراد پیامک هشدار پرمصرفی انرژی صادر کند.

پزشکیان: قطع برق صنایع آخرین انتخاب است

با تشدید بحران انرژی و قطع برق، مسعود پزشکیان، رییس دولت، چهارشنبه گفت: «دولت این مسیر را از خود آغاز کرده و قطعا هر زمان ناگزیر به اعمال محدودیت در مصرف برق باشیم، این محدودیت ابتدا در دفاتر و محل جلسات دولت اعمال خواهد شد.»

پزشکیان افزود: «قطع برق بخش‌های تولیدی و صنایع آخرین انتخاب است و تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت تا برق صنایع قطع نشود.»

زهرا بهروزآذر، معاون پزشکیان در امور زنان و خانواده نیز با اشاره به سیاست‌های پزشکیان برای کاهش مصرف برق و خاموش کردن چراغ‌ها در اماکن دولتی گفت: «هر جایی که در خانه یا محل کار در معاونت ریاست‌جمهوری لامپی روشن می‌کنیم، یاد آقای رییس‌جمهور می‌افتیم.»

از دیگر سو، رضا کفیلی، مدیرکل مهندسی و راهبری شبکه برق کشور، درباره بحران کمبود انرژی و قطع برق گفت: «از شنبه دیگر قطعی برق بیش از دو ساعت نخواهیم داشت.»

او افزود: «هم برنامه بسیار منظم اطلاع رسانی می‌شود و به هیچ عنوان بالای دو ساعت نخواهد بود مگر اینکه حادثه غیر مترقبه‌ای رخ دهد.»

همزمان، محمدصادق معتمدیان، استاندار تهران در یک سخنرانی با اشاره به کمبود انرژی گفت: «امسال هم موضوع برق جزو مسائل مهمی است که زودتر از سال‌های قبل و از اردیبهشت آغاز شده است.»

استاندار تهران با بیان این‌که گرمای زودرس و افزایش استفاده از انواع وسایل سرمایشی و فشار به شبکه و اورهال کردن نیروگاه‌ها باعث خاموشی‌ها شد، اضافه کرد: «قطعی برق چند دلیل دارد از جمله کاهش بارندگی‌ها و کاهش حداقل چهار میلیارد متر مکعبی سطح سدهایی که نیروگاه برق آبی داشتیم.»

او نهم اردیبهشت ماه با اشاره به کمبود انرژی گفت برنامه‌ریزی‌هایی برای قطع برق و جریمه مشترکان پرمصرف صورت گرفته است. او اضافه کرد: «با توجه به کمبود بیش از سه هزار مگاواتی برق در استان و محدودیت‌های قانونی، احداث نیروگاه تجدیدپذیر در دستور کار قرار دارد.»

از هفتم اردیبهشت ماه شرکت توانیر اعلام کرد به دلیل آنچه «افزایش زودهنگام دمای هوا و رشد مصرف برق» نامیده، احتمال قطع برق مشترکان وجود دارد.

در اطلاعیه توانیر با اشاره به کاهش ظرفیت نیروگاه‌های برق‌آبی بر اثر خشکسالی، از شهروندان خواسته شده با مراجعه به سایت شرکت‌های توزیع برق، جدول احتمالی قطع برق را بررسی کنند.

در سال‌های گذشته نیز در تابستان، کشور با بحران کمبود برق مواجه بود، بحرانی که مقامات جمهوری اسلامی، آن را «ناترازی» می‌خوانند.

در همین رابطه بخوانید: زنجیره بحران کسری انرژی در ایران، از گاز تا برق و بنزین

دبیر سندیکای صنعت برق: بادبزن و آفتابه بخرید، مشکل با مذاکره حل نمی‌شود

با اظهارات زودهنگام مقامات دولتی که از اواخر فروردین ماه آغاز شد، به نظر می‌رسد ابعاد بحران انرژی در ایران گسترش یافته است.

روز چهارشنبه مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق گفت: «باید قبول کنیم امسال تابستان سختی داریم و مردم باید خود را برای این شرایط آماده کنند.»

دبیر سندیکای صنعت برق به مردم توصیه کرد برای تابستان سال ۱۴۰۴ «بادبزن و آفتابه» تهیه کنند.

او در توصیف عمق بحران انرژی در ایران گفت: «حتی اگر مذاکرات به نتیجه برسد مشکل برق در کوتاه‌مدت حل نخواهد شد زیرا باید مشکل گاز، گازوئیل و آب و مهم‌تر اینکه مشکل نقدینگی حل شود.»

این مقام صنفی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا افزود: « اکنون مشکل این است که وقتی برق نیست، آب هم نداریم چون پمپ قطع می‌شود.»

مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق: «اکنون باید بپذیریم این فاجعه به زودی قابل ترمیم نیست.... باید قبول کنیم امسال تابستان سختی داریم و مردم باید خود را برای این شرایط آماده و تمهیدات لازم را بیندیشند من توصیه می‌کنم برای این شرایط، بادبزن و آفتابه تهیه کنند.»/ خبرگزاری ایلنا، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴
مهدی مسائلی، دبیر سندیکای صنعت برق: «اکنون باید بپذیریم این فاجعه به زودی قابل ترمیم نیست.... باید قبول کنیم امسال تابستان سختی داریم و مردم باید خود را برای این شرایط آماده و تمهیدات لازم را بیندیشند من توصیه می‌کنم برای این شرایط، بادبزن و آفتابه تهیه کنند.»/ خبرگزاری ایلنا، ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

سخنگوی دولت: از فشار بر مردم آگاهیم اما راهی جز پذیرش واقعیت نیست

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، ۱۶ اردیبهشت ماه، بحران برق و انرژی را واقعیت خواند و گفت در برابر واقعیت راهی جز پذیرش نیست.

او افزود دولت از فشار قطع برق به مردم آگاه است و با آن «همدلی» می‌کند، اما در برابر واقعیت راهی جز پذیرش نیست.

بیشتر بخوانید: بحران ناکارآمدی و کسری انرژی؛ کدام استان‌ها چند روز در سال ۱۴۰۳ تعطیل شدند؟

در همین حال، علی‌آبادی، وزیر نیرو، اعلام کرد که بر اساس مصوبه مجلس، قیمت برق به صورت پلکانی افزایش می‌یابد.

به گفته او، این روند با هدف ایجاد انگیزه برای کاهش مصرف در مشترکان پرمصرف و سوق دادن آنان به سمت بهینه‌سازی مصرف طراحی شده است.

علی‌آبادی ۲۷ فروردین‌ماه نیز با اشاره به بحران برق و افزایش دمای هوا گفته بود: «امروز در وضعیت فوق‌العاده قرار داریم، وضعیتی که چند سالی است ادامه دارد.»

راهکار وزیر نیرو برای حل بحران برق: مردم خودشان سرمایه‌گذاری کنند

در شرایطی که حکومت همچنان با چالش تامین برق کشور روبه‌رو است، وزیر نیرو در دولت مسعود پزشکیان، از مردم خواسته برای رهایی از بحران برق، در پروژه‌های صنعت برق ایران سرمایه‌گذاری کنند.

او دوم فروردین با اشاره به نام‌گذاری سال ۱۴۰۴ از سوی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، به‌عنوان سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» گفت وزارت نیرو «برنامه مشخصی برای جذب سرمایه‌های خرد مردم در کنار سرمایه‌گذاری‌های کلان اجرا می‌کند».

علی‌آبادی ادامه داد با راه‌اندازی صندوق سرمایه‌گذاری در صنعت برق، مردم قادر خواهند بود با خرید سهام آن در اجرای پروژه‌های صنعت برق، از جمله «پروژه‌های مهم و استراتژیک تجدیدپذیر»، مشارکت داشته باشند.

خامنه‌ای در پیام نوروزی خود بدون آنکه آغاز سال نو را تبریک بگوید، سال گذشته را «عجیب و پرماجرا» خواند و سال ۱۴۰۴ را سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری کرد.

در پی این اقدام، محمدرضا عارف، معاون اول پزشکیان، به‌سیاق دولت‌های پیشین جمهوری اسلامی، کارگروه ویژه‌ای برای پیگیری این شعار تعیین کرد. رسانه‌ها در ایران گزارش دادند این کارگروه متشکل از «دستگاه‌های اجرایی و نهادهای مرتبط» خواهد بود.