تهران: بریتانیا برای ایرانیان بازداشتی اصول دادرسی عادلانه را رعایت کند

علیرضا یوسفی، مدیرکل غرب اروپای وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به بازداشت هفت ایرانی در بریتانیا در ارتباط با اقدامات تروریستی، اظهارات مقام‌های لندن را برای ارتباط ایران و بریتانیا «زیان‌بار و موجب تشدید بی‌اعتمادی» دانست.

وزارت خارجه جمهوری اسلامی چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت خواستار دسترسی کنسولی به افراد بازداشت‌شده شد و بر ضرورت «رعایت اصول دادرسی عادلانه» در مورد آن‌ها تاکید کرد.

دن جارویس، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا، در مجلس عوام این کشور گفت که بازداشت هشت نفر شامل هفت ایرانی از «بزرگ‌ترین تهدیدات علیه دولت و اقدامات ضدتروریستی در سال‌های اخیر» بوده است.

او افزود که سفیر جمهوری اسلامی در این زمینه احضار می‌شود.

عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، روز سه‌شنبه در این زمینه در حساب خود در شبکه ایکس نوشت: «از بریتانیا می‌خواهیم حقوق شهروندان ما را محترم شمرده و روند قانونی را درباره آن‌ها رعایت کند.»

پلیس بریتانیا اعلام کرد حکم بازداشت موقت برای چهار تبعه ایرانی در تحقیقات مربوط به تروریسم در بریتانیا تا ۲۰ اردیبهشت تمدید شده و یک تبعه ایرانی دیگر با قید وثیقه و شرایط خاص آزاد شده است.

سه ایرانی دیگر در تحقیقات مشابه تا ۲۰ اردیبهشت در بازداشت هستند.

ارتباط بازداشت‌شدگان با حکومت ایران

روزنامه بریتانیایی تلگراف ۱۵ اردیبهشت به‌نقل از منابع مطلعی که نامشان را اعلام نکرد، گزارش داد یکی از هفت شهروند ایرانی که به تازگی در عملیات پلیس ضدتروریسم بریتانیا بازداشت شدند، روابط «بسیار نزدیکی» با حکومت ایران دارد و بسیار «بانفوذ» است.

پلیس ضدتروریسیم بریتانیا ۱۳ اردیبهشت در جریان دو عملیات جداگانه، هشت ایرانی را در نقاط مختلف این کشور بازداشت کرد.

تاکنون نه پلیس و نه رسانه‌های بریتانیا نام بازداشت‌شدگان را فاش نکرده‌ و مشخصاتی بیش از سن بازداشت‌شدگان و محل بازداشت آنان ارائه نداده‌اند.

روزنامه تلگراف در گزارشی نوشت: «گمانه‌زنی‌ها در این باره که ممکن است این عملیات تروریستی قصد هدف گرفتن یک کنیسه یا مکان دیگری مرتبط با جامعه یهودیان را داشته، افزایش یافته است.»

جارویس: تروریستی خواندن سپاه به‌طور جدی در دست بررسی است

در پی انتقاد لیزا اسمارت، نماینده پارلمان بریتانیا از تعلل دولت در «تروریستی اعلام کردن» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، معاون امنیتی وزیر کشور بریتانیا گفت این موضوع در حال بررسی جدی است و دولت در صورت لزوم، از انجام اقدامات جدید دریغ نخواهد کرد.

به گفته جارویس، وزارت کشور بریتانیا در حال بررسی امکانات قانونی برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی است و گزارش این بررسی‌ها به زودی منتشر خواهد شد.

مذاکره با غرب یا تهدید غرب از طریق ترور؟

پس از کشته شدن ابراهیم رئیسی، رییس دولت پیشین در جمهوری اسلامی و عبور مسعود پزشکیان از سد شورای نگهبان در انتخابات، بسیاری از ناظران پیش‌بینی می‌کردند که به دنبال شدت گرفتن ضعف اقتصادی، جمهوری اسلامی می‌خواهد از افزایش تنش‌ها با غرب و کشورهای منطقه پیشگیری کند و مقدمات بهبود اقتصادی را فراهم آورد.

با روی کار آمدن مسعود پزشکیان تلاش‌هایی برای از سرگیری روابط دیپلماتیک با برخی کشورهای عربی و انجام مذاکراتی در زمینه‌های مختلف، از جمله مسئله هسته‌ای با غرب و به‌طور ویژه آمریکا انجام شد.

اما با وجود این تلاش‌ها و طرح ادعای «تنش‌زدایی» از سوی مقامات جمهوری اسلامی، همچنان عملیات بازوهای ارعاب حکومت ایران و عملیات برون‌مرزی ترور ادامه دارد.