حوثی‌های یمن: توافق آتش‌بس با آمریکا، شامل اسرائیل نمی‌شود

حوثی‌های یمن اعلام کردند توافق آتش‌بس میان این گروه و ایالات متحده شامل اسرائیل نمی‌شود. این موضع‌گیری نشان می‌دهد حملات این گروه به کشتیرانی بین‌المللی که در ماه‌های اخیر تجارت جهانی را مختل کرده و قدرت‌های جهانی را به چالش کشیده بود، احتمالا به‌طور کامل متوقف نخواهد شد.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، ۱۶ اردیبهشت ماه اعلام کرد ایالات متحده بمباران مواضع حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن را متوقف می‌کند. به گفته او، این تصمیم در پی موافقت حوثی‌ها با توقف حملات به کشتی‌های آمریکایی گرفته شده است.

پس از اعلام این خبر از سوی ترامپ، دولت عمان نیز تایید کرد که نقش میانجی‌گری را در این توافق آتش‌بس ایفا کرده است.

با این حال، محمد عبدالسلام، مذاکره‌کننده ارشد حوثی ۱۷ اردیبهشت، در گفت‌وگو با رویترز تاکید کرد: «این توافق به هیچ وجه شامل اسرائیل نمی‌شود؛ نه در محتوا و نه در شکل.»

او افزود: «تا زمانی که آن‌ها (آمریکا) واقعا به توقف حملات پایبند باشند، ما نیز چون در موضع دفاعی بودیم، حملات خود را متوقف خواهیم کرد.»

هرچند تنش‌ها میان آمریکا و حوثی‌ها که سال‌ها در برابر بمباران‌های سنگین ائتلاف به رهبری عربستان سعودی مقاومت کرده‌اند، کاهش یافته، این توافق مانعی برای ادامه حملات احتمالی علیه اهداف مرتبط با اسرائیل به شمار نمی‌رود.

ترامپ در دیدار با نخست‌وزیر کانادا در کاخ سفید درباره توافق با حوثی‌ها گفت: «آن‌ها گفتند لطفا دیگر ما را بمباران نکنید و ما هم کشتی‌های شما را هدف قرار نمی‌دهیم. من هم حرفشان را پذیرفتم و بمباران مواضع حوثی‌ها از همین حالا متوقف می‌شود.»

تشدید درگیری‌ها

حوثی‌ها از زمان آغاز عملیات نظامی اسرائیل علیه حماس در غزه –که پس از حمله مرگبار این گروه فلسطینی به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ رخ داد– به سوی اسرائیل و همچنین کشتی‌های عبوری از دریای سرخ شلیک کرده‌اند.

فرماندهی ارتش آمریکا اعلام کرده که از زمان آغاز عملیات علیه حوثی‌ها در ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۳، بیش از هزار هدف را در یمن مورد حمله قرار داده است. به گفته این فرماندهی، این حملات باعث کشته شدن «صدها نیروی حوثی و شمار زیادی از فرماندهان آن‌ها» شده است.

با شروع جنگ غزه، سطح تنش در منطقه بالا رفت و این تنش‌ها در روزهای اخیر به‌دلیل اصابت یک موشک حوثی در نزدیکی فرودگاه بن‌گوریون اسرائیل افزایش یافت؛ این اتفاق منجر به حمله هوایی ۱۵ اردیبهشت ماه اسرائیل به بندر الحدیده یمن در شد.

نیروی هوایی اسرائیل ۱۶ اردیبهشت ماه برای دومین روز پیاپی، فرودگاه اصلی صنعا، پایتخت یمن، را هدف قرار داد. این حملات در پی افزایش تنش‌ها میان حوثی‌های مورد حمایت ایران و اسرائیل صورت گرفت.

در دوران ریاست‌جمهوری جو بایدن، آمریکا و بریتانیا با حملات هوایی به مواضع حوثی‌ها تلاش کردند مسیر حیاتی تجارت جهانی از طریق دریای سرخ که حدود ۱۵ درصد تجارت جهانی از آن عبور می‌کند را باز نگه دارند.

اما از بهمن ماه ۱۴۰۳ و با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ، واشینگتن شدت حملات هوایی علیه حوثی‌ها را به شکل قابل‌توجهی افزایش داد.

این اقدام پس از آن صورت گرفت که حوثی‌ها اعلام کردند حملات خود به کشتی‌های اسرائیلی در دریای سرخ، دریای عرب، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن را از سر خواهند گرفت.