جمهوری اسلامی بهدلیل شکنجه گروگان آمریکایی در لبنان مسئول شناخته شد
یک دادگاه فدرال در آمریکا، جمهوری اسلامی را به دلیل ایفای نقش در بازداشت و شکنجه عامر فاخوری، شهروند لبنانی-آمریکایی که در سال ۲۰۱۹ در لبنان بازداشت شد، مسئول دانست. این حکم پس از نزدیک به چهار سال پیگیری حقوقی خانواده فاخوری صادر شد.
خانواده فاخوری میگویند جمهوری اسلامی از طریق گروه نیابتی خود، حزبالله لبنان، در بازداشت پدرشان نقش داشته و این نخستین باری است که دادگاهی در آمریکا چنین ارتباطی را بهطور رسمی تایید میکند.
عامر فاخوری که زمانی عضو ارتش در جنوب لبنان بود، پس از سفر به این کشور در سپتامبر ۲۰۱۹ بازداشت و با اتهامات سنگینی روبهرو شد. او در ماه مارس ۲۰۲۰ پس از تبرئه از سوی دیوان عالی لبنان به آمریکا بازگشت اما بهدلیل ابتلا به سرطان و عوارض ناشی از دوران بازداشت، در سپتامبر همان سال درگذشت.
خانواده فاخوری ضمن قدردانی از حکم دادگاه، اعلام کرد این رای میتواند زمینهساز پیگیری حقوقی دیگر شهروندانی باشد که در لبنان، هدف فشار یا بازداشت قرار گرفتهاند.
آنها همچنین خواستار تحریم مقاماتی در لبنان شدهاند که به گفته ایشان با حزبالله و جمهوری اسلامی همکاری داشتهاند.
هواداران حزبالله در طول سالهای گذشته بارها دست به اعمال خشونت و سرکوب شهروندان در لبنان زدهاند.
سه سال پیش، دیما صادق که یک زن روزنامهنگار شیعه لبنانی اما مخالف حزبالله است، پس از آن که حمله به سلمان رشدی، نویسنده آمریکایی-بریتانیایی هندیتبار و نویسنده کتاب «آیات شیطانی» را محکوم کرد، از سوی عدهای به تجاوز جنسی و قتل تهدید شد.
خانم صادق که توییتی با عنوان «آیات شیطانی» به همراه تصویری از قاسم سلیمانی و روحالله خمینی منتشر کرد، در اینباره نوشت: «از صبح امروز مورد تهدید قرار گرفتم و برخی خواستار حلال شمردن کشتنم شدند.»
او ادامه داد: «این تهدیدها از سوی گروهی به رهبری جواد حسن نصرالله، فرزند حسن نصرالله صورت میگیرد. این تویت من به معنی گزارش به مقامات دولت لبنان تلقی شود. مسئولیت کامل رخ دادن هر گونه اتفاق بدی برای من رسما به عهده مقامات حزبالله خواهد بود.»
در آن زمان یک مقام حزبالله لبنان که نامش فاش نشد، به خبرگزاری رویترز گفت این گروه درباره حمله به سلمان رشدی به دست یک مرد لبنانی الاصل (هادی مطر) هیچ چیزی نمیداند و در نتیجه نمیتواند اظهار نظر کند.
این در حالی بود که هواداران حزبالله در شبکههای اجتماعی این حمله را «چاقو زدن مقدس» خواندند و حملهکننده را «شجاع» و «قهرمان» توصیف کردند.