خبرگزاری فرانسه از اعدام دستکم ۱۰۰ نفر در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۵ خبر داد
خبرگزاری فرانسه گزارش داد عربستان سعودی از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، دستکم ۱۰۰ نفر را اعدام کرده است.
وزارت کشور عربستان سعودی شنبه ۱۳ اردیبهشت در بیانیهای اعلام کرد دو شهروند این کشور به دلیل مشارکت در «اقدامات تروریستی» اعدام شدهاند.
آنها به عضویت در «یک سازمان تروریستی» و شرکت در اردوگاههای آموزشی در خارج از کشور بهمنظور یادگیری نحوه ساخت مواد منفجره متهم شده بودند.
در بیانیه وزارت کشور عربستان سعودی آمده است: «پس از ارجاع پرونده آنها به دادگاه صالح، حکمی صادر شد که اتهامات وارده را تایید و مجازات اعدام را برای آنها تعیین کرد.»
بر اساس بررسیهای خبرگزاری فرانسه، در سال جاری میلادی دستکم ۱۰۰ تن در عربستان سعودی اعدام شدهاند که از این تعداد، ۵۹ نفر، از جمله ۴۳ تبعه خارجی، برای اتهامات مرتبط با مواد مخدر محکوم شده بودند.
گروههای مدافع حقوق بشر اجرای احکام اعدام در عربستان سعودی را مورد انتقاد قرار دادهاند.
جید بسیونی، از اعضای سازمان حقوق بشری «ریپریو» در بیانیهای هشدار داد: «در حالی که عربستان سعودی خود را بهعنوان بازیگری مثبت در عرصه دیپلماسی معرفی میکند، شرکای بینالمللی نشان دادهاند که حاضرند از نقض فاحش حقوق بشر در این کشور چشمپوشی کنند.»
او از اعدام ۳۴۵ نفر در عربستان سعودی در سال ۲۰۲۴ خبر داد و افزود: «نتیجه [این چشمپوشی] چه بوده؟ از ژانویه تاکنون ۱۰۰ مورد اعدام که بیش از نیمی از آنها به جرایم غیرکشنده مرتبط با مواد مخدر مربوط میشود.»
مقامهای عربستان سعودی در پایان سال ۲۰۲۲، پس از نزدیک به سه سال توقف، اجرای احکام اعدام برای جرایم مرتبط با مواد مخدر را از سر گرفتند.
بر پایه آمار پیشین خبرگزاری فرانسه، در سال گذشته میلادی دستکم ۳۳۸ نفر در این کشور اعدام شدند؛ رقمی که تقریبا دو برابر آمار سال ۲۰۲۳ با ۱۷۰ مورد اعدام است و بهمراتب بالاتر از رکورد قبلی ۱۹۶ مورد اعدام در سال ۲۰۲۲ محسوب میشود.
سازمان عفو بینالملل ماه گذشته با انتقاد از موج تازه اعدامها در عربستان سعودی، افزایش اجرای احکام اعدام در این کشور، بهویژه در پروندههای مرتبط با جرایم مواد مخدر، را «نگرانکننده» توصیف کرد.
مقامهای عربستان سعودی و در راس آنها محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، در تلاش برای تنوعبخشی به اقتصاد نفتمحور خود، در سالهای اخیر سرمایهگذاری گستردهای در زیرساختهای گردشگری و رویدادهای ورزشی مهم از جمله میزبانی جام جهانی ۲۰۳۴ انجام دادهاند.
فعالان حقوق بشر هشدار میدهند تداوم اجرای مجازات اعدام در عربستان سعودی، با تلاشهای این کشور برای نمایش چهرهای بازتر و مدرنتر در چارچوب برنامه اصلاحات «چشمانداز ۲۰۳۰» محمد بن سلمان در تضاد است.
عفو بینالملل ۱۹ فروردین گزارش داد بیش از ۹۱ درصد کل اعدامهای ثبتشده در جهان در سال ۲۰۲۴، در سه کشور ایران، عراق و عربستان سعودی انجام شده است.
بر اساس این گزارش، ایران با دستکم ۹۷۲ مورد اعدام، بیش از ۶۴ درصد کل اعدامهای ثبتشده جهان در سال گذشته میلادی را به خود اختصاص داد.