بر اساس اعلام مرکز لرزهنگاری ایران، شامگاه شنبه ۱۳ اردیبهشت زمینلرزهای به بزرگی ۴ و در عمق ۸ کیلومتری زمین، حوالی ماهدشت در مرز استانهای البرز و تهران به وقوع پیوست.
این زلزله علاوه بر ایجاد نگرانی عمومی، موجب خسارتهایی چون قطع برق و آتشسوزی در برخی نقاط استان شد.
گسل اشتهارد-ماهدشت
مهدی زارع، رییس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به محل وقوع زمینلرزه در تلاقی گسلهای فعال اشتهارد و ماهدشت، این رخداد را هشداری جدی درباره لرزهزا بودن این گسلها دانست.
او تاکید کرد شهروندان باید پس از چنین زلزلهای چند ساعت در مکان امن بمانند تا از خطرات احتمالی پسلرزهها در امان باشند.
در پی این زلزله، حسن سالاریه، رییس سازمان فضایی ایران اعلام کرد که هیچ آسیبی به تجهیزات و زیرساختهای پایگاه فضایی ماهدشت وارد نشده است.
او گفت بلافاصله پس از زلزله، تیمهای فنی و ایمنی به پایگاه اعزام شدند و بررسیهای لازم را انجام دادند.
آتشسوزی در البرز
همزمان با وقوع طوفان، دو آتشسوزی در استان البرز رخ داد.
حسین آشوری، مدیرعامل سازمان آتشنشانی فردیس، گفت که در نزدیکی نیروگاه منتظر قائم، یک کانکس مجاور سکوی زباله دچار آتشسوزی شد که بهدلیل وزش باد به سرعت گسترش یافت و حدود دو هزار متر مربع را در برگرفت. او دلیل حادثه را «سهلانگاری فرد حاضر در کانکس» دانست.
رسانههای داخلی پس از انتشار ویدیوهایی در فضای مجازی که مدعی وقوع آتشسوزی در خود نیروگاه بودند، این موضوع را رد و تاکید کردند که آتشسوزی صرفا در مجاورت نیروگاه بوده است.
در شهرستان نظرآباد نیز قدرتالله شمیرانی، فرماندار، از مهار آتشسوزی در یک واحد پرس کارتن و ۱۲ واحد ضایعاتی اطراف آن خبر داد.
به گفته او، این حادثه همزمان با طوفان رخ داد و خوشبختانه تلفات جانی نداشت. آتشنشانان از مناطق مختلف برای اطفای حریق اعزام شده بودند.
قطعی برق
طوفان همچنین باعث قطعی گسترده برق در بخشهایی از استان البرز شد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان گفت طوفانی با سرعت حدود ۱۰۰ کیلومتر در ساعت، به زیرساختهای برق در شهرستانهای ساوجبلاغ، فردیس و چهارباغ آسیب رسانده است.
به گفته او، تیمهای فنی برای ترمیم خطوط و اتصال مجدد برق به سرعت وارد عمل شدهاند و برق این مناطق تا ساعاتی بعد بهطور کامل وصل خواهد شد.
شهروندان از مناطق مختلف استان البرز با ارسال ویدیوهایی به رسانهها از قطع برق، شنیدن صدای انفجار و لرزش زمین خبر دادند.
این وقایع، نگرانیهایی درباره آمادگی زیرساختهای شهری در برابر بلایای طبیعی ایجاد کرده است.
با توجه به تلاقی همزمان زلزله و طوفان و حوادث زنجیرهای ناشی از آن در استانهای البرز و تهران، کارشناسان نسبت به افزایش ریسک بلایای ترکیبی و ضرورت تقویت مدیریت بحران هشدار دادهاند.
بسیاری از شهروندان همچنان نگران وقوع پسلرزهها یا طوفانهای جدید در روزهای آینده هستند.