کبری غلامی، پژوهشگر افغان، پس از دریافت تذکر حجاب از ایران اخراج شد
کبری غلامی، پژوهشگر اجتماعی اهل افغانستان که مدارک قانونی برای اقامت در ایران داشت، پس از دریافت چند پیامک تذکر رعایت حجاب اجباری، به اداره گذرنامه احضار و ظرف چند ساعت از ایران اخراج شد.
به گفته دوستان غلامی، اخراج این پژوهشگر افغان از ایران، بدون حضور خانوادهاش انجام شده است.
افغانستاناینترنشنال گزارش کرد پلیس ایران غلامی را به دلیل رعایت نکردن حجاب مورد نظر جمهوری اسلامی به اداره گذرنامه احضار و بعد اخراج کرد: «گفته شده او مدارک قانونی برای اقامت در ایران داشته است. دوستانش گفتهاند که اخراج او توجیه قانونی ندارد.»
شماری از کابران رسانههای اجتماعی و نزدیکان غلامی گفتند که این پژوهشگر مهاجر، روز پنجشنبه ۱۱ مرداد، پس از دریافت چند پیامک تذکر درباره حجابش، به اداره گذرنامه احضار شد و به دنبال مراجعه، به دست ماموران پلیس بازداشت و ظرف چند ساعت بدون خانوادهاش به افغانستان اخراج شد.
کابران در رسانههای اجتماعی با راهاندازی کارزاری با هشتگ «#کبری_را_برگردانیم» در مورد سرنوشت او در افغانستان تحت سلطه طالبان ابراز نگرانی کردند و خواهان بازگرداندنش به ایران شدند.
شیما واعظی، از کاربران شبکه ایکس، در حساب کاربری خود نوشت: «حالا کبری در اتوبوس است و حتی نتوانسته با خانواده و عزیزانش صحبت یا خداحافظی کند. او دارای تمامی مدارک اقامتی بوده و در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه الزهرا تحصیل کرده است.»
کبری غلامی سال گذشته در ششمین همایش پژوهش اجتماعی-فرهنگی در ایران تحت عنوان «زنانگی و تحول اجتماعی-فرهنگی» در پنلی با عنوان «زنان مهاجر افغانستانی در چرخه ستم» سخنرانی و از برخورد با زنان مهاجر افغان در ایران انتقاد کرد.
بدرفتاری سیستماتیک و تندی شهروندان با مهاجران افغان در ایران سابقهای طولانی دارد.
در یکی از آخرین موارد، روز اول مرداد و به دنبال انتشار خبر کشته شدن یک شهروند ایرانی در درگیری با سه مهاجر افغان، افغانستاناینترنشنال به نقل از شماری از مهاجران در تهران، از «بدرفتاریهای گسترده مردم محلی با افغانها در شرق پایتخت» خبر داد.
از سوی دیگر آزادی پوشش یکی از مهمترین چالشهای جمهوری اسلامی است که برای مبارزه با آن هزینههای بسیاری را بر زنان تحمیل کرده است.
به نظر میرسد پس از قتل حکومتی مهسا ژینا امینی در پاییز ۱۴۰۱ و اعتراضات گستردهای که در سراسر کشور شکل گرفت، پروژه محدود کردن حضور زنانی که در فضاهای عمومی تن به حجاب اجباری نمیدهند شکست خورده است.
از فروردین سال جاری موج جدیدی از سرکوب زنان در عرصههای عمومی آغاز شد و مسئولان حکومت با پیگیری طرحهایی مانند «طرح نور» درصدد جلوگیری از ظهور و بروز زنان با پوشش آزاد در جامعه برآمدند.
از آن زمان تاکنون، حتی در زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، این فشارها افزایش یافت و گزارشهای متعددی از ایجاد مزاحمت، ضرب و جرح و دستگیری زنان در ایران منتشر شد.