بایدن به اوکراین اجازه داد از تسلیحات آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند

به گزارش آسوشیتدپرس و به نقل از سه مقام آمریکایی مطلع، جو بایدن، رییس‌جمهوری آمریکا، به اوکراین اجازه داده است با هدف مشخص دفاع از خارکیف از تسلیحات آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه استفاده کند تا بتواند به نیروهای روسیه که به آن‌ها حمله می‌کنند یا آماده حمله هستند پاسخ بدهد.

یکی از این مقامات آمریکایی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است با دستور جو بایدن، اوکراین اجازه یافته است از تسلیحاتی که ایالات متحده برای آن کشور تامین کرده برای حمله به مناطقی در روسیه که به حمله این کشور به شهر خارکیف کمک می‌کنند، استفاده کند.

خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، تنها ۲۰ کیلومتر از مرز روسیه فاصله دارد.

خبرگزاری رویترز نیز به نقل از چهار مقام آمریکایی که نام آنها را اعلام نکرده است، گزارش داد که جو بایدن، رییس‌جمهوری این کشور بی سر و صدا به کی‌یف اجازه داده است تا از سلاح‌های تامین‌شده از سوی ایالات متحده برای حمله به اهداف نظامی در داخل روسیه که از حمله علیه شهر خارکیف در شمال شرق اوکراین حمایت می‌کنند، استفاده کند.

به نوشته رویترز، این تصمیم نشان‌دهنده تغییر سیاست بایدن است که قاطعانه اجازه نداده بود اوکراین از تسلیحات آمریکایی برای حمله در داخل روسیه استفاده کند.

مقام‌های اوکراینی در هفته‌های اخیر بارها از ایالات متحده و دیگر اعضا ناتو خواسته بودند به ارتش این کشور اجازه داده شود از سلاح‌های دریافتی برای دفاع از خود در برابر حملاتی که از خاک روسیه انجام می‌شود استفاده کند.

مقام‌های اوکراینی، به ویژه ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری این کشور، استدلال کرده‌اند که محدودیت نیروهای اوکراینی در استفاده از این تسلیحات، آنها را در وضعیتی غیر قابل تحمل قرار داده، زیرا روسیه حملات خود را در اطراف منطقه شمال شرقی خارکیف تشدید کرده است.

اگرچه مقامات ایالات متحده گفته‌اند هیچ ممنوعیت رسمی برای استفاده از تسلیحات اهدایی وضع نکرده‌اند، اما معتقدند استفاده از تسلیحات آمریکایی برای حمله به اهداف داخل روسیه می‌تواند به تشدید تنش بینجامد.

در روزهای اخیر فشارها بر ایالات متحده برای تغییر موضع در خصوص حمله اوکراین به خاک روسیه افزایش یافته بود.

فرانسه، بریتانیا و تعدادی از کشورهای اروپای شرقی با اشاره به حملات اخیر روسیه به خاک اوکراین، می‌کوشند رضایت ایالات متحده را در این خصوص به دست آورند.

مقام‌های اوکراین معتقدند محدود کردن دامنه استفاده از سلاح‌های غربی موجب شده است ارتش روسیه در آرامش و امنیت، نیروهای خود را برای حمله زمینی به خاک اوکراین آماده و به سوی این کشور موشک‌ شلیک کند.

روزنامه نیویورک تایمز روز ۹ خرداد در گزارشی، تجدید نظر واشینگتن درباره این موضوع را «اجتناب‌ناپذیر» خواند و افزود بایدن به اتخاذ چنین تصمیمی نزدیک‌ می‌شود.

اما روز دوشنبه ۷ خرداد، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته بود سیاست آمریکا درباره نحوه استفاده اوکراین از تسلیحات آمریکایی به طور مداوم در حال تکامل است و اشاره کرد که واشنگتن ممکن است ممنوعیت غیررسمی اوکراین برای استفاده از این تسلیحات در حملات به خاک روسیه را تغییر دهد.

این تصمیم بایدن در حالی اتخاذ شده که قرار است او تا چند روز دیگر به فرانسه سفر کند تا در مراسم هشتادمین سالگرد روز دی‌دی در نرماندی شرکت کند که لحظه‌ای تعیین‌کننده در تغییر مسیر جنگ جهانی دوم بود.

در مقابل، فرانسه و کشورهای هم مرز یا نزدیک به روسیه در منطقه بالتیک به طور کلی از سیاست استفاده از تسلیحات اهدا شده به اوکراین برای هدف قرار دادن اهداف نظامی در روسیه، مانند کارخانه‌های تولید مهمات و مراکز پرتاب موشک‌ حمایت کرده‌اند.

در اوایل هفته، امانوئل ماکرون، رییس‌جمهوری فرانسه گفت کشورهای غربی نباید مانع حمله اوکراین به داخل روسیه رشوند اگر برای دفاع از خودش ناچار از انجام آن باشد.

ینس استولتنبرگ، رئیس ناتو هم روز پنحشنبه ۱۰ خرداد گفت به نظر او زمان آن رسیده است که در برخی از این محدودیت‌های تحمیل شده بر روی اوکراین بازنگری شود:‌ «باید به اوکراینی‌ها اجازه دهیم که واقعا از خود دفاع کنند، این یک جنگ تهاجمی است که مسکو به انتخاب خود علیه اوکراین آغاز کرده است.»

ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا هم روز چهارشنبه، ۹ خرداد، در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با توبیاس بیلستروم همتای سوئدی‌اش گفته بود پیشنهاد می‌کند کشورش از سیاستی حمایت کند که به اوکراین اجازه می‌دهد از تسلیحات ناتو در داخل روسیه استفاده کند: «روسیه هیچ خط قرمزی ندارد و به همین دلیل ما باید مطمئن شویم که وقتی صحبت از دفاع اوکراین می‌شود، ما آن‌جا هستیم تا به آن‌ها کمک کنیم.»

در سوی مقابل، آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، روز ۱۰ خرداد تاکید کرد تسلیحاتی که این کشور در اختیار اوکراین قرار داده، نباید برای حمله به قلمرو روسیه مورد استفاده قرار گیرد.