پوتین: از طرح چین برای حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین حمایت می‌کنم

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در مصاحبه‌ای که اوایل روز چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت منتشر شد، گفت که از طرح چین برای حل و فصل مسالمت‌آمیز بحران اوکراین حمایت می‌کند.

او گفت که پکن درک کاملی از آنچه پشت این بحران نهفته است دارد.

پوتین که پیش از سفر روز پنج‌شنبه خود به پکن با خبرگزاری شینهوا چین صحبت می کرد، گفت که روسیه آماده گفتگو برای حل مناقشه اوکراین است.

او افزود که طرح چین و اصول دیگری که شی جین پینگ، رییس‌جمهوری چین ماه گذشته از آنها سخن گفت، عوامل موجود در پشت درگیری با اوکراین را در نظر گرفته است.

پوتین گفت:«ما در ارزیابی خود از رویکرد چین برای حل بحران اوکراین مثبت هستیم. در پکن، آنها واقعا علت اصلی و معنای ژئوپلیتیک جهانی آن را درک می‌کنند.»

به گفته پوتین، اصول و نکاتی که شی جین پینگ در گفتگو با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان مطرح کرد، «گام‌های واقع‌بینانه و سازنده‌ای» بود که «ایده ضرورت غلبه بر ذهنیت جنگ سرد را توسعه داد.»

پکن بیش از یک سال پیش یک طرح ۱۲ ماده‌ای ارائه کرد که اصول کلی برای پایان دادن به جنگ را بیان می‌کرد، اما به جزییات نمی‌پرداخت.

در آن زمان هم روسیه و هم اوکراین به گرمی از این طرح استقبال کردند، اما ایالات متحده روی چندان خوشی به آن نشان نداد. از نظر آمریکاُ با آنکه چین خود را به‌عنوان کشور حامی صلح معرفی می‌کند، اما «روایت غلط» روسیه را تکرار می‌کند و تهاجم این کشور به اوکراین را محکوم نمی‌کند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه ماه گذشته پیشنهاد پکن را طرح معقولی خواند که «تمدن بزرگ چین» برای بحث پیشنهاد کرده است.

شی جین پینگ، علاوه بر طرح ۱۲ ماده‌ای چین، در گفتگو با صدراعظم آلمان خواستار کاستن از شدت تنش‌ها و آماده کردن شرایط برای بازگرداندن صلح و ایجاد ثبات و به حداقل رساندن تأثیرات این بحران بر اقتصاد جهانی شد.

روسیه اقدامات خود در اوکراین را «عملیات ویژه نظامی» برای خلع سلاح اوکراین و محافظت از آن در برابر فاشیست‌ها می‌خواند. اوکراین و غرب این ادعاها را بی‌اساس می‌دانند و می‌گویند این جنگ یک اقدام تجاوزکارانه است.

روسیه و چین تنها چند روز پیش از آغاز تهاجم مسکو به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، از همکاری «بدون محدودیت» خود در همه زمینه‌ها سخن گفتند. با این حال، پکن تاکنون از ارائه تسلیحات و مهمات به روسیه خودداری کرده است.

طرح صلح ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین خواستار خروج نیروهای روسیه، احیای مرزهای سال ۱۹۹۱ پس از فروپاشی شوروی و پاسخگویی روسیه در قبال اقداماتش در اوکراین است.

قرار است در ماه ژوئن یک «اجلاس صلح» در سوئیس برگزار شود اما روسیه به این نشست دعوت نشده است.

روسیه برگزاری این نشست را بی معنی می‌داند و می‌گوید مذاکرات باید «واقعیت های جدید» را در نظر بگیرد.

چین در برخی از مذاکرات مقدماتی برای این نشست شرکت کرده است و اوکراین تلاش‌های زیادی را انجام داده است تا پکن را برای حضور در این اجلاس متقاعد کند.