هزینه‌ شدن ده‌ها میلیارد تومان برای تبلیغ مراسم افطارهای حکومتی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۱/۰۸

اطلاعات رسیده به ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد برای ۱۰ روز افطاری دادن در شهر تهران، به منظور تبلیغات، تهیه آش و توزیع ۲۰۰ هزار افطاری، ۲۷۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده. از این میزان بودجه، تنها ۲۰ میلیارد تومان را صرف تهیه و پخش غذا کرده‌اند و مابقی برای تبلیغ هزینه شده است.

بر اساس این اطلاعات، ۲۵۰ میلیارد تومان برای تبلیغات شامل ۱۰۰ بیلبورد، ۳۰۰ استرابورد، ۵۰۰ لایت باکس و بنرهای تبلیغاتی در فضای مجازی و سایت‌های مختلف تخصیص داده شده است.

طرح «افطارخونه» واقع در بلوار کشاورز از یکم تا دهم فروردین برگزار می‌شود و بر اساس تبلیغات حکومتی، این طرح شامل «هزار و ۲۰۰ متر، ٢٢ موکب و دو تا چهار چایخانه» با پذیرایی «آش و افطاری ساده» است.

در روزهای گذشته تبلیغات زیادی نیز از سوی حکومت درباره پخت «کیک بزرگ ۲۰۰ متری با وزن دو تُن» در بلوار کشاورز تهران منتشر شد.

نهادهای حکومتی عمدتا درباره هزینه و بودجه صرف شده برای برگزاری این مراسم افطاری‌ها و به ویژه تبلیغات محیطی آن‌ها اطلاع‌رسانی نمی‌کنند.

هم‌زمان، بررسی اطلاعات منتشر شده از سوی رسانه‌های ترکیه به‌عنوان کشور مسلمان همسایه ایران که ماه رمضان را با آیین‌ها و مناسکش گرامی می‌دارد، حاکی از شفافیت درباره مبالغ خرج شده از سوی شهرداری و دولت در بر پا کردن مراسم افطاری است.

شهرداری استانبول خدمات سفره افطاری ماه رمضان را به شیوه مناقصه ارائه کرد.

در ماه رمضان سال جاری برای توزیع ۲۵۵ هزار افطاری با مبلغ ۳۷ میلیون و ۹۹۵ هزار لیر برنامه‌ریزی شد.

با در نظر گرفتن نرخ ارز در روز هشتم فروردین، این بودجه معادل ۷۲ میلیارد و ۹۵۰ هزار تومان است.

این رقم برای دادن ۳۰ نوبت افطاری در ماه رمضان است و آن‌چه در تهران در نظر گرفته شده، تنها برای ۱۰ شب بوده است.

بر اساس اطلاعات رسمی منتشر شده، چهار منوی جداگانه برای سفره افطار ساکنان استانبول تهیه شده که در یک نمونه، هزینه سفره افطار برای یک نفر شامل کباب «اورفا» و سایر خوراکی‌های مرسوم در ترکیه، ۱۴۹ لیر است که برابر می‌شود با حدود ۲۸۶ هزار تومان.

اعتراض به حیف و میل بودجه و تلاش حکومت برای اشغال فضا

ایمان واقفی، جامعه‌شناس، در تحلیلی نوشت که در یک دهه اخیر، حکومت شیوه جدیدی از سلطه را به‌کار گرفته و از صرف اشغال فضا با بارگذاری نیروهای امنیتی در خیابان‌ها و شیوه غالب پلیسی‌گری، به تلاش برای بسیج نیروهای اجتماعی وفادارش روی آورده است.

او مراسم بلوار کشاورز را ادامه این سیاست اشغال فضا از سوی جمهوری اسلامی خواند و گفت حکومت در تلاش است تا با جانمایی غرفه‌ها و ایستگاه‌های صلواتی، تبلیغ و فراخوندن مردمِ وفادار، فضایی را باز پس بگیرد که در چند سال اخیر و به ویژه خیزش انقلابی، به پاتوق مردم مخالف و غیروفادار تبدیل شده است.

به گفته واقفی، یکی از بسترهای شورش‌های شهری از دل مکان‌هایی ساخته می‌شود که امکان تجمع مردم ناوفادار را برقرار می‌سازند.

در همین راستا، خبرها درباره برگزاری مراسمی در ورزشگاه آزادی که حکومت آن را «بزرگ‌ترین افطاری جهان اسلام» خوانده است، طی روزهای گذشته در رسانه‌های اجتماعی واکنش‌های بسیاری به همراه داشت.

این مراسم افطاری روز هفت فروردین برای حدود ۱۲۰ هزار نفر برگزار و در آن بسته‌ای از محصولات خوراکی «نامی‌نو» توزیع شد.

نگاهی به سایت‌های فروش محصولات نامی‌نو و دیگر فروشندگان خوراکی‌های داخل این بسته نشان می‌دهد برای خرید ساندویچ پنیر و گردو ۲۸ هزار و ۶۱۵ تومان، ساندویچ فیله مرغ مورونو ۶۷ هزار و ۵۰۰ تومان، کیک لایه‌ای کرم‌دار حدود دو هزار و ۷۰۰ تومان و آبمیوه پاکتی کوچک بین ۱۵ تا ۱۷ هزار تومان صرف شده است.

هزینه مجموع این بسته به اضافه یک آب معدنی کوچک برای هر نفر حدود ۱۲۰ هزار تومان و برای کل جمعیت حاضران در ورزشگاه آزادی دست‌کم ۱۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان بوده است.

هزینه این بسته خوراکی در مقایسه با افطاری شهرداری استانبول (هر نفر ۱۴۹ لیر) کمتر است و به نظر می‌رسد ارزان‌تر تمام شده است اما در منوی افطاری استانبول، انواع غذا مانند کباب اورفا (مشابه کباب کوبیده) با ۲۰۰ گرم گوشت چرخ‌کرده در نظر گرفته شده است.

برخی کاربران رسانه‌های اجتماعی از هزینه چند برابری تبلیغات برای این افطاری حکومتی گفته‌‌اند و شماری دیگر نیز خواهان بر پا شدن کمپین تحریم نامی‌نو شده‌اند.

شهروندی در این زمینه درباره مطالب کاربران موسوم به ارزشی مبنی بر اینکه «برای افطاری استادیوم خودمان خرج کردیم،‌ تدارک دیدیم و دور هم جمع شدیم» نوشت: «فاکتور خرجی که از جیب‌ات کردی را توییت کن! هرچه بود از بیت‌المال بود. چند تا کارتن‌خواب و بی‌خانمان سطح تهران از این نامی‌نو گیرشان آمد؟»

یک روزنامه‌نگار نیز به طرح پرسش‌هایی درباره «محل بودجه و هزینه این برنامه‌ها و نهاد متولی آن» پرداخت.

برخی دیگر به نمایش پرچم‌های حزب‌الله لبنان و فلسطین در میان حاضران در ورزشگاه اشاره کردند.

شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی بر‌پایی مراسم افطاری ۱۲۰ هزار نفری ورزشگاه آزادی و مهمانی ۱۰ کیلومتری غدیر را با مشارکت اندک در انتخابات مقایسه کردند و گفتند این اقدامات تغییری در پیروزی دولت مطلوبشان از آرای باطله ایجاد نمی‌کند.

اتلاف بودجه عمومی در ماه رمضان در شرایطی است که به اعتراف شماری از تحلیل‌گران نزدیک به جمهوری اسلامی، «روزه‌خواری» و دوری مردم از شعائر دینی در سطح جامعه گسترش یافته است.

در یک نمونه، محمدصادق کوشکی، فعال سیاسی حامی جمهوری اسلامی، برخورد نهادهای حکومتی را با کسانی که به گفته او در ماه رمضان «‌روزه‌خواری» می‌کنند، ناکافی دانست.

او گفت: «هفته دوم ماه رمضان گذشت و در این مدت شاهد وسیع‌ترین موج روزه‌خواری علنی در تاریخ جمهوری اسلامی هستیم.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
۲۴
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.