قطعنامه آمریکا برای آتش‌بس فوری در غزه در شورای امنیت وتو شد

جمعه ۱۴۰۳/۰۱/۰۳

شورای امنیت سازمان ملل در تصویب قطعنامه‌ پیشنهادی آمریکا برای آتش‌بس فوری در غزه به عنوان بخشی از توافق آزادسازی گروگان‌ها به دلیل وتوی روسیه و چین ناکام ماند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این قطعنامه که گویان نیز از رای دادن به آن خودداری کرد، خواستار آتش‌بس فوری و پایدار به مدت تقریبا شش هفته شده بود که برای محافظت از غیرنظامیان و امکان ارسال کمک‌های بشردوستانه پیش‌بینی شده بود.

بر اساس این گزارش، این قطعنامه نشان‌دهنده موضع سخت‌تر واشینگتن در قبال اسرائیل بود.

در اوایل جنگ کنونی غزه، ایالات متحده چندان خواهان آتش‌بس نبود و قطعنامه‌هایی را که درخواست آتش‌بس فوری می‌کردند، وتو کرد.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، در شورای امنیت گفت که اکثریت قریب به اتفاق این شورا به این قطعنامه رای مثبت دادند اما روسیه و چین تصمیم گرفتند از حق وتوی خود استفاده کنند.

پیش از رای‌گیری، او گفت که این یک «اشتباه تاریخی» برای شورا خواهد بود که قطعنامه را تصویب نکند.

ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل، پس از رای‌گیری گفت: «پیش‌نویس آمریکا پیش‌شرط‌هایی را برای آتش‌بس تعیین می‌کند که تفاوتی با چراغ سبز دادن به ادامه کشتار ندارد و این غیرقابل قبول است.»

او گفت که اگر آمریکا در مورد آتش بس جدی بود، چندین قطعنامه قبلی شورای امنیت را وتو نمی‌کرد.

واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل نیز پیش از رای‌گیری، از اعضای شورا خواسته بود به این قطعنامه رای مثبت ندهند.

او گفت این قطعنامه «بیش از حد سیاسی» است و حاوی چراغ سبز موثری برای اسرائیل است تا عملیات نظامی را در رفح، شهری در منتهی‌الیه جنوب نوار غزه انجام دهد.

اکنون در رفح بیش از نیمی از جمعیت ۲/۳ میلیون نفری ساکنان نوار غزه، در چادرهای موقت پناه گرفته‌اند.

نبنزیا در این نشست گفت: «این کار دست اسرائیل را آزاد می‌کند و باعث می‌شود غزه و کل جمعیت آن با ویرانی و اخراج مواجه شوند.»

او افزود که تعدادی از اعضای غیردائم شورای امنیت پیش‌نویس قطعنامه جایگزینی را تهیه کرده‌اند و آن را سندی متوازن خواند و گفت دلیلی برای حمایت نکردن اعضای شورای امنیت از آن وجود ندارد.

سفیر چین در سازمان ملل گفت که پکن نیز از قطعنامه جایگزین حمایت می‌کند.

قطعنامه ایالات متحده از مذاکراتی با میانجی‌گری آمریکا، مصر و قطر بر سر آتش‌بس حمایت می‌کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنج‌شنبه گفت معتقد است مذاکرات در قطر که بر روی یک آتش‌بس شش هفته‌ای و آزادی ۴۰ گروگان اسرائیلی و صدها فلسطینی زندانی متمرکز است، همچنان می‌تواند منجر به توافق شود.

یک دیپلمات گفت قطعنامه‌ای که از سوی ۱۰ عضو منتخب شورای امنیت با هماهنگی موزامبیک تهیه شده، می‌تواند تا بعدازظهر جمعه برای رای‌گیری ارائه شود.

پیش‌نویس این قطعنامه‌ که به دست رویترز رسیده، خواستار آتش‌بس فوری برای ماه رمضان و آزادی همه گروگان‌هاست و بر لزوم گسترش کمک‌های بشردوستانه به غزه تاکید می‌کند.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، روز جمعه اعلام کرد این کشور با اردن و امارات متحده عربی برای متقاعد کردن روسیه و چین در جهت حمایت از قطعنامه سازمان ملل به منظور آتش‌بس در غزه پس از همراه نشدن این دو کشور با تصویب قطعنامه آمریکا، همکاری خواهد کرد.

مکرون گفت که در پی وتوی روسیه و چین، فرانسه بر اساس پیش‌نویس قطعنامه خود در شورای امنیت کار را از سر می‌گیرد.

وزارت امور خارجه فرانسه روز پنج‌شنبه اعلام کرد تهیه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را با دیپلمات‌ها آغاز کرده است و گفت در صورت عدم تصویب قطعنامه آمریکا، این پیش‌نویس را ارائه خواهد کرد.

وتوی قطعنامه آمریکا در شرایطی است که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز جمعه به آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در اسرائیل گفت این کشور آماده است به تنهایی به جنگ خود علیه حماس ادامه دهد.

نتانیاهو به بلینکن گفت از حمایت ایالات متحده در مبارزه با حماس قدردانی می‌کند و اسرائیل می‌داند که باید از غیرنظامیان محافظت کند.

او بار دیگر بر برنامه‌های خود برای عملیات در رفح تاکید کرد.

نتانیاهو افزود ما هیچ راهی برای شکست حماس بدون رفتن به رفح و حذف بقیه گردان‌های این گروه در آنجا نداریم.

اسرائیل می‌گوید رفح آخرین سنگر شبه‌نظامیان حماس است و قبل از حمله، برنامه‌ای برای تخلیه غیرنظامیان دارد.

واشینگتن می‌گوید یک حمله زمینی یک اشتباه خواهد بود و آسیب زیادی به آوارگان آنجا وارد می‌کند.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
جهان‌نما
خبرها

رادیو

پادکست‌ها

حقیقت در صدای توست

فیلم‌ها و صداهای خود را برای ما ارسال کنید.